Nästa artikel
Cabby 800+ FT Black Line
Ny Cabby i Black Line design

Cabby 800+ FT Black Line

Publicerad 18 mars 2011 (uppdaterad 19 juli 2013)
Cabby 800+ FT Black Line. Vi har kollat in den senaste vagnen i Black Line utförande med inredning i svart och aluminium. Men det är inte bara designen som skiljer. Den har också en imponerande utrustningslista redan från start.

ristinehamnsbaserade Cabby visade förra året designvarianten Black Line, ett designtema som snabbt gjorde succé. De svarta inredningsdetaljerna kombinerade med borstad aluminium och rökfärgat glas var efterfrågade.

Första varianten i Black Line utförande var 620 F3F Limited Edition och man tänkte bara producera den modellen. Men trycket från främst Norge var stort och nu finns även de största vagnarna i Black Line.

Nu finns alltså tre vagnar i Black Line-serien; 620 F3F, 800+ FTF och 800+ FT som vi tittat närmare på i denna artikel.

800+ FT har dubbla sittgrupper och ett stort toalettutrymme med duschkabin allra längst bak i vagnen. En planlösning som är väldigt populär oavsett husvagnsfabrikat. Många efterfrågar en extra sittgrupp nära köksavdelningen förutom den stora u-soffan längst fram. Dels ryms fler till bords dels kan den ena sittgruppen användas till middag samtidigt som den andra hålls bäddad.

 

Utvändigt syns inga större skillnader på Black Line-serien bortsett från en dekal på bakstammen. Det är i stället innanför entrédörren som skillnaderna visar sig. Svart knappstoppad skinnklädsel ger ett exklusivare intryck. Bords- respektive bänkskivor täcks av svart laminat och väggen vid köksbänken samt frontskivan på kylskåpet (190 liter) består av borstad aluminium. En annan detalj som skiljer Black Line från sitt vanliga syskon är att kökskranen monterats direkt på bänkskivan.

 

Direkt till vänster innanför ytterdörren finns ett litet garderobsfack för att hänga kläder med en hatthylla. Utrymmet inkräktar inte nämnvärt på mediahörnskåpet intill eftersom dagens platta tv-apparater inte kräver särskilt stora bänkar.

Hörnskåpet har en mängd uttag för antenn, 230 volt och 12 volt. Dessutom finns videokontakter och högst upp i hörnskåpet ett barskåp med flaskhållare.

Förutom den öppna hallgarderoben finns skoskåp samt fem klädkrokar innanför dörren och i själva dörren ytterligare fack för småförvaring. De tre svenska husvagnstillverkarna är föredömen när det gäller klädförvaring i hallen.

U-soffan till höger är av det större formatet och ett par extra nackstöd följer med som standard i Black Line.

Inte heller köksavdelning har mycket övrigt att önska. Stora arbetsytor och som sagt borstad aluminium med kryddhyllor på köksväggen.

 

Däremot saknas avrinningsytor för nydiskat porslin runt diskhon. Att köket bara har två glasluckor för spis och diskho gör inget eftersom arbetsytorna i övrigt är stora. En skärbräda finns också, liksom ett skåp för sopor. Spisen är den stora varianten med fyra lågor och ugn. Kylskåpet är på 190 liter inklusive frysfack och ovanför denna sitter mikrovågsugnen. Nackdelen är att denna sitter väldigt högt vilket är till särskilt besvär för kortare personer när varma rätter ska plockas ut.

Manöverpanelen till Aldepannan sitter ovanför spisen och till vänster om kylskåpet finns en garderob med hyllor.

Dubbelsängen är av en så kallad fransk modell som smalnar av en aning vid fötterna. Överkastet i Black Line är svart liksom prydnadskuddarna.

Runt sängen finns som vanligt en distansskiva där varmluften kan cirkulera vidare upp längs väggen mot överskåpen. En miss är att det under dessa skåp finns ett öppet hyllplan som i viss mån hejdar varmluftens väg uppåt.

 

Runt sängen finns indirekt mysbelysning och två sänglampor. En liten extra hylla för pocketboken, väckarklockan eller mobiltelefonen finns också. Sängens huvudända kan fällas upp manuellt till glädje för den som vill läsa böcker.

På andra sidan mittgången sett från sängen finns ytterligare en garderob samt en öppen golvyta med ett fönster på väggen. Därmed är det lätt att ordna korsdrag i sovrummet. Möjligen kan man tycka att golvutrymmet vid det lilla fönstret kunde utnyttjas bättre men då hade gången in till toaletten blivit trängre.

 

En av vagnens största fördelar är det enorma toalettutrymmet. Närmast toalettdörren finns den vridbara toalettstolen och bakom ryggen på denna ett litet skåp för småprylar som deodorant och liknande. Själva tvättstället består av blank plåt och under detta finns ytterligare hyllor, 230-voltsuttag och skåp med luckor. Spegeln ovanför tvättstället har en vinkel så man kan betrakta sig själv i fågelperspektiv. Det är god belysning och en spotlight finns även i själva duschkabinen.

 

Duschkabinen är till och med bekvämare än många av de som testats i campingplatsernas servicehus. Dessutom får man ju vara i fred i denna. Det enda som saknas i toalettutrymmet är ett fönster men i gengäld finns både taklucka och takventil. Black Line är även utrustad med elektrisk handdukstork som kan slås på när vagnen kopplas till ett 230-voltsuttag.

Längre fram längs vagnens högra sida i färdriktningen kommer så den lilla dinettgruppen med tre sittplatser i samma läckra skinnklädsel. Bordet är i minsta laget men räcker åtminstone för två personers dukning.

Överskåpet ovanför den lilla sittgruppen kan vikas ut och bildar då en överslaf vilket gör att två barn kan sova i denna avdelning.

Kontaktuttag finns så det räcker och bra utspridda i 800+ FT. Ett av dem sitter vid golvet i den lilla sittgruppen. Perfekt för den som vill sitta med sin bärbara dator och jobba medan resten av familjen breder ut sig framför tv:n i u-soffan.

När det gäller dragegenskaper med just denna vagn har de inte testats i den här snabbkollen.

 

Vid tidigare tester har det dock visat sig att Cabby trots sin storlek och vikt är bra bakom bilen. De har mer säkerhetsutrustning än vad man kan förvänta sig på dagens husvagnar i form av AL-Ko-chassi med friktionskoppling och ATC som bromsar och stabiliserar vagnen i händelse av att den skulle börja slingra. Något vi har testat tidigare så hårt att vagnen gått upp på ett hjul utan att det kändes farligt.

 

Sammanfattningsvis är Cabby 800+ FT Black Line en exklusiv vagn till högt pris. För den som gillar designen och den utrustning som följer med är den ett bra köp. Enligt Cabby själva är Black Line-vagnarna särskilt populära i Norge och Danmark.

Med stora 800-serien kanske även vi svenskar faller som furor.

 

Jimmie Öbom (text och foto)

Köksavdelningen är toppen bortsett från den högt placerade mikrovågsugnen vilket gäller majoriteten fritidsfordon.

Två sittgrupper klädda i svart skinn. Borden täcks av svart laminat. Överskåpet till höger i bild kan fällas ut till säng.

Snyggt utrymme för kläder bakom hörnskåpet.

Borstad aluminium vid köksfläkten.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.