Nästa artikel
Supertest: Kabe Estate 520 XL – Instegsvagn med extra allt
Husvagn

Supertest: Kabe Estate 520 XL – Instegsvagn med extra allt

Publicerad 15 april 2022 (uppdaterad 26 juni 2023)
Estate är Kabes instegsserie med i lite lägre prisnivå. Ändå finns det mesta i vagnen!
Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Kabe Estate 520 XL upphissad för närmare kontroll.

En vagn för åretruntbruk är ett krav för många husvagnsköpare och Kabe fortsätter att erbjuda goda vinteregenskaper även hos sin instegsserie Estate.

Till skillnad från föregångaren Classic, som tidigare var märkets instegsserie, har nya Estate slätplåt runtom karossen. Till det kommer svart ram runt alla vagnens ramfönster och läckert kontrastrerande röda och svarta Kabe-dekorer i 3D-design.

Ingenting avslöjar att denna husvagn hör till ett instegssegment eller någon form av nedbantad och designmässigt förlegad husvagn. Tvärtom!

Invändigt får man nästan intrycket att Estate med sina stora, vita överskåps­luckor utan handtag hör till märkets mer exklusiva serier.

Som alltid med Kabe erbjuds hög säkerhet och komfort året runt som standard. Självklarheter som vattenburen golvvärme, tonade fönster med myggnät och mörkläggningsgardiner, brandvarnare, stereo, LED-belysning, 80 Ah batteri och mycket mer.

Vår testvagn, Estate 520 XL är 2,3 meter bred och har ett grundpris på 406 900 kr. Det är 21 800 kr lägre än billigaste vagnen i ädelstensserien, Briljant 470 XL som dessutom är kortare.

Men nu har en del extrautrustning letat sig in vår testvagn, vilket gör att priset åker upp ett snäpp. Bland annat komfortpaket 1 för 25824 kr där stor kyl, nackkuddar, förvaringslucka, handdukstork och ventilationslucka ingår. Den har också designpaketet som ger ett tuffare utseende och där ingår panorama takfönster, alufälgar, dörr med fönster och dragstångsskydd för 19 290 kr kr. Sen har vi också ugnen som kostar 15 781 kr. Summan för testexemplaret blir då 467 795 kr.

"Mörka ramfönster och moderna 3D-tryck på sidoväggen gör att Estate ser mer exklusiv ut."

Rudi Stahl om väggkonstruktionen.

Karossen
– Estate har definitivt en modern touch med sin rödsvarta 3D-design på de släta plåtväggarna och bakväggen är också elegant, säger karosspecialisten Rudi Stahl som anlitats under supertestet, tillsammans med ett antal andra experter på husvagnar.

Förutom utvändiga plåtväggar är innerväggen gjord av aluminiumplåt, även om den är tapetserad med mjukt innertyg. Där det finns risk för fukt sitter plastreglar som håller uppe karossen. En typisk Kabe-detalj i nederdelen av vagnen är uttag för stödbensveven, vilket gör att de blir lätta att nå och man inte behöver gå ner på knä. Själva stödbenen är fastskruvade direkt mot plywoodgolvet i stället för i chassit. Det visar hur stabilt golvet är, men man bör också vara noga med att regelbundet kontrollera eventuell fukt runt stödbenen när täcklagerfärgen nöts och blir äldre, även om där är fukttålig XPS-isolering längre in.

Rejälare ramfönster är standard på Estate istället för utanpåliggande ”husvagnsfönster”. Estate 520 XL har tre takluckor i standardstorlek medan panorama-takluckan ingår i designpaketet som är tillval. Den breda dörren är bekväm och myggnät är skönt på sommaren medan tröskelvärme är skönt under den kalla årstiden.

– Detaljer på Estate har förbättrats ännu mer, konstaterar Rudi Stahl när han inspekterar gasolkofferten.

– Det är bara lite av tätningsmassan mellan väggsida och frontmask som kunde bearbetats lite mer noggrant, annars ser det jättebra ut här.

En annan kritisk öppning i karossen är toakasettutrymmet.

– Den är nu klädd med plast och skarvarna mellan de gjutna delarna är väl tätade. Så ska det alltid se ut", säger Rudi Stahl.

Längst fram finns en utdragbar skidlåda där alla möjliga långa föremål kan förvaras beroende på säsong. Fiskespön till exempel. Men Rudi Stahl tycker att det finns en del snickeridetaljer runtom skidlådan som kan snyggas till och behandlas bättre.

Estate har högtalare och öppna hyllor i hörnen plus läslampor. Indirekt belysning och taklampor. Ett takfönster ger dagsljus ihop med fönster runtom.

Mocka-imitation vid sänggaveln ger bra ryggstöd vid läsning. Distanser på sidan gör att värmen kan cirkulera uppåt utan att täppas för av sängkläderna.

Nostalgi
De snygga luckorna för tankarna till gamla kök med skjutluckor.

Nacken
Testvagnen är försedd med tillvalet nackkuddar. Ingår i komfortpaket 1.

Dynor
Sittdynorna är ergonomiskt utformade. Två klädselval finns. Här Belleville, den andra kallas Appleton.

"El-installationerna är helt enkelt komplett. Belyst gasolfack också!"

Roman Heinzle om elinstallationerna.

Teknik
– Husvagnar med egna parkeringsljus – det är bara svenskar som gör sånt. Det är ett rejält plus säkerhetsmässigt och inte bara i händelse av nattligt haveri, säger TÜV-ingenjören Roman Heinzle som är nästa expert att gå igenom Estate 520 XL.

DAB-radio och router för internet  hör också till komfortmässiga fördelar tekniskt. Ingången för 230V har också utgångar för 230V och 12V samt universaluttag för tv-antenn. Alltihop täcks med en liten lucka och är bra utformat inför förtältslivet.

När det gäller uppvärmningen har Kabe alltid förlitat sig på vattenburen värme. Gasolpannan och/eller elpatronen värmer upp en blandning av vatten och frostskyddsmedel som sedan cirkulerar genom rör och små radiatorer (element) och fördelar värmen. Radiatorerna, eller konvektorerna, monteras under fönstren och härifrån stiger värmen upp längs väggarna, bakom överskåpen och upp i taket innan den faller ner i mitten och sugs in under möblerna inför nästa varv. För att detta ska fungera är det dubbelgolv i förvaringsfacken och distanser i överskåpen så att luften kan cirkulera fritt även om där ligger kläder och packning.

Till och med i instegsserien Estate finns vattenburen golvvärme, vilket fullbordar vagnens vinteregenskaper. Däremot finns inte shunt-ventil i detta exemplar för att separat kunna styra golvvärmen. Någon måtta får det tydligen vara även i instegs-Estate.

Värmen fungerar perfekt, testvagnen värms upp snabbt och i det närmaste helt ljudlöst. Önskad rumstemperatur och energival (gasol/230V) liksom tidsinställning kan enkelt programmeras på pekskärmen vid entrén.

Övrig teknik som den delvis dimbara belysningen, elinstallationer, vattenförsörjning, det stora kylskåpet och den trelågiga spisen liksom ugnen har installerats på ett tillfredsställande sätt. Viktig information som tanknivåer, batteriladdning och belysning kan enkelt styras och övervakas via panelen vid entrén och det finns tillräckligt med lysknappar, dimmers och uttag. En radio samt högtalare finns också. Sist men inte minst viktigt så har vattenledningar och tankar för både färsk- och avloppsvatten placerats invändigt och skyddat från frost.

Ett välutrustat kök med skärbräda och matchande handtag till lådorna och vattenkranen. Arbetsyta framför 3-lågiga spisen. Ugn är tillval.

Badrummet har en utdragbar kran som kan användas vid duschning även om det får betraktas som reservdusch. Bra ytor runt handfatet!

Snickeri
– Stora enfärgade och vita luckor med raka linjer och ett lite mörkare trä är en intressant mix, säger testets inhyrda expert på snickerier Oli Pfisterer.

– Utformningen av möblerna är i alla fall väldigt enhetlig och när det kommer till de yngre köparna kommer det nog att falla väl i smak.

Beslag och gångjärn är i god kvalitet och dubbla gasdämpare håller luckorna perfekt stängda eller öppna. Lådorna i köket har mjukstängning och den stabila skjutdörren till badrummet och bordets saxstativ är av bra kvalitet.  Centrallåset till kökslådorna är väldigt praktiskt. Det betyder att när man står uppställd på campingen är lådorna alltid lätta att dra ut utan att behöva vrida på spärrar, och inför resan kan allt låsas enkelt och snabbt.

Ventilationen bakom köksbänken är nu mycket bättre utformad. På tidigare årsmodeller av Classic fanns ventilhål för den varma luften längst in på köksbänken där man riskerade att spilla ner i hålen.

– Nu leds varmluften bakom en distansskiva hela vägen upp i överskåpen vilket är en bra lösning, säger Oli Fisterer.

Sofflådorna är inte bara designade för att vara sköna att sitta på ”träet har dessutom bearbetats helt perfekt”, säger Oli.

Däremot har han anmärkningar på vissa laminatkanter, matbordet och den lilla hylla vid entrén, samt vissa kanter på överskåpen som kunde ha efterbehandlats bättre.

Annars är innerväggar och paneler perfekt inpassade mot varandra i Estate. Även snickerierna under sängen visar på kvalitet. Madrassen vilar på en ribbotten som i sin tur ligger mot en kraftigt byggd sänglåda som inte riskerar att gå sönder. Däremot är själva ribbotten av enklare snitt utan möjlighet till justering av rygg eller liknande, vilket inte heller kan väntas på en instegsvagn.

Sammanfattningsvis är möblerna i Estate solida och visuellt ser designen snygg ut.

"Mycket bra beslag och gasdämpare. Bra utförda snickerier med bara ett par små undantag."

Oli Pfisterer om snickerierna.

Boendemiljö
– Det är annorlunda och snyggt med vita luckor på denna svenska vagn! säger Christine Eckl som testar att bo i vagnen.

De tunna gardinerna utan kappa understryker också det rena och moderna i Estate. Och de nya svarta lamporna matchar de mattsvarta lådhandtagen och kranarna perfekt. Längst fram finns den traditionella U-soffan och i mitten det stora köket och längst bak den franska sängen intill badrummet. På vagnens högra sida i färdriktningen finns en hel rad med skåp och garderober. Istället för ett (onödigt) vitrinskåp med glasdörr finns ovanför tv:n ett skåp med vit lucka. Och längst ner under tv:n finns ett praktiskt skofack. Sedan följer efter varandra: En smal entrégarderob, ett rymligt kylskåp och sedan ett större linneskåp och garderob. Samtliga med skåpbelysning som tänds automatiskt!

– Det finns gott om förvaringsutrymmen. Jättebra, säger Christine.

I den stora garderoben har Alde-pannan placerats och ovanför den finns en droppskiva med ventilationshål där värme tar sig upp från pannan. Ett perfekt utrymme för att torka fuktiga kläder snabbt. En annan smart detalj, när vi är inne på ämnet ordning och reda, är skidfacket längst fram. Sedan kan vi fortsätta det praktiska med att sofflådorna kan lyftas så att man kommer åt vid städning. En sak som avslöjar att vagnen är byggd i ett land med mörka vintrar är den fina belysningen. Här finns dessutom gott om kontakt– och USB-uttag. Samt två bra platser för tv, dels vid entrén och dels vid sängen.

I köket finns fyra överskåp och sex utdragslådor vilket ger tillräckligt med förvaring. Dessutom finns en utdragbar skärbräda, trelågig spis med arbetsyta framför, köksfläkt, ugn (tillval) och två sophinkar för sortering. Vidare har vagnen ett högt kylskåp som också ser väldigt snyggt ut.

– Det saknas bara ett kryddställ, det skulle passa på den tomma väggen runt köksfönstret.

Sovrummet har en generöst stoppad huvudgavel i mockaimitation och även mjukt klädda distansskivor på sidorna. Läslampor och övrig belysning i sovrummet är också väl utformat och ställbart. Spiralmadrassen är 12 cm tjock plus bäddmadrassens 3 cm. Mycket bekväm, men i smalaste laget. De allra längsta kan känna väggen vid fotändan.

Passagen till badrummet är också ganska smal, men det bör räcka till för de flesta. Om inte, finns denna vagn också i fullbreda 2,5 meter med efternamnet King Size (KS). I den är mittgången bredare, sängen lika bred, men soffan fram större och därmed även gästbädden. Badrummet är annars tillräckligt stort och Kabe samlar poäng även här med handdukstorken som ingår i komfortpaketet.

"Kabe plockar poäng med sin skidlåda men också de lyftbara soff­lådorna!"

Christine Eckl om boendemiljön.

Sammanfattning
Estate är knappast billig, även om den riktar sig till nybörjare. Så nybörjare med en hyfsat stadd kassa är därmed målgrupp. Men den erbjuder fullständiga vinteregenskaper och är billigare än jämförbart syskon i ädelstensserien. Detta tillsammans med den moderna designen borde tilltala kunder som tycker att de andra serierna är för dyra eller har onödig utrustning. Kunder som väljer Estate behöver ändå inte välja bort grundläggande egenskaper som gör en Kabe till just en Kabe. Med Estate kan man åka på vintercamping och bo bekvämt med vattenburen (golv-)värme och frostskyddade tankar i minusgrader. Alde vattenburen golvvärme förblir trots allt den ultimata lösningen för kalla årstider och mot en extra kostnad kan man välja tillvalet shuntventil så att sov- och vardagsrum kan ha olika golvvärme. Inte heller behöver man vara rädd för mycket snö på taket tack vare den kraftiga karosskonstruktionen.

Estate 520 XL ger valuta för pengarna och isoleringen är inte bara för vinterälskande campare. Den håller kylan ute, men också värmen under de där smällheta sommardagarna. Så om du letar en vagn med modern inredningsdesign och kan acceptera några kompromisser jämfört med ädelstensserierna så har du ett bra erbjudande i denna Kabe.

Husvagn i exklusiv och slät plåt med screen-tryckta dekaleringar i 3D-effekt. Stor dörr med myggnät och fönster.

Detaljstudie Kabe Estate 520 XL

1. Teknik
När det gäller tekniken har Estate 520 XL en rad fina egenskaper. DAB-radio, högtalare och router för att ta några exempel. Dessutom har den vattenburen värme och vattenburen golvvärme och nya Alde 3030 Compact.

2. Köket
För en vagn i den här ganska lilla storleken är köket ändå stort och har gott om bänkyta, förvaring och sofistikerad teknik. Om du gillar att laga mat i husvagnen kan du släppa loss här. 520 XL har även plats för ugn och micro, vilka dock är tillval.

3. Badrummet
Nere i det högra hörnet finns badrummet som mäter 127 cm på längden och 77 cm på bredden. Med än mer utrymme skulle sängen bli smalare så detta räcker. Duschkar och utdragbar duschslang till spegelskåp och elektrisk handdukstork. Praktiskt och i princip ett idealiskt utrymme.

4. Sängen
Den franska bädden mäter 196 x 130/100 cm vilket kan bli lite tight även för yngre sovande. Däremot är madrassen tjock och bekväm. Om måtten räcker så sover man väldigt bekvämt omgiven av en mjuk sänggavel och distansskiva mot väggen. Ribbotten kan inte justeras och en hylla för telefon vore välkommen.

5. Snickerier och förvaring
Den nya lite mörkare inredningen i valnöt kallas Nussbaum Ombre och ser väldigt hemtrevlig ut ihop med de raka och vita överskåpsluckorna. Beslag och gångjärn är solida. Utbudet av förvaring och garderober är mycket bra för vagnstorleken, dessutom upplysta utrymmen! Och skidfack!

6. Konstruktion
En väggkonstruktion med plastreglar där det finns risk för fukt istället för trä. Och en fukttålig 36 mm tjock Ecoprim-isolering. Det är högkvalitativt och lämpligt för vinterbruk. Det som kan anmärkas på handlar mer om detaljer som efterbearbetningen av några fogar.

7. Sittgrupp
Den traditionella U-soffan räcker mer än väl för två personer och dess bekvämlighet gör att man lätt står ut även långa vinterkvällar. Nackkuddarna är tillval och ger extra god komfort i hörnorna. Vill du ha ännu mer svängrum i soffan/gästsängen finns King Size-vagnen (225 cm bädd istället för 205 cm).

Den erbjuder fullständiga vinteregenskaper och är billigare än jämförbart syskon i ädelstenserien

Tillval i testad vagn:

Komfortpaket 1: Nackkuddar, 177/171 l kylskåp, lastlucka, handdukstork, draperi 25 824 kr
Designpaket: Heki 2, aluminiumfälgar 14", dörrfönster, täckkåpa, dragstång 19 290 kr
Ugn 15 781 kr

 

Övriga tillval (exempel)

Aircondition Fresh Jet FJ2200 31 339 kr
Microvågsugn 5 766 kr
Komfortpaket 2: Kompressorkyl, nackkuddar, handdukstork, draperi/vikdörr och lastlucka 30 143 kr.

(Med reservation för ändrade priser)

Tekniska Data

KABE ESTATE 520 XL

Antal bäddar: 4
Chassi: Knott med säkerhetsdrag
Totallängd/bredd/höjd: 7 360/2 300/2 780 mm
Karosslängd: 6 060 mm
Invändig höjd/bredd: 1 960/2 150 mm
Totalvikt: 1 500 kg (1 700 utan pristilägg)
Tjänstevikt: 1 370 kg
Maxlast: 130 kg (330 kg)
A-Mått: 989 cm
Isoleringsmaterial: Ecoprim
Isoleringstjocklek golv/vägg/tak: 36/36/36 mm
Uppvärmning: Alde Compact 3030, vattenburen värme inkl. golvvärme
Kylskåp: 122 + 12 liter frysfack
Spis: 3-lågig
Färskvatten: 40 liter
Gråvatten: 32 liter (invändig)
Bäddmått: Fransk säng 196 x 130/100 cm, sittgrupp 205 x 166/127 cm
Årsmodell: 2022
Grundpris: 406 900 kr
Hemsida: www.kabe.se

Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.