Nästa artikel
LMC Musica 580 D
Köksmästarvagnen

LMC Musica 580 D

Publicerad 22 februari 2013 (uppdaterad 13 december 2013)
De mest intressanta LMC-husvagnarna för 2013 är Musica-modellerna med kök i fronten, som utnyttjas maximalt för att skapa en trivsam omgivning för köksmästaren. LMC satsar nu på den svenska marknaden med ny säljorganisation och fler handlare.

Musica är LMC:s mest omfattande modellserie husvagnar. Medan Scandicaserien finns i sex varianter finns Musica i 17 olika planlösningar med olika totallängder. Längdskalan börjar på dryga sex meter medan den längsta vagnen är 9,3 meter. Tjänstevikten börjar på knappa 1 000 kilo och fortsätter upp till 1 700 kilo för de största. De bredare vagnarna är 2,526 meter vilket är 2,6 centimeter bredare än de flesta andra på marknaden. Varje centimeter räknas men de inverkar inte nämvärt på vägegenskaperna. Det finns två nya Musica­modeller med kök i fronten. Den provkörda 580 D-vagnen är cirka 50 centimeter kortare än modellen 635 E som har separata långbäddar. Den senare finns även med Aldevärme. Nästan alla LMC-vagnar byggs nuförtiden med friktionsdrag och chassi med deltaaxel från Al-Ko. Rätt lastad är vägegenskaperna således bra, som väntat.

 
Musicavagnens kök får många plus för sin funktion och utrustning. Visst finns en komp­romiss och i det här fallet på bekostnad av hallen. Instegsgarderoben är praktiskt placerad direkt till höger om dörren om än något smal (20 centimeter) på grund av det breda köket. Den större garderoben i mitten av vagnen gottgör dock bristen. Köket är väldigt ljust tack vare att fönstren till vänster, i frontväggen och i taket bjuder mycket dagsljus. Innerbelysningen är välplanerad med fem spotlampor och en LED-ljuslist som skapar stämning. Det finns även fyra spotlampor i takfönstret som delvis lyser upp i köket. Det L-formade köket är stort. Köksbänken i fronten är 214 centimeter bred och 76 centimeter djup. Köksbänken vid vänstra sidan är 136 centimeter lång och 65 centimeter bred. Nästa hela bänkytan kan användas till matlagningen då spisen och diskhon endast tar upp lite plats. Dometics 103-liters kylskåp är lågt, men det finns en större version på 190 liter som tillval. Det finns tre sopkorgar varav en är placerad i dörren, en mellanstor som är nedsänkt i köksbänken samt en mindre som är integrerad i diskhon.
Elektrisk utrustning som mobiler, elvispar och bärbara datorer försörjs av två 230 voltsuttag i det vänstra kökshörnet via uttag som är integrerade i köksbänken. Det finns genomgående många uttag i vagnen, sammanlagt hela nio stycken. Kökets överskåp är sex till antalet och 27 centimeter höga. Under spisen och diskhon finns det sex utdragslådor som är 50 centimeter djupa. En del av utrymmet ockuperas dock av en servicelucka med gasflaskor och annan utrustning. Kökets verkliga pärla är hörnskåpet med hyllor som vänds ut tillsammans med skåpdörren. På så sätt har utrymmet i hörnet kunnat utnyttjas fullt ut. Trots att vagnen är planerad för två personer finns det tillräckligt med köksförvaring för en riktig storfamilj.
 
Efter köket kommer vi till sittgruppen. Den utgörs av en separat pall, en hörnsoffa samt en sidosoffa på vagnens högra sida. Det finns gott om plats för sex personer i sittgruppen. Sittgruppen kan bäddas upp för en person, men funktionen är mer av tillfällig art eftersom bädden delar av vagnen i två delar. När sittgruppen är bäddad är det svårt att förflytta sig mellan bakdelen och köksregionen vid utgången.
Sittgruppens bord mäter 73x105 centimeter, vilket räcker gott till en middag för fyra personer. Ovanför soffan finns sex skåp. Under sidosoffan finns ett större batteri på 80 ampere av AGM -typ som tål lutning och vibrationer.
Det finns två tv-armar som är placerade så att alla i sofforna kan se skärmen.
Bakom sittgruppen finns en som sagt en rymlig garderob på vagnens högersida med en tvådelad dörr. I nederdelen av skåpet återfinns den luftburna Truma 5002 SL-pannan. Vid provkörningen var yttertemperaturen på några minusgrader och pannan fungerade nästan tillräckligt bara på ”tomgång”. 
Dessutom finns elektrisk golvvärme som effektivt motverkar frusna fötter när man står vid elstolpe.
Dubbelsängen i Musica 580 D är av fransk modell och mäter 205x145 centimeter. Lösningen är traditionell med fem skåp i takhörnen försedda med luckor. 
Belysningen utgörs av två läslampor samt fyra spotlampor i ramen på takfönstret. På högra sidan av bädden under fönstret finns ett öppningsbart förvaringsutrymme för exempelvis ett sängöverkast.
 
Under sängens bäddmadrass finns i vanlig ordning ett stort förvaringsutrymme, där även friskvattentanken återfinns. Detta förvaringsutrymme kan även nås via en utvändig lucka.
Vagnens hygienutrymme är lika imponerande som köksavdelningen. Hygienutrymmets bredd är hela 238 centimeter. Till vänster om dörren finns en vridbar toalettstol från Thetford. Placerat på bakväggen finns ett högt skåp med dörr och hyllplan för tandborstar och andra hygienartiklar. 
Då det finns gott om plats mot den stora bakväggen har det utnyttjats för en snyggt välvd avställningssyta som är en dryg meter bred och knappa halvmetern djup. Det ovala handfatet är riktigt snyggt och mäter 39 centimeter i bredd och 29 centimeter i djup.
Ovanför avställningsytan och handfatet finns tre överskåp med speglar och skåpdörrar. Även under handfatet finns stora förvaringsskåp. Det är således mycket gott om förvaring i badrummet.
 
Duschen är placerad i vagnens vänstra bakhörn och mäter 75 centimeter på bredden samt 95 centimeter som mest på djupet. Duschdörren har öppningar både upptill och nertill.
Musica 580D är en vagn för två. Det finns gott om plats i köket och i sittgruppen är det trevligt att tillbringa tid med gäster och god mat. För ett äldre par är sängen lite för smal men det finns även en liknande modell men med separata långbäddar.
LMC Münsterland Musica MK 580 D

Årsmodell: 2013

Grundpris: 254 000 Kr
Pris testad vagn: 274 400 Kr
Karosslängd: 641,5 cm
Totallängd/ bredd/höjd: 775,5/252,6/257,5 cm
Karosslängd/invändig höjd/bredd: 641,5/195,1/238 cm
A-mått: 10 384 cm
Tjänstevikt: 1 423 kg
Totalvikt: 1 600/1 800 kg
Maxlast: 177/377 kg
Isoleringsmaterial: Styropor
Tjocklek vägg/tak/golv: 30/30/40 cm
Chassi: Al-Ko lättviktschassi
Säkerhetsutrustning: Al-Ko AKS friktionskoppling
Standardutrustning: Laddare, kontrollpanel (El- och färskvattendisplay) 12V varmluft med varmluftsautomatik, 12V Kontakt vid tv-plats, isolering med styropor (väggar, tak, front och gasolkoffert), elektrisk golvvärme, invändig vattendragning (gråtank och avloppsventil), Duocontrol med CS växlare, frostskyddsmätare med display (tempangivare), Truma Ultraheat.
Extrautrustning: Musica Style-Plus paket (släta ytterplåtar, aluminiumfälgar och dekoration i fronten och baken) 13 000 kr, bodelsmattor 2 800 kr, sängöverkast 1 600 kr, tv-arm 1 500 kr.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.