Nästa artikel
Prov: Weinsberg CaraCito 470 QDK
Husvagnar

Prov: Weinsberg CaraCito 470 QDK

Publicerad 2024-02-13 07:00 (uppdaterad 2024-02-15 12:30)
Weinsberg CaraCito lockar med ett lägre pris och en lätt konstruktion, men också att den som standard är helt ”eldriven”. Vi har dock testat versionen med tillvalet gasol som driver värmepanna och kylskåp.

När Weinsberg först visade sin instegsserie CaraCito för tre år sedan var det en vagn helt utan gasol. Här användes nämligen el till uppvärmning, matlagning och kylning. Numera erbjuder Weinsberg sin CaraCito även med ett gasolpaket som tillval för 5200 kr och det är den varianten vi testar här.

Det betyder med andra ord att den har två gasolflaskor på 11 kilo styck i gasolkofferten fram, precis som alla andra husvagnar.

470 QDK är strax under sju meter lång och har en totalvikt på 1200 kilo vilket gör att den passar många dragbilar och körkort. Faktiskt också en del elbilar. 470 QDK har en planlösning lämpad för familjer och den har en våningssäng bak och fransk dubbelsäng fram. Dessutom kan sittgruppen bäddas vilket tillsammans ger 6 till 7 bäddplatser. Det finns också ett par hundra kilo lastvikt, trots den låga totalvikten, och skulle det inte räcka så finns det möjlighet att köpa totalvikten 1500 kilo som tillval.

I vårt fall består testfamiljen av två vuxna och två flickor på sju och tio år. Under våra semestrar blir det alltid för mycket packning som ska med. Inte bara alla vardagsartiklar som måste finnas i alla hushåll, vi släpar även med oss utrustning för sport och nöje. Ämnen som lastvikt och förvaring är därför lite extra spännande för vår del. Med testvagnen hade vi dock inga problem med varken förvaring eller lastvikt.

Under våra två veckors semester med CaraCito 470 QDK har vi utöver normal packning även en ståpaddelbräda (SUP) med oss, en hängmatta med stativ och sist men inte minst en air track matta för gymnastikträning. CaraCito hade tillräckligt med förvaringsutrymmen för de rätt skrymmande om än ganska lätta föremålen. Tack vare förvaringsluckan framtill som leder in under dubbelsängen så är det enkelt att lasta vår utrustning.

Plus: Lättdragen vagn, enkel nybörjarvagn, 1200 kilo totalvikt.

Minus: Lucklåsens tryckfunktion.

Tack vare förvaringsluckan som leder in under sängen får vi med lasten!

Men visst, med tanke på att 470 QDK är en liten vagn så får vi fyra ändå dribbla en del med både bagage och oss själva, men den kompakta vagnen är mumma för dragbilen. CaraCito är väldigt smidig på dragkroken och passar utmärkt för nybörjare med husvagn. För att få plats med allt lägger vi döttrarnas kläder under våningssängen. Här saknar vi dock en lastlucka  utifrån som hade underlättat lastningen. Nu får vi lyfta på underslafen för att nå utrymmet.

Även köksavdelningen är lagom stor för våra behov och det finns plats för grytor, fat och andra köksredskap i lådor och skåp. Luckorna är av så kallad push-to-open modell vilket är en bra tanke, men i det här fallet brister det i en detalj. Man måste nästan alltid trycka flera gånger innan skåp och lådor till slut vill öppnas. En annan egenhet gäller överskåpen och det är att de måste stängas väldigt försiktigt för annars smäller det till rejält när luckan åker igen. 

En spis med två plattor sparar plats på bänken och dessa två räcker för vår del. Vi imponeras annars av det stora 133-liters kylskåpet. I denna vagn med gasolpaketet sitter en absorptionskyl med AES-funktion (skiftar själv mellan 12V, 230V eller gasol). Som standard har vagnen ett helt eldrivet kompressorskåp i samma storlek.

Annars använde vi en hög garderob intill kylen som skafferi och eftersom vi då inte behövde klädstången hade vi gärna sett ett extra hyllplan istället. Nu var det ju mitt i sommaren så vi behövde inte garderoben till kläder. Kyligare årstider är det säkert annorlunda och ”skafferiet” skulle vi använda mer normalt för ytterkläder. Annars finns det gott om plats i överskåpen och som sagt under sängarna.

CaraCito har små finurligheter som vi gillar, ta bara den magnetiska glashållaren i köket där vi hängde dricksglasen. Praktisk lösning!

Boendekomforten är förstås begränsad för vår familj i en så här liten vagn, men dinetten räcker ändå till oss fyra. Nu sitter vi oftast ute under markisen (tillval) och många väljer nog att köpa ett förtält att möblera med matbord och stolar.

Mellersta dinetten räcker för att äta såväl som för att leka och ha kul ihop. Köket mittemot erbjuder tillräckligt med förvaringsutrymmen. Kylskåpet är stort!

Den franska sängen framtill är bekvämare än våningssängarna dagtid.

Sängarna är tillräckligt stora för oss och den franska bädden fram är nästa 210 cm lång och 140 cm bred. Våningssängarna är drygt två meter långa, men knappt 70 cm breda. Våra flickor hade gärna haft lite bredare sängar, men längdmässigt fanns det plats över.

Något som prioritets lägre i 470 QDK är badrummet, det är riktigt kompakt. Det breda fällbara handfatet sitter ovanför toalettstolen vilket inte alls är fel för man behöver ju inte använda båda samtidigt.

När det gäller det elektriska i husvagnen så finns en del redan från standard. Till exempel ett 230V uttag och två USB-portar. Men det räcker ju inte i dagens läge till alla apparater som ständigt ska laddas. Med Socket Plus- tillvalspaketet får man extra uttag och USB-portar.

Testvagnen har även tillvalet ambient light och det skapar en mysig ljusatmosfär med både LED-spots och ljusskenor i CaraCito.

Sammanfattningsvis är denna CaraCito 470 QDK lätt att gilla, särskilt för nybörjare på husvagnar. Den är lätt att dra bakom bilen och den enkla utrustningen är lätt att handskas med. Ändå finns det mesta som kan behövas för en familj.

Det ska nämnas att vår testvagn har en del extra tillval, gasolpaketet som sagt, samt CaraCito-paketet där stabilisatorkoppling och stötdämpare ingår. Den har också ambient light ljuspaket och fler eluttag. Om vår testvagn är enkel att handskas med så är nog den helt eldrivna ännu enklare för en nybörjare. Då behöver man ju inte ens hålla på med gasol. Däremot får man se till att stå inkopplad på 230V ibland och uppvärmningen är inte lika bra. Gasolpaketet fyller sin funktion på våra breddgrader där det kan bli kyligt även sommartid.

Sammanfattningsvis är denna CaraCito lätt att gilla, särskilt för nybörjare på husvagnar. Den är lätt att dra och ändå finns allt familjen behöver.

Tekniska data Weinsberg Caracito 470 QDK

Antal bäddar: 6-7

Chassi: varmförzinkat chassi, AL-KO gummitorsionsaxel

Totallängd/bredd/höjd: 6830/2320/2570 mm

A-mått: 945 cm

Totalvikt: 1200 kg

Tjänstevikt: 945 kg

Maxlast: 255 kg

Isoleringsmaterial: EPS

Isoleringstjocklek golv/vägg/tak:  40/33/33 mm

Uppvärmning: Truma S luftburen värme

Kylskåp: 133 l

Spis: 2-lågig gasolspis (standard induktionshäll)

Färskvatten: 45 l

Gråvatten: Extern tank

Årsmodell: 2024

Bäddmått: 209x140/128 cm (dubbelsäng) 198x95 cm (bäddbar sittgrupp) 2 st 210x69 cm (våningssängar)

Standardutrustning: (exempel) Standard är den helt ”eldriven” med ac som både kyl-och värmekälla, induktionshäll och kompressorkylskåp.

Extrautrustning: (exempel) gasolpaket med tvålågig spis, hållare för två gasolflaskor, AES-absorptionskylskåp med frys, litiumbatteri.

Grundpris: 288 700 kr

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.