
Ljuv musik för två i LMC
Tyska LMC har under ett par år gjort sig ett namn på den svenska husbilsmarknaden. Nu är det tänkt att deras husvagnar ska gå samma succéfyllda väg. Vi har kikat närmare på modellen Musica 490 E.
LMC har under senare tid varit synonymt med 12 års täthetsgaranti via konstruktionen LLT (Long Life Technologie). Kortfattat handlar det om en byggnadssammansättning där alla karossdelar, inkluderat underredet men exkluderat sidoväggarna, är tillverkade av glasfiberförstärkt plast.
Den interiöra konstruktionen består av stabila PU-stag med hög vridstyvhet samt fuktresistent isolering i form av XPS-skum. Allt detta applicerades först på husbilarna. Husvagnsmodellen Maestro fick LLT-systemet 2014 medan samtliga LMC:s husvagnar har det sedan i fjol.
Innan vi rullar iväg ifrågasätts sifferbenämningen 490 då det visar sig att vårt testobjekt mäter 530 centimeter invändigt. Svaret vi får från leverantören Mac Möller blir – ”Det verkar som att många tyska husvagnstillverkare har en märkesbetäckning som ska ge köparna en känsla av husvagnen är större och rymligare än vad siffrorna visar”. Vi får nöja oss med detta svar. I varje fall tills vidare.
Kopplar Musica på kroken. Lättdragen rackare. I och för sig har det även med en potent dragbil att göra. I detta fall en VW Passat Alltrack. Färdas på kuperade väg 230 mellan Eskilstuna och Stora Sundby. Detta för att sätta Al-Kos säkerhetssystem på prov. Här finns nämligen AKS-koppling, AAA-broms men framförallt ATC-systemet som både snabbt och mjukt häver pendelrörelsen när vi överdriver körningen en smula. Känns skönt att veta att vi har detta i ryggen.
Bockar av vägegenskaperna med ett förträffligt betyg och sätter sedan samma betyg när det är dags för rangering. Kraftiga handtag och som pricken över i – stödbensskruvarna sitter exemplarisk till såväl fram som bak. Inga knän i backen här inte! Som bonus finns det en servicelucka till gasolkofferten vilket gör att man kan sticka in handen och stänga av gasolen utan att ens behöva öppna kofferten. Snitsigt!




Dags för husesyn. Planlösningen visar med tydlighet att det handlar om en husvagn för två resenärer även om det självklart går att inhysa fler personer i den väl tilltagna och bäddbara sittgruppen. Vid entrén noteras entrédörr med fönster, papperskorg och myggdörr. Dessutom finns skoförvaring och i taket en brandvarnare.
Läser mig till i broschyren att myggnäten till alla fönster har ytterligare två funktioner utöver att de håller flygfäna borta. De reflekterar 25 procent av värmestrålarna, samt att obehöriga inte kan se in medan vi som är inne i vagnen kan se ut.
Vidare till akterpartiet för nattligt bruk. Singelbäddarna har olika längdmått, 200 respektive 185 centimeter och till dem ingår tjocka 5-zoners kallskummadrasser. Önskas närhet under nattetid är detta inget bekymmer. Mellan singelbäddarna finns en utdragbar ribbotten som i ett nafs förvandlar långbäddarna till en vagnsbred dubbelsäng.
Slänger fram måttbandet som stannar på 208 centimeter. 230-uttag finns vid ena huvudändan och de vridbara läslamporna löper på skena. Något som uppskattas av en sann bokmal.




Nästa anhalt blir köksavdelningen där brännarna är placerade på rad vilket frigör viss avställning- och arbetsyta. Det är dock lite si och så med den varan. Tur att en utfällbar skärbräda finns till undsättning.
Inte heller kylskåpet är något vi imponeras av. Numera är det vardagsmat med Slim Tower och AES-system, men här får vi nöja oss med manuellt energival på kylen under köksbänken. Fläkt saknas och vi får förlita oss på att ett öppningsbart fönster och taklucka hjälper till när det börjar osa hett. Känslan är dock ytterst robust när vi öppnar skåp och luckor.
Soft close-systemet är på sin plats, dubbla 230-uttag likaså. En liten kul detalj är de delade överskåpen där den undre öppningen är lämplig för exempelvis kryddor och mindre köksattiraljer.
Vrider på nosen och kliver in hygienutrymmet. Toaletten är fastmonterad men det är ingen fara på taket. Benutrymmet i sittande position är ändå väl tilltaget. Detsamma gäller förvaringsmöjligheterna. Här finns skåp, hyllor och en mängd olika fack att ta till. Takluckan ombesörjer ventilationen.
Soffan är i u-utförande och ganska hårt stoppad vilket känns stabilt och skönt. Här kammas det hem extrapoäng då både komfort och svankstöd är bättre än bra. Dubbla 230- och USB-uttag finns tillgängliga. Lamporna under överskåpen har touchfunktion och behöver således bara vidröras för tändning eller släckning.
Hela samvaroavdelningen ramas in av stora fönster och en taklucka som ger vagnen en öppen och ljus framtoning.



När det gäller förvaring räknas 15 överskåp samman. De är alla utrustade med hylla inunder samt luftkanaler för att förhindra kondensbildning. Garderoben har belysning samt 120 centimeters hänghöjd. Här sitter även säkringsdosan lättåtkomlig.
Värmen levereras av Truma med strategiskt placerade utblås. Vidare finns elektrisk golvvärme liksom batteri och laddare. De två sistnämnda komponenterna ingår inte i de tyskspecificerade vagnarna men på den svenska marknaden finns de med i grundutrustningen.
Det går att lägga till vattenburet värmesystem från Alde om så önskas. Detsamma gäller karmfönster samt lite annat smått och gott.
Att sammanfattningsvis konstatera att vi med Musica 490 E får mycket husvagn för pengarna är kanske ett uttjatat utryck. Men faktum kvarstår. Det är dagens sanning.

Chassi: Al-Ko enaxlad
Säkerhetssystem: AKS-säkerhetskoppling, ATC-antisladd, AAA-broms
Totallängd/bredd/höjd: 7230/2 326/2 575 mm
Karosslängd: 5 868 mm
Ståhöjd inne: 1 951 mm
Totalvikt: 1 500 kg (alt 1 400–1 800 kg)
Tjänstevikt: 1 277 kg
Lastvikt: 223 kg
A-mått: 1 080 mm
Isoleringsmaterial: XPS-skum
Tjocklek golv/vägg/tak: 40/30/30 mm
Uppvärmning: Truma 3002 SL, luftburen centralvärme, el-kassett 2kw, elektrisk golvvärme
Bäddmått: 201x130/156 cm (bäddbar sittgrupp), 200x88 och 185x88 cm (långbäddar)
Grundpris: 263 092 kr
Pris testad vagn: 274 267 kr
Tillbehör testad vagn: ATC-antisladd 7 805 kr, aluminiumfälgar 3 370 kr med mera.
Läs mer om:
Det här är en låst artikel. Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
RegistreraDet här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
Läs mer