Nästa artikel
Knaus Lifestyle 550 LK, Knaus nya livsstil
TESTER

Knaus Lifestyle 550 LK, Knaus nya livsstil

Publicerad 10 oktober 2017 (uppdaterad 10 oktober 2017)
I nummer 5.2015 kollade vi in den då nya Knaus Lifestyle 550 LK. Läs vad vi tyckte i den testen och kolla in bildspelet!!
Knaus nya livsstil

Det finns en del husvagnar som avviker radikalt från schablonbilden av vad en husvagn är. Vi provkör den häftiga Knaus Lifestyle som är perfekt för den som gillar att umgås.


Vissa möten minns man extra tydligt. Som när jag och Knaus Lifestyle träffades för första gången till exempel, i juli förra året.

Vi befinner oss på Knaus presskonferens i Tyskland. Den nya vagnen Lifestyle står uppställd tillsammans med märkets andra vagnar i en lång rad. Precis liksom många andra reportrar passerar jag vagnen utan att knappt lägga märke till den. Vagnens högra sida ser nämligen ut som vilken husvagn som helst. På andra sidan börjar det däremot hända grejer. De två höga, smala fönstren är svåra att passera utan att haja till.

Jag stiger in i vagnen och nu blir det ännu bättre. Tankarna förs direkt till en liten intim bar. Wow, den här vagnen är så pass häftig att vi bestämmer oss för att dra med den på en provkörning. 
 
Dags att se vad Knaus Lifestyle går för. Vi börjar med något så grundligt som hygienutrymmet – där man genast inser att det är för litet. Själva toaletten är en keramisk, vridbar Dometic av kassettyp, med ett smalt skåp ovanför. Handfatet är placerat i ett hörn, och även under det finns ett litet skåp. I testvagnen finns ingen dusch, men det finns som tillval för 2 500 kronor. Totalt sett klarar hygienutrymmet de primära kraven. Ett större utrymme hade varit önskvärt, men det skulle förutsätta en längre kaross. I den här vagnen, som än så länge är den enda planlösningen i Lifestyle-serien, har man fokuserat på helt andra saker.

I vänstra hörnet bak finns en våningssäng med betydligt mer stil och charm än hygienutrymmet. Sängarna blir lite smalare mot fotändan men de är relativt breda och tillräckligt långa även för en medelstor vuxen. Vid taket ovanför den övre slafen finns öppna hyllor med fint bakgrundsljus. Den nedre sängbottnen kan fällas upp och därunder finns ett förvaringsutrymme, som även har en yttre lastlucka som tillval.
 
I köket har Knaus placerat ett 148-liters kylskåp från Dometic med separat frysfack. Spisen är trelågig och diskhon är stor, något som gör att det är lite ont om avställningsytor. Den för vagnen så karaktäristiska bardisken fungerar dock bra som avställningsyta. Eftersom köksbänken är tvärställd har man kunnat utnyttja gaveln effektivt, med tre hyllplan gömda bakom en hög skåpsdörr.

Under köksbänken hittar vi tre utdragbara lådor, och ovanför spisen finns ett stort överskåp. Samtliga luckor och lådor är utrustade med självstängande soft lock-mekanism. Dessutom har man lyckats hitta plats för ett litet fönster i köket. Det är nödvändigt eftersom det inte finns någon köksfläkt i tillvalslistan.

På motsatta sidan bredvid våningssängen finns en relativt rymlig garderob med klädstång och fyra hyllplan. I garderobens nedre del finns en Truma S 5004 centralluftvärme som blåser varm luft på sex olika ställen i vagnen. I visningsvagnen har man dessutom kompletterat med en elpatron och elektrisk golvvärme. Vid provkörningen var utetemperaturen mellan två och fem minusgrader, men inne i vagnen var det varmt och skönt även när anläggningen gick på halv effekt. Lifestyle är ingen utpräglad vintervagn, men den klarar ner till tio minusgrader utan problem.
 
Hygienutrymme, våningssäng, kök och garderob är alla placerade i vagnens bakdel. Det roliga finns i fronten. Nu kan det löna sig att ta en titt på planritningen innan du läser vidare för att hänga med. På vänster sida finns de två höga och smala fönstren som nämndes tidigare. Under dessa finns ett lågt säte för en vuxen eller två barn. Det finns inget ryggstöd här vilket kan skapa problem eftersom persiennerna som täcker fönstren lätt kan trassla sig om man råkar luta sig mot dem.

En horisontalt placerad pinne framför fönstren hade kunnat råda bot på detta, speciellt eftersom fönstren ändå inte går att öppna. Trots allt fungerar sittplatsen helt okej, och den är en stilig yta för avslappning. 

Mittemot finns vagnens egentliga specialitet – bardisken med tillhörande stolar och soffplatser. Bordet är tillräckligt stort för att kunna användas som matbord och barstolarna kan staplas för att få mer utrymme, vilket är bra för passagen till sängen är något trång. 
 
Under sidosätet vid bardisken finns en praktisk utdragbar tilläggsyta som kan användas som ett litet bord. På andra sidan finns en ”hemlig” lång utdragbar låda med fack, avsedd för flaskor. Bakom bordet vid den högra väggen finns ett 155 centimeter brett säte. Det finns med andra ord gott om plats för fyra, eller med lite möda fem, personer att äta och umgås vid bordet.

Fronten av vagnen domineras av det som Knaus kallar för loungen. En bred L-formad soffa, även den med bekväma platser för fyra eller fem personer, står på golvet som är sex centimeter högre här än i den övriga vagnen. Vid tröskeln finns två spotlights, men trots detta snubblar man lätt. Under dagtid är det inget problem, men vid bäddning eller om man behöver gå på toaletten nattetid är det irriterande. 

Det går lätt och smidigt att omvandla soffgruppen till bädd. Under soffan finns en förlängningsdel med resårbotten och två små hjul undertill som lätt och smidigt kan dras ut. De tillhörande madrasserna är mycket hårda, så det kan löna sig att köpa bäddmadrasser.

För sängkläderna finns det ett par smarta förvaringsutrymmen, även om det ena delvis domineras av färskvattentanken och elcentralen. Det tar inte särskilt mycket tid att bädda soffan, men visst kräver det lite möda – både på kvällen och på morgonen.

Förvaringsmöjligheterna i vagnen är bra, och det finns även gott om plats för bagage. För de som vill ha med sig cyklar på semestern finns ett cykelställ som tillval. 
 
Sammanfattat är Lifestyle en vagn med en modern och häftig planlösning som ger breda användningsmöjligheter. Vagnen passar en familj med två barn, om de orkar bädda sittgruppen varje kväll vill säga.

Kanske passar vagnen ändå bäst för ett trendmedvetet par. Och om de råkar stifta nya bekantskaper på campingen är vagnen den perfekta platsen att bjuda in till umgänge – här ryms lätt tio personer utan problem.

Relaterade bildspel

FAKTA KNAUS LIFESTYLE 550 LK (2015)

Chassi: Al-Ko med AKS-friktionskoppling
Längd/bredd/höjd: 7 500/2 500/2 570 mm
Invändig längd/bredd/höjd: 5 540/2 340/1 960 mm
Tjocklek vägg/tak/golv: 31/31/38 mm
A-mått: 9 820 mm
Totalvikt: 1 500 kg
Tjänstevikt: 1 330 kg
Lastvikt: 170 kg
Bäddmått: Bak: 2 st 80/60x 193 cm. Fram: 165/160x212 cm.
Uppvärmning: Luftburen Truma S 5004 med elpatron. Elektrisk golvvärme.
Pris från: 248 100 kr
Pris testad vagn: 269 500 kr
Extrautrustning: Truma Ultraheat elpatron 3 900 kr, elektrisk golvvärme 5 800 kr, Heki 2-taklucka 7 800 kr, myggnätsdörr
2 400 kr, extra kraftiga stödben 1 500 kr.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.