Nästa artikel
Weinsberg X-Cursion CUV 500 LT
Nytt 2024

Weinsberg X-Cursion CUV 500 LT

Publicerad 9 november 2023 (uppdaterad 9 november 2023)
Liten och kompakt – som gjord för par som vill kunna köra både på landet och i stan. Kolla in Weinsberg X-Cursion CUV 500 LT med höjbart tak.

Förra året presenterade Knaus sin Tourer CUV med höjbart tak på Caravan Salon i Düsseldorf. Allt föregicks av stort hemlighetsmakeri, med avskärmat område och döljande täcke.

I år är inte dragspelstaket lika sensationellt. Men det står klart att koncernen satsar hårt på just det här nytänket.

Nu har även Weinsberg flera modeller med samma typ av tak. I koncernens mässhall i Düsseldorf visades ett antal varianter av den expanderbara husbilen. Husbil & Husvagn valde att titta in i Weinsberg X-Cursion CUV 500 LT, en modell med taksäng och face to face-soffor som passar perfekt för två.
 

Weinsberg X-Cursion CUV 500 LT klarar den magiska gränsen. Den är under sex meter (längd: 5890 mm) och kan med andra ord få plats i en vanlig parkeringsruta – plus åka för lägre pris på färjor. Med sitt nedsänkbara tak (höjd: 2280 mm) går det också att köra genom låga passager och in i garage med husbilen. 

Det här är med andra ord en husbil som är gjord för att det ska gå lätt att ta sig fram.

Det märks tyvärr när den inretts. Höjdskillnader och konstiga prång och utrymmen utmärker interiören i både Knaus och Weinsbergs uppfällbara modeller. Men just X-Cursion CUV 500 LT, med dörren längst bak, taksäng och hygienutrymme som inte behöver fällas fram, är den som faller mig mest i smaken.

Det är möjligt att de generösa, åtminstone med tanke på det begränsade utrymmet, face to facesofforna som ligger dikt an mot förarhytten bidrar till intrycket. Här är det lätt att tänka sig att man hänger, eller halvligger om kvällarna, när det är för kallt för att sitta ute.

Ovanför dem finns taksängen som ligger precis i nivå med det uppfällbara taket. Den uppfällbara takdelen markeras av det grå tyget som syns på bilderna. När det är nedfällt är höjden inuti bara 1470 mm. Tyvärr är bädden rätt liten, måtten 191 x 130 centimeter gör att riktigt långa knappt får plats. 

Ett litet steg upp från soff- och bäddelen ligger köket till vänster och hygienutrymmet till höger.

I andra modeller med den här typen av uppfällbart tak kan man vara tvungen att fälla fram duschen från under bädden. Och i prototypen som visades för ett år sedan fanns inte ens väggar hela vägen upp till toaletten. Mindre trevligt om man vill vara i fred. Nu är det fixat – och här har toalett och dusch ett eget utrymme. Med duschmunstycke i handfatet, hyfsat plats för toaletten – och väggar.

Köket är litet, men funktionellt, med tvålågig spis och kompressorkylskåp precis i dörröppningen – det går med andra ord att sträcka sig efter något kallt utan att gå in i bilen.

Till sist kommer vi allra längst bak i bilen. Lite bakvänt eftersom det är här entrén finns.

Här är det smart disponerat med förvaring till vänster om dörren när man kommer in och kylskåp till höger. Rakt fram når man bagaget inifrån, intill det sitter en spegel. Kanske inte optimalt placerad bakom ryggen på den som lagar mat, men ändå trevligt. Mellan hygienutrymmet och sofforna har ytterligare ett skåp klämts in. 

Det är ändå något mysigt med den här modellen. Och är man två personer som vill ha en nätt husbil som det går hyfsat lätt att köra och ställa även i stadsmiljö är kanske Weinsberg X-Cursion CUV 500 LT precis vad man behöver. Åtminstone om man är under 191 centimeter lång.

Weinsberg X-Cursion CUV 500 LT

Basfordon: Volkswagen T6
Motor: 110 kW/150 hk
Växellåda: Automat
Totalvikt: 3500 kilo
Tjänstevikt: 2836 kilo
Lastvikt: 664 kilo
Yttermått med nedfällt tak (L/B/H): 5890/2160/2280 mm
Kylskåp: 98 liter
Bäddmått: 191 x 130 cm (taksäng, ytterligare bädd tillval)
Uppvärmning: Truma Combi 4D
Gråvattentank: 58 liter
Färskvattentank: 65 liter
Pris: 1 330 000 kronor

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.