Nästa artikel
Lume Traveller 540 Nordic: En hotellsvit på hjul
Tester

Lume Traveller 540 Nordic: En hotellsvit på hjul

Publicerad 11 december 2023 (uppdaterad 2024-02-13 13:47)
Drömmer du om att sova direkt under stjärnhimlen? Lume Traveler gör det möjligt och med Traveller 540 Nordic går det nu även på vintern, om än till ett rejält pris.
DET HÄR ÄR EN UPPLÅST PREMIUM-ARTIKEL

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång till allt du med!

När holländska Lume Traveler 540 såg dagens ljus 2019 väckte den uppmärksamhet med sitt fyrkantiga aluminiumutseende.

Den hade också lyxigt utekök under bakluckan och ett stort panoramafönster ovanför sängen. Nya Nordic är mer lik en traditionell husvagn med kök inne i vagnen. När det gäller komfort och design är den inte på något sätt sämre än sin storebror – inte ens prismässigt.

Med LT 360 och LT 540 satte inredningsdesignern Hein van de Laar en ny standard för campare med en förkärlek för frihet och lyx. Lumes VD, Edwin Weteling, uttrycker det så här: ”Van de Laar designade inte en husvagn, utan en hotellsvit på hjul för att upptäcka de vackraste platserna i Europa utanför allfartsvägarna.”

Den iögonfallande, Airstream-liknande looken gjord av matt aluminium med popnitar och en metallbox framtill, kommer garanterat att dra till sig allas uppmärksamhet på campingen. Och då har vi inte ens nämnt storleken än. LT 540 Nordic är inte mindre än 2,5 meter bred och nästan sju meter lång inklusive dragstången. Väggar, tak och golv är extra tjocka för att hålla kylan ute.

Interiören har en minimalistisk, industriell look, men känns ändå varm tack vare användningen av naturmaterial som ullfilt och trä i kombination med rostfritt stål. Omedelbart till vänster om dörren finns den trelågiga gasspisen med grytstöd i gjutjärn och fläkt ovanför. Intill spisen finns ett stort skåp med hyllor från tak till golv.

Den stora sängen har en himmelsk utsikt och är generöst tilltagen i sin king size-modell. Utrymmet inuti är optimalt utnyttjat och lättillgängligt, det finns små fack och hyllor överallt.

Bild 1: I fickförvaringen på insidan av entrédörren kan småsaker förvaras.

Bild 2: Materialet som används är av hög kvalité: rostfritt stål, ull, läder, trä eller komposit.

Till höger om toalettrummet kan du slå dig ner i soffor med sammetslen klädsel. Dessa dubbla soffor är tillval, som standard ingår en tvärgående loungesoffa. Vid fönstren sitter smakfulla ljusgrå filtgardiner upprullade med läderband. Fönsterrutan fram går att öppna, men inte sidorutorna.

Vid sittgruppen finns inga överskåp, vilket ger en öppen och luftig känsla.Däremot finns det förvaring både över och under diskbänken, ja, det går inte låta bli att kalla det diskbänk när hela ytan är i rostfritt stål. Lådorna under är fyllda med tallrikar, glas, bestick och skålar. Husgeråd och porslin, inklusive facken de ligger i, är ett tillval som kan beställas.

Kylskåpet är också gömt i en av lådorna. Man drar helt enkelt ut kyllådan för att nå innehållet. Kylutrymmet är aningen tajt, endast 20 liter ryms. Det finns en extra utdragbar bänkskiva, vilket är praktiskt.

Hittills av det vi beskrivit är Nordic ”bara” en husvagn om än i lyxig skepnad. Men sedan kommer det som förändrar allt... sovplatsen! När du ligger i dubbelsängen känns det verkligen som om du är på ett lyxhotell. Med det stora panoramataket ovanför sängen kan du räkna stjärnor innan du somnar för natten.

Med en sänglängd på nästan två meter så skiljer den sig även där jämfört med genomsnittslängden i fritidsfordon. Sängen är i king size och mäter 180x200 cm och tjockleken på madrassen är hela 25 cm.

Utrustningen håller hög kvalitet, ända ner till fläktkåpan. De nitade aluminiumplåtarna blir ett blickfång även inuti.

Köket är utrustat med tre PITT Cooking gasolbrännare. De hushåller med gasolen som tas från en 20 liters fast tank istället för flaskor.

Interiören har en minimalistisk, industriell look.

Takfönstret kan öppnas och stängas via en strömbrytare i taket, vilket kräver att man måste stå upp för att komma åt knappen.

När det måste hållas stängt går det ändå att få in frisk luft genom skjutfönster på sidorna. Ett bra alternativ till de saknade överskåpen är förvaringsfacken i full längd på båda sidor av den rymliga sängen. Det ryms en hel del saker där i. Sänggaveln vid huvudänden är läderklädd vilket kompletterar den lyxiga looken.

Är det slut på alla upptäckter i
vagnen nu?

Nej, det finns några saker kvar att nämna. Nordic har till exempel ingen dusch i toalettutrymmet istället finns en utomhusdusch monterad baktill. Inte så praktiskt om du vill duscha på vintern, men när det är fint väder har du fullständig avskildhet med hjälp av det skyddande duschdraperiet.

Invändigt finns ett avancerat ljudsystem som gör det till en njutning att lyssna på musik. En annan innovation i Nordic-vagnen är att det inte krävs gasolflaskor för att tillaga mat. Istället finns en gasoltank som rymmer 25 liter och påfyllning sker baktill på vagnen.

Dessutom finns solpaneler på taket, så man klarar sig enkelt i fyra–fem dagar utan el.

Naturligtvis äter du inte på tallrikar av plast i en lyxvagn som denna. Denna porslinsservis är tillval i husvagnen, liksom stekpannorna.

Badrummet är rymligt i och med saknaden av dusch. En stor spegel pryder bakväggen. Den roterande toaletten är av hög kvalitet.

På taket finns en markis monterad som kan manövreras elektriskt. Strömbrytaren sitter i lastutrymmet som för övrigt har automatisk belysning genom rörelsesensorer.

Som standard har Nordic manuella stödben men elektrisk eller hydraulisk manövrering finns som tillval.

Totalvikten är 2 500 kg så vagnen kräver sin dragbil för att kunna köras iväg på campingsemester. Överflödet av snygg design, kvalitetsmaterial och innovativa prylar har dock sin baksida, nämligen priset. Lume Traveler 540 Nordic kostar 114 950 euro, vilket motsvarar ungefär 1 260 000 svenska kronor, men i gengäld kan du ”cabba ner” och titta på stjärnorna var du vill.

TEKNISKA DATA
Lume Traveller 540 Nordic
 • Chassi: AL-KO-chassi
 • Däckdimension: 215/75 R16
 • Totalvikt: 2500 kg
 • Tjänstevikt: 2200 kg
 • Lastvikt: 300 kg
 • Yttermått (L/B/H): 6940/2500/2700 mm
 • Invändig längd: 540 cm
 • Färskvatten: 70 l
 • Kylskåp: 50 l
 • Bäddmått: 180x200 cm
 • Uppvärmning: Truma Combi 4 E CP Plus
 • Isoleringstjocklek: 40/33/33 mm
 • Standardutrustning (exempel): Lounge–soffa, utomhusdusch, markis, litiumbatteri 100 Ah, ac, teakgolv, inverter…
 • Extrautrustning (exempel): Husgeråd inkl förvaring, E&P Level system, Thule cykelhållare, myggnät till framrutan, dinett inkl extrabed…
 • Grundpris: 114 950 €

Återförsäljare: www.lumetraveler.com

DET HÄR ÄR EN UPPLÅST PREMIUM-ARTIKEL

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång till allt du med!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.