Bild
Nästa artikel
När Dethleffs Caraliner 765 DBM

När Dethleffs Caraliner 765 DBM

Vagn för livsnjutare

Dethleffs Caraliner 765 DBM. Näst på tur från Dethleffs är denna husvagn som liknar en farkost från filmen Star Wars. Detta är vagnen för dig som inte vill ta båten till Saint Tropez.

När Dethleffs Caraliner 765 DBM visas på Düsseldorfmässan väcker den berättigad uppmärksamhet. Många ställde sig i kö för att se vagnens insida, och de som klev in tycks inte bli besvikna. De ljusa inslagen i klädsel, skåpluckor och väggar är tilltalande liksom den stora u-soffan runt det stadiga bordet.

Direkt till höger innanför dörren finns förutom ett flaskställ även en rejäl LCD-panel med vagnens planlösning i digitaliserad form. Med panelen kan all belysning styras tack vare att den har en så kallad touchskärm. Man trycker alltså direkt på skärmen för att tända, släcka, starta, stoppa olika funktioner i vagnen. Panelen hör till en av höjdpunkterna för den teknikintresserade, och det är lätt att bli som ett barn på nytt och börja leka med belysningen.

 

En del av den utrustning som finns i den kollade vagnen är dock tillval, så även touch-
panelen.

Både tv:n i sittgruppen (22") och den i sovrummet (17") är kopplade till separata ljud-
anläggningar med surroundljud för bästa biokänsla. En stereo från JVC, färdig för mp3, finns också i tillvalssortimentet. Samma gäller backkamera.


 

Högtalare finns nästan i överflöd, och de är alla snyggt integrerade i inredningen. Ett minus är att den tvådelade vindrutan begränsar utsikten jämfört med ett stort fönster av traditionellt slag. De två rutorna kan öppnas var för sig, och precis som resten av vagnens fönster är de rejält mörktonade för att minska insynen.

I taket ovanför sittgruppen finns ett stort takfönster inramad med träinlägg, och längs alla överskåp löper en sarg med en mängd LED-lampor och indirekt belysning. Många inredningsdetaljer har en design som tycks komma från Dethleffs själva, något som ger ett enhetligt intryck.

Bakom de ljusa luckorna och lådorna i köket döljer sig bland annat en diskmaskin (tillval) som "försvinner" på ett snyggt sätt bakom en kökslucka. Ett stort kylskåp med separat frys samt ugn är självklarheter i en vagn i den här prisklassen, liksom den stora köksbänken som känns riktigt gedigen. Bakom ett skjutlock i köksbänken döljer sig 230-voltsuttag och även reglage till spisen samt det elektriska centrallåset för alla lådor.

Längre bak i vagnen kommer toalettavdelningen. Den kan bli extra stor tack vare att dörren kan låsas i tre lägen. Badrummet går tvärs över vagnen och rymmer en garderob i ett av dörrens låslägen. Mellan sovrum och toalettdel finns två spegelförsedda skjutdörrar vilket ger ett synnerligen rymligt och trivsamt badrum. Duschkabinen är försedd med frostade glasrutor vilka i sin tur inhyser en indirekt belysning som ger ett väldigt behagligt duschljus.

 

Vagnens trevligaste
utrymme kommer härnäst, nämligen sovrummet. Det snabbkollade exemplaret har mittmonterad dubbelsäng, även kallad queen-bed, med gångar på bägge sidor. Caraliner finns även med två andra planlösningar, 675 DB med tvärställd dubbelsäng och 765 EB med två separata långbäddar.

Även i sovrummet kan man få stereo och tv med surroundljud, dock måste det sägas att en vanlig bilstereo ser lite malplacerad ut. Här hade det varit snyggare med en integrerad lösning i stil med Bang & Olufsen.

Frågan är bara vilket förtält som skulle göra sig bäst till denna designvagn?

Och vilken dragbil skulle passa bäst framför Caraliner. Husbil & Husvagns systertidningen Automobil, som skriver om exklusiva bilar, får se en bild på vagnen och chefredaktör Niklas Carle anser att en vit Audi Q7 med mörka rutor skulle passa bäst, vi kan bara hålla med.

Oavsett om man har råd med denna lyxiga husvagn eller inte kan man bara hoppas att liknande designtema ska dyka upp även på enklare vagnar i framtiden. &

 

Jimmie Öbom (text och foto)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.