Nästa artikel
Bürstner Averso 410 TS Plus
Mönstervagn med takbädd

Bürstner Averso 410 TS Plus

Publicerad 30 mars 2011 (uppdaterad 21 juli 2013)
Årets trend bland husbilar är taksängen. Bürstner överraskade alla med samma lösning i sin nya husvagnsserie Averso Plus. Vi har kollat minstingen med vardagsrumskänsla.

Att Bürstner skulle presentera en husvagn med nedsänkbar takbädd var helt okänt fram till att mässan i Düsseldorf slog upp portarna.

– Nya Averso Plus var en överraskning även för oss, därför har vi inte hunnit beställa hem dem än, men jag tror på lösningen, säger Conny Ekman på Bürstner AB som importerar Bürstner husbilar och husvagnar.

Averso Plus finns i tre olika varianter varav minstingen 410 TS Plus, med 2+1 liggplatser, fanns färdig att beskåda i Düsseldorf. De två andra har inte hunnit komma från fabriken än, men det är 440 TK med 4+2 sovplatser, och 510 TK med 5+2 sovplatser.

– Vi tror den större varianten kan bli en storsäljare här eftersom vi har en förkärlek för lite större vagnar i Sverige, säger Conny Ekman.

Takbädden ryms tack vare 21 centimeter högre takhöjd än vanligt bland vagnar. Plusserien är därmed 275 centimeter höga. Den Averso 410 TS Plus, som vi tittat på, har en djärv färgsättning med sitt vita bladverk på gräsgrön botten. Möjligen lite väl djärv för en del vilket troligen är anledningen till att plusserien är vit som standard, men den finns också i silverkulör. I mässmontern väcker den gröna vagnen berättigad uppmärksamhet där den stod bakom en hybriddriven Lexus i liknande färger. Det är tydligt att Bürstner anspelar på miljöargument, och totalvikten gör att den kan dras av många miljöbilar. För att vara en liten vagn har 410 TS Plus en imponerande lastvikt på 310 kilo, och den har även ett rejält lastutrymme. Chassiet tillverkas av Al-Ko och stabilisatorkoppling ingår som standard. Hur vagnen beter sig längs vägen har vi inte haft möjlighet att kontrollera, möjligen kan den högre takhöjden ge en något högre tyngdpunkt, men i övrigt är vagnen både liten och lätt.

 

Entrédörren är tvådelad och direkt innanför till höger finns köket med en trelågig spis, gott om förvaring, utdragbar sophink, kontaktuttag och besticklåda. Köket får godkänt vid första anblick, och att ha köksdelen vid ingången har både sina för- respektive nackdelar. Nackdelen är att det blir en del spring runt kocken när folk passerar in och ut. Fördelen å andra sidan är att man inte behöver klampa genom halva vagnen för att lämna disk eller hämta kastruller till utebordet.

Ett fullutrustat toalettrum med handfat, toa och duschkabin är smått unikt i en så liten vagn. Duschen är placerad mellan toalett och handfat, och har dubbla duschväggar vilket sparar utrymme på sedvanligt Bürstnervis. Faktiskt har 410 TS något större badrum än sina storasyskon.

Fortsätter vi motsols i vagnen kommer en garderob härnäst, och under den sitter pannan av typen Truma S 3002. Värmen är luftburen och även om det inte är någon utpräglad vintervagn bör man klara sig gott under övriga tre årstider.

 

Längst bak i 410 TS Plus återfinns den trevliga hörnsoffan med rejält matbord. Sittplatserna räcker för fem personer och vid ett stort fönster på vagnens högra sida finns en hyllsektion som inte bara inrymmer det smart uppfällbara tv-stativet, utan även förvaring för vinflaskor under en lucka. Det finns för övrigt tre flaskställ på olika håll i den lilla vagnen.

Tv:n går att snurra runt, och med fönstret öppet kan favoritprogrammet beskådas även från utsidan av vagnen. Känslan av ombonat vardagsrum är påtaglig i den lilla husvagnen. Lediga utrymmen vid väggarna har utnyttjats effektivt med småfickor, och när takbädden ska sänkas ned tas nackstöden i hörnsoffan bort innan bädden sänks ner manuellt alternativt med el, vilket är extrautrustning. På undersidan av takbädden finns fem snygga led-armaturer placerade i en båge över soffan och när bädden hissats ned finns två läslampor i taket. Bädden är 145 centimeter bred och 200 centimeter lång. Ett barn kan sova i hörnsoffan, och det går att sitta under den nedsänkta takbädden om man inte är alltför lång.

Kylskåpet är på 77 liter och ovanför detta finns ett vitrinskåp med flaskställ. Därefter lämnar jag Averso 410 TS Plus med ett belåtet leende.

Att lyckas bygga mycket på hemtrevnad på en så pass begränsad yta väcker glädje hos den som går i gång på smarta innovationer. Takbädden är supersmart, och den har kommit för att stanna. Även bland husvagnar. &

 

Jimmie Öbom (text och foto)

Det lilla köket precis vid ingången till höger.

Separat kabin mellan toa och handfat.

Innan sängen sänks ned tas de tre nackstöden bort. Även i nattläge kan soffan nyttjas av ett sovande barn.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.