Nästa artikel
Adria Aviva 360 DK Lite
Snabbkoll

Adria Aviva 360 DK Lite

Publicerad 23 augusti 2023 (uppdaterad 20 september 2023)
Kolla in de innovativa lösningarna i Adrias lättviktare Aviva Lite.

Aviva 360 DK Lite är Adrias nya lättviktare, anpassad för att kunna dras av elbil – och användas under den varma säsongen. Den helt elektriska vagnen saknar värmesystem och gasol.

Sluta inte läsa här för den skull. Det här är en speciell vagn med massor av innovativa lösningar – inspirerande för alla som tycker om mobilt semestrande. Så den är värd en titt även för den som inte kan leva utan Alde-värme.

Under förra veckan premiärvisades den i Tenhult där Husbil & Husvagn fick chansen att göra en snabbkoll.

Den nätta husvagnen har en maxvikt på 750 kilo.

Ingen gasol är lika med större förvaringsutrymme för annat.

Ikeaboxar som är lätta att flytta, plus smarta tvättlinor – perfekta för att hänga upp blöta badkläder.

Det är något fascinerande med små husvagnar och husbilar. Att ett helt ”hem” får plats på så liten yta. Och Aviva Lite hör till de mindre. Adria har till och med lyckats få in en barnkammare i den nätta, 5530 mm långa och 2300 mm breda, vagnen.

Ändå känns det inte supertrångt. Visst, det är litet, men inredningen är uppbyggd enligt principen ”allt ska vara lätt och portabelt” vilket skapar luftighet. För en svensk känns det fräscht – och lite bekant. Och det är inte så konstigt.

– Det är väldigt Ikea-influerat. Ikea anses väldigt fint i Slovenien, säger Stefan Jonneryd, försäljningsansvarig för Adria i södra Sverige.

Flexibel barnkammare längst bak i husvagnen. Bäddarna kan tas bort om de inte behövs och lämna mer utrymme för förvaring.

Att det ska vara lätt är a och o. Därför är upphängningsstängerna i trä, inte metall.

Platsbackar under bädden.

När du stiger in ligger barnkammaren till vänster, längst bak i vagnen. Nederst finns platsbackar för förvaring och överst hänger tygskåp på trästänger. Det är viktsmart, men också bra på ett annat sätt: Såväl plastbackar som tygskåp går att ta ur och packa utanför vagnen. Sedan är det bara att lyfta dem på plats med prylar och kläder. Ingen skyfflande fram och tillbaka med saker. Väldigt smidigt.

Bäddarna går också att lyfta ur om de inte behövs, och ge plats för mer förvaring.

 

Sedd från det här hållet blir det tydligt att tygboxarna är en stor anledning till att vagnen känns så pass luftig.

Känslan är luftig – säkert bidrar de lösa "tygskåpen" till intrycket.

Plastbackar även under dinetten. Textilier i ockratoner och blågrönt.

Lätta, portabla – och rätt snygga – är "tygskåpen". En magnetremsa håller luckorna på plats.

Samma förvaringssystem går igen i resten av vagnen. Det behövs bara tre steg till höger, förbi köksdelen, för att komma till dinetten. Över den hänger likadana trästänger med boxar och under de bäddbara sofforna skymtar plastbackar som hålls på plats med gula rep. Just här finns tre ”tygskåp” men det finns plats för ett till. 

Sedd från det här hållet blir det tydligt att tygboxarna är en stor anledning till att vagnen känns så pass luftig. Dessutom blir känslan mindre plastig än med fasta skåp. Här kan det också vara läge att nämna att även belysningen är flyttbar. Du placerar lamporna där du behöver dem, precis som hemma.

Färgskalan går i olika nyanser av grått med lite ockratoner i texitilier, som ger värme. Väggarna ser ut att vara klädda med filt, men det är en bara en illusion. Ytan är hård. Men det ser mysigt ut.

I det lilla köket ingår bara kylskåp. Induktionsplatta får du köpa själv och mikron är tillval.

Metallstänger för förvaring vid fönstret.

Kompressorkyl och lite extra förvaring på skåpluckan.

Toalett med tygskåp. Under stolen är allt förberett för eldrift.

Köket består i princip av en bänk och ett kompressorkylskåp på 80 liter. Vill du ha en induktionsplatta, det finns som sagt ingen gasol, får du skaffa det separat. Att ha en lös platta som här är inte tillåtet i tillverkningslandet Slovenien. Mikrovågsugn är tillval.

Över bänken sitter två tunna metallstänger där man kan fästa burkar för förvaring. Det lär finnas lämpliga på Ikea…

Toaletten har bra placerat handfat, i en blågrön nyans som lyfter den i övrigt neutrala inredningen, och dusch. Även här finns förvaring som du kan lyfta ut om du vill.

Kort sagt är Adria Aviva 360 DK en liten, trevlig sommarhusvagn med nytänkande som imponerar. De lätta, flyttbara lösningarna borde kunna inspirera även inredningen i större, vinterbonade vagnar.

Aviva 360 DK Lite

Mått (L/B/H):  5530/2300/2580 mm
Totalvikt: 750–1000 kg (exakt totalvikt är inte klart i skrivande stund)
Tjänstevikt: 720 kilo
Sovplatser: 4 (194x140 respektive 194x64/184x64)
Kylskåp: Kompressor, 80 L
Färskvattentank: 40 L

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.