Nästa artikel
Sunlight T 59
Fyra bäddar i kompaktbil

Sunlight T 59

Publicerad 19 juli 2013 (uppdaterad 13 december 2013)
En knappt sex meter lång husbil brukar sällan ha plats för fler än två. Sunlight T 59 har dock både sittplats och sovplats för fyra, även om två åker allra bäst i denna prispressare.

Sunlight T 59 tillverkas av Capron-fabriken, som ägs av tyska Dethleffs och Hymer. Populariteten för Sunlight och systermodellen Carado har ökat snabbt på senaste tiden. Tysk registreringsstatistik visar att just dessa två fabrikat ingår bland de få som ökar. Det svenska importprogrammet för Sunlightbilar utgörs av tio halvintegrerade och tre alkovmodeller. T 59 är enda modellen på under sex meters längd och därför är den viktig för märkets vidareutveckling av kompakta bilar. Den passar bäst för två personer, men en bäddbar sittgrupp tillsammans med den nedsänkbara taksängen ger plats för sammanlagt fyra sovande.

Den korta längden är en viktig del av bilens grundegenskaper. Ett fordon på under sex meter är lätthanterligt vilket framhävs ytterligare av den endast tre meter långa hjulbasen. Detta ihop med det ganska långa överhänget gör dock bilen något instabil på ojämnt underlag. Det gäller också att hålla koll på ”svansen” vid trånga passager.
 
Bodelens entrédörr är placerad bakom bakaxeln. Det finns ett eltrappsteg men insteget är trots det relativt högt på grund av den höga bakdelen. Nu ligger insteget 38 cm från marken och från trappsteget in i bilen är det 29 cm. Till vänster om entrén finns klädkrokar, men jackorna släpar tyvärr i golvet på grund av den låga placeringen. Det finns inte någon separat skolåda men Sunlighten erbjuder plats i garderoben som inte är alltför långt från entrén. Vad gäller lastutrymmet så känns tillverkarens lösning inte som den allra bästa. Utrymmet på 46x92x106 cm nås via en lucka i det bakre hörnet, som på sätt och vis öppnas åt fel håll, det vill säga mot entrédörren. Lastutrymmet i vårt testexemplar har utökats genom att en mellanskiva har tagits bort, vilket underlättar åtkomst eftersom utrymmet även kan nås från insidan av bilen. Vad som utgör ett problem är avställningsytan ovanpå lastutrymmet. Då bilen står still är ytan ett utmärkt tillägg till köket, men vid färd kan den inte användas till förvaring då det inte finns någon sarg. Om avställningsytan i stället nyttjades som lastutrymme och en större lucka monterades skulle kapaciteten fördubblas.
 
Sunlight har satsat på hygienutrymmet som är stort, 95x110 cm. Ståhöjden är exakt två meter. Den fiffiga duschen kan med hjälp av tvådelade väggar avgränsas till ett ordentligt utrymme med två avlopp. Toaletten från Thetford är vridbar vilket är bra. Hygienutrymmets skåpdörrar skulle behöva två magneter i stället för en, då skulle de inte orsaka buller vid körning vilket de gör nu. Det finns gott om förvaring och dörrarna är utrustade med handdukskrokar. Intill toaletten finns en rymlig garderob och under denna sitter värmepannan Truma Combi 6 som har fyra utblås spridda i bilen. Det räcker gott för ett boendeutrymme i denna storlek, men det ska nämnas att detta är ingen vinterhusbil. Bredvid garderoben finns kylskåpet på 113 liter med plats för ugn ovanför. Under kylskåpet finns ett skåp för förvaring.
 
Köket med spis och diskho finns på höger sida av bilen medan kylskåpet finns på andra sidan mittgången. Den trelågiga spisen och den runda diskhon tar upp det mesta av den 111 cm långa köksbänken. Här frågar vi oss om det verkligen är nödvändigt med en trelågig spis i den i övrigt så kompakta bilen. Ovanför köksbänken finns två överskåp och under finns ett stort skåp, en låda för bestick samt ett skåp med sopkorg. Sammanlagt finns det gott om förvaringsutrymmen i och omkring köksavdelningen. Det finns 230 volts och 12 volts uttag och ljus får man av två spotlampor och ett fönster på 70x40 cm. Sittgruppen domineras av en sidosoffa på 142 cm. Det finns två traditionella färdplatser i den tvärställda soffan, som ovanligt nog placerats på bilens högra sida i färdriktningen. Sittgruppen rymmer sju personer och bordet (104x52 cm) kan förlängas med 20 cm med en platta som placeras mellan bordet och väggen.
 
Den breda mittgången på 86 cm ger gott om rymd. Sunlight T 59 byggs på ett lågramschassi från Fiat vilket gör att den nedsänkbara taksängen ryms utan att långa människor måste ducka. Ståhöjden längre bak i bodelen är hela 210 cm vilket är 15 cm mer än i de andra Sunlight T-modellerna. Taksängen är lätt att sänka ned bara man kommer ihåg att lyfta bort nackstöden från soffan. En fördel är att sängen kan bäddas från båda sidorna. Sitthöjden från madrass till tak är 65 cm. Instegshöjden från golvet till sängen är 144 cm och därför behövs stegen. Sängens mått är 195x140/110 cm. Trots att den nedsänkbara sängen ger fler sovplatser passar bilen ändå bäst för två personer, något som den komplicerade och trånga soffbädden bidrar till. Att bädda upp för fyra kräver ganska mycket arbete med både sittgruppen och bordet. När allt väl är färdigt märker man också att den bäddade sittgruppen inte blir särskilt lång, delvis på grund av överskåpen vid ena väggen. Fötterna ryms visserligen under skåpen men även då är längden bara 177 cm, vilket är på tok för kort för många resenärer. Sitthöjden i den bäddade sittgruppen blir 67 cm när taksängen är nedsänkt. Trots vissa brister bjuder T 59 på många fina egenskaper, exempelvis en rymlig sittgrupp, ett ordentligt kök, ett oerhört stort hygienutrymme och möjligheten till övernattande gäster. Och sist men inte minst – billigare färjeavgift tack vare att den är under sex meter lång.
Sunlight T 59

Baspris: 391 000 kronor

Chassi: Fiat Ducato 2,0 JTD, 1105hk, Fiat lågramschassi
Längd/bredd/höjd: 5 980/2 330/2 910 mm
Hjulbas: 3 000 mm
Körklar vikt: 2 630 kg
Max last: 865 kg
Totalvikt: 3 495 kg (3 850 kg)
Tillval: Basic-paket 8 500 kr (Heki panoramataklucka, duschgolv av trä, garderob, täthetsförsäkring i 5 år.) 
Chassipaket 20 400 kr (AC förarhytt, airbag på passagerarsidan, uppvärmda ytterspeglar, farthållare, radioförberedelse med högtalare, radioantenn i spegeln.) 
One-paketet 8 500 kr (markis 3,5 meter och cykelhållare för 4 cyklar.)

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.