Bild
Nästa artikel
Weinsberg CaraSuite 700 ME.
Weinsberg CaraSuite 700 ME.

Weinsberg CaraSuite - funktionell och prisvärd

Husbilar

När pålitliga funktioner och en överkomlig prislapp står högt på prioriteringslistan, finns det anledning att titta närmare på Weinsberg CaraSuite 700 ME. Vi har testat modellen som ståtar med funktionalitet snarare än lyx.

Weinsberg startade redan 1912 och har faktiskt ägts av Fiat en gång i tiden men varumärket fusionerades 2003 med KnausTabbert-gruppen. Efter rekonstruktionen av KnausTabbert 2008 är Weinsberg instegsvarumärket i Knausgruppen.

I 2018 års modellprogram från Weinsberg finns två 700-modeller – 700 MX och så modellen som vi har kört som lystrar till namnet 700 ME. Skillnaden mellan de två är att 700 MX har queenbed istället för långbäddar samt en annan garderobslösning.

Ljus förarhytt tack vare den stora takluckan ovanför.
Ljus förarhytt tack vare den stora takluckan ovanför.

Testbilen som vi får låna av Dags Husvagnscenter i Norrköping är en 700 ME i originalutförande – utan några tillval installerade. Därför är det glädjande att redan vid en utvändig koll upptäcka att bilen är utrustad med både 16-tumshjul och markis. I övrigt är husbilens utsida relativt konventionell.

Stort plus för den smarta serviceluckan med en servicebox där många funktioner finns samlade på ett och samma ställe. I det uppvärmda utrymmet kan man fylla på och rengöra färskvattentanken, ansluta el samt tappa av tankarna till varmvattenberedaren, gråvattnet och färskvattnet. Lastutrymmet längst bak i husbilen är rejält tilltaget med belysning, olika stuvfack, lastöglor och ett uppvärmt utrymme för gasolflaskorna. På minussidan bör nämnas att gasolförvaringen sitter ganska svårtillgängligt till inne i garaget. Å andra sidan bidrar gasolplaceringen till att det inte behövs någon lucka på ytterväggen och även att flaskorna hålls varmare vid vintercamping.

Nedfällbar säng med tillhörande stege som förvaras i garaget.
Nedfällbar säng med tillhörande stege som förvaras i garaget.

Förarhytten upplever vi väldigt luftig och ljus tack vare den stora takluckan. Här finns även hyfsade förvaringsutrymmen i dörrarna och ovanför sidofönstren. Värt att notera är att framrutan och de små sidorutorna saknar smidiga plisségardiner, vilket innebär att mörkläggningen får skötas med hjälp av medföljande lösa gardiner och knappfästen. På vägen uppträder 700 ME som den ska utan några oväntade överraskningar.Backkamera saknas i standardutförande liksom stereo, men båda kan väljas som tillval.

Gasolförvaringen i garaget är lite bökig att komma åt.
Gasolförvaringen i garaget är lite bökig att komma åt.

När vi kliver in i bodelen gläntar vi på en entrédörr som på insidan är försedd med papperskorg och två klädkrokar. Insteg saknas men det sitter ett rejält handtag innanför dörren som underlättar påstigning.

Långa personer kan behöva böja lätt på huvudet i entrén på grund av den nedfällbara sängen som i uppfällt läge tar en del plats av innertaket. Eftersom karossen inte är upphöjd framtill, som på exempelvis Knausmodellerna, begränsas den invändiga ståhöjden av sängen så att undertecknad på 190 cm nätt och jämnt kan stå raklång i strumplästen. I övriga husbilen är dock ståhöjden generös – 215 cm närmare bestämt.

Sängen dras ned manuellt med handkraft. För att komma upp till bingen behöver man använda stege men väl på plats är det bra liggkomfort och madrassen mäter 192 cm på längden. I sitt övre läge kan sängen säkras och klickas fast med ett säkerhetsbälte.

Fina förvaringsmöjligheter i förarhytten.
Fina förvaringsmöjligheter i förarhytten.

Nedanför sängen är en traditionell sittgrupp placerad. En färdsoffa med plats för två kompletteras av förarhyttens två vridbara stolar och ännu en sittplats precis innanför bodelsdörren. På golvet nedanför sidosoffan och passagerarstolen finns en oväntad lucka som kan ligga på plats och därmed ge en jämn golvnivå under bordet och ge tillgång till extra förvaringsutrymme. Luckan kan också väljas att tas bort utifall så önskas.

Sittgruppens bord har en extra del som kan vridas ut så att de som sitter på de nyss nämnda platserna får hyfsad närkontakt med bordet. Som tillval kan även sittgruppen göras bäddar.

Hur är det då med förvaringen i anslutning till sittgruppen? Under färdsoffan ockuperar värmesystem och elcentral allt utrymme medan platsen innanför dörren döljer massor av förvaring under sittdynan. Utmed husbilens långsidor ovanför sittgruppen sitter överskåp som är försedda med bra belysning undertill. Läslampor saknas dock. Ovanför sittgruppen sitter en taklucka vilken tillsammans med den andra och betydligt större takluckan i förarhytten släpper in massor av ljus.

Ljus och härlig sittgrupp med gott om plats för umgänge. Lägg märke till den mobila luckan i golvet framför passagerarstolen.
Ljus och härlig sittgrupp med gott om plats för umgänge. Lägg märke till den mobila luckan i golvet framför passagerarstolen.

Bakom sittgruppen återfinns köket – på båda sidor om mittgången. Direkt till vänster innanför entrédörren är kylskåpet placerat. Det är av en smal och lite högre modell som känns bekväm och gedigen. Stort plus för det rejäla dörrhandtaget och platån ovanpå kylen som erbjuder lite extra förvaring. På väggen ovanför kylskåpet finns även iNetförberedd klimat- och huvudpanel samt ett ledbart tv-fäste. Tv-fästets smarta och genomtänkta funktion gör det möjligt att titta på tv både från sittgruppen och från långbäddarna. Mycket bra! På andra sidan mittgången, bakom färdsoffan, återfinns ett litet men funktionellt kök med trelågig spis och rund diskho. Då köksbänken är både kort och grund är arbetsytorna begränsade. När spisen inte används kan dock dess nedfällbara lock utnyttjas till extra arbetsytor. Skulle det ändå behövas mer ytor till diverse köksbestyr, finns alltid sittgruppens bord nära tillhands.

Ovanför köksbänken finns, likt på de flesta andra modeller, ett fönster och ett överskåp. Vi hittar även flera snygga detaljer som till exempel en LED-list under bänkskivan och infällda lampor under överskåpet. Under köksbänken finns två skåp med hyllor och en låda med bestickkorg.

Smart förvaring under köksbänken.
Smart förvaring under köksbänken.
Slitna foppatofflor? Göm dem i mittgångens golvförvaring.
Slitna foppatofflor? Göm dem i mittgångens golvförvaring.

I mittgången strax bakom köket följer en liten nivåskillnad och i anslutning till den finns en liten lucka i golvet som lämpar sig för exempelvis skoförvaring. På samma sida som spisen har duschrummet sin plats, medan övriga badrummet är placerat på andra sidan mittgången invid kylskåpet. Hela badrummet går att skärma av mot husbilens främre del genom att fästa badrumsdörren mot köksdelen. Den bakre delen av husbilen kan även den skärmas av med hjälp av ett draperi. I badrummet finns taklucka medan duschrummet endast har en liten ventil för utvädring av fukt.

Duschrummet erbjuder väldigt generös ståhöjd och rejäla glasdörrar. Det är även utrustat med dubbla golvbrunnar vilket underlättar avrinning även då husbilen lutar. Badrummet har vridbar wc-stol i ena hörnet samt trekantsformat handfat och hörnskåp med spegel i det andra. 230-voltsuttag finns också på plats.

Stiligt och funktionellt kök, dock med arbetsytor i minsta laget.
Stiligt och funktionellt kök, dock med arbetsytor i minsta laget.
Kylskåp på 145 l med frysfack och robust handtag utvändigt.
Kylskåp på 145 l med frysfack och robust handtag utvändigt.

Längst bak i husbilen hittar vi de två långbäddarna. Hit upp är det ännu en nivåskillnad i golvet.

Trappsteget går att lyfta upp och inunder döljer sig en lucka in till garaget. Denna kan med fördel hållas hemlig för små barn, såvida inte husbilen ska förvandlas till någon slags högborg för kurragömma. Långbäddarna mäter 201 cm på längden med madrasser som är av det fastare/hårdare slaget. Som tillval kan långbäddarna enkelt göras om till en dubbelsäng.

230-voltsuttag finns på plats men däremot inte uttag för usb. På kortsidan ovanför sängarna sitter tre överskåp medan långsidorna endast innehåller hyllor för förvaring. Ovanför sängarna sitter en taklucka plus att det finns ett fönster vid sängen på entrésidan. Riktbara läslampor återfinns i båda hörnen och bakom en stilren grå huvudgavel i tyg är det extra trivselbelysning, precis som ovanför överskåpen.

Vid sängarnas fotändor finns husbilens enda garderober. De har jalusidörrar och erbjuder relativt begränsad och svårtillgänglig förvaring. Ena garderoben är utrustad med klädstång även om det inte går att hänga några längre plagg här. Den som behöver en ordentlig klädstång har dock möjligheter att installera en sådan i duschen. Det kan vara lämpligt vid regnväder då blöta plagg behöver hängas på tork.

Stämningsfull belysning i sovrummet och sköna långbäddar. Konventionella överskåp saknas dock på långsidorna.
Stämningsfull belysning i sovrummet och sköna långbäddar. Konventionella överskåp saknas dock på långsidorna.
Bad- och duschrum är belägna på varsin sida om mittgången. Hela utrymmet kan skärmas av mot övriga husbilen via dörr och draperi.
Bad- och duschrum är belägna på varsin sida om mittgången. Hela utrymmet kan skärmas av mot övriga husbilen via dörr och draperi.
Lättillgängligt och snyggt hörnskåp i badrummet.
Lättillgängligt och snyggt hörnskåp i badrummet.
Läcker LED-belysning under köksbänken.
Läcker LED-belysning under köksbänken.

Weinsberg CaraSuite 700 ME är ett säkert kort om du söker en funktionell och prisvärd modell med beprövade och pålitliga funktioner. Med tillval blir sittgruppen bäddbar vilket innebär att upp till sex personer kan sova i husbilen. Inte så dumt om nära och kära kommer på besök. Stort plus även för den relativt höga lastvikten och den trevliga sittgruppen. Den som har en fäbless för lyx och det lilla extra, bör dock kika efter andra modeller.

 Weinsberg CaraSuite - funktionell och prisvärd
Weinsberg CaraSuite 700 ME

Basfordon: Fiat Ducato
Motor: Fiat 2,3 L Multijet 130 hk
Växellåda: Manuell
Chassi: Fiat Ducato bredspår-chassi
Säkerhetssystem: ABS, ESP, Hill Holder
Totalvikt: 3 500 kg
Tjänstevikt: 2 964 kg
Maxlast: 536 kg
Längd/bredd/höjd: 7430/2300/2910 mm
Max släpvagnsvikt: 2 000 kg
Axelavstånd: 4030 mm
Överhäng bak: 2452 mm
Isoleringsmaterial: EPS-skum
Isolering golv/vägg/tak: 40/31/iu mm
Uppvärmning: Truma Combi 6E
Bränsletank: 90 L
Bäddmått: Fram:  140/120x192 cm, Bak: 86 x 201 (2 st) (Bäddbar sittgrupp, tillval: 123/72x210 cm)
Pris från: 700 000 kr
Pris testad bil: 700 000 kr
Standard i svensksålda bilar: Fiat-paket värde 33 700 kr, Styling-paket 1, värde 13 600 kr.

Taggar: Husbilar, Weinsberg

Weinsberg startade redan 1912 och har faktiskt ägts av Fiat en gång i tiden men varumärket fusionerades 2003 med KnausTabbert-gruppen. Efter rekonstruktionen av KnausTabbert 2008 är Weinsberg instegsvarumärket i Knausgruppen.

I 2018 års modellprogram från Weinsberg finns två 700-modeller – 700 MX och så modellen som vi har kört som lystrar till namnet 700 ME. Skillnaden mellan de två är att 700 MX har queenbed istället för långbäddar samt en annan garderobslösning.

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.