Bild
Nästa artikel
Smarta set av verktygslådor

Smarta set av verktygslådor

Tester

Ska du köpa dina första verktyg eller skaffa en extra uppsättning till husbilen eller husvagnen? Då kan en verktygssats vara ett klokt första steg.

En bra vektygslåda är A och O för den som vill klara av mer kring fordon och hem än att på sin höjd byta en glödlampa. Med bara en liten samling av de viktigaste basverktygen kommer man ganska långt och tar man det ett steg ytterligare och skaffar lite mer avancerade verktyg (som spärrskaft med hylsor samt fasta nycklar) blir det till och med roligt. Dess-
utom är det både tids- och pengabesparande – tänk dig att behöva boka in en verkstadstid eller en hantverkare för att fixa en liten struntsak på grund av att du saknar det mest grundläggande i form av handverktyg.

 

Om du tillhör skaran av vana skruvare har du troligtvis bra koll på vilka verktyg som ska finnas med på måste-listan. Är situationen den omvända, du vill ha en verktygslåda men vet egentligen inte vad den bör innehålla, är det inte lika lätt att veta vad som ska införskaffas.

I båda fall är en mer eller mindre komplett sats med diverse verktyg en bra utgångspunkt eftersom den är en kostnadseffektiv lösning då det blir billigare än att köpa verktygen individuellt. Väljer du dessutom en helt komplett sats får du också själva verktygslådan på köpet, nog så underlättande om du ska ha med dig verktygen i exempelvis hus­bilen eller husvagnen.

 

Vi har testat fem olika alternativ i olika prisklasser. Det ska också sägas att när vi normalt får sålla bland tillverkarna fick vi nu vända på stenar för att hitta hela verktygslådor av mer komplett natur. Det innebär i sin tur att de innehållsmässigt skiljer sig åt en hel del – spannet går från hylsnyckelsats till verktygslåda med ”allt”. Olika tillverkare har tydligt olika filosofi när det gäller innehåll och som testet ska visa är det egentligen bara två av satserna som på allvar kan sägas innehålla det mesta man kan tänkas behöva. Och även om vi inte tar hänsyn till priset i vår bedömning kan vi konstatera att den klassiska tumregeln ”man får vad man betalar för” gäller även här.


 

Smarta set av verktygslådor

Bahco
Betyg:
3
S81MIX från välrenommerade Bahco är det närmaste man kommer en komplett verktygslåda i ett paket om man väljer att satsa på den svenskättade tillverkaren. I grunden handlar det om en hylsnyckelsats med halv- och kvarttumsspärrskaft samt ett set med blocknycklar. Den har sedan bestyckats med tre tänger – sidavbitare, näbbtång (flacktång) och polygrip samt en ask med olika bits. Utifrån satsens innehåll är det enda vi saknar en bra bitsmejsel, nu krävs det att man antingen har en sedan tidigare eller använder spärrskaftet. Kvaliteten är mycket hög, både på innehåll och själva lådan, men satsen som sådan vänder sig främst till dig som redan har de vanligaste verktygen som diverse skruvmejslar med mera och nu känner för att ta nästa steg och lyfta din verktygssamling till nästa nivå.
Artikelnr: S81MIX
Antal delar: 81
Pris: 2 438 kr


 

Smarta set av verktygslådor

Kamasa
Betyg:
3
Kamasa, likt Bahco, ställer upp i testet med vad som enklast kan beskrivas som en hylsnyckelsats med några extra tillbehör, i detta fall en kombinationstång och en skiftnyckel. En annan likhet med Bahco är kvalitetsintrycket som är mycket gott. Det är en fröjd att greppa spärrskaften och framför allt blocknycklarna som dessutom är av en extra lång modell. Som hylsnyckelsats betraktad är den i stort sett fullmatad, dock saknas en hel del för att den ska kunna vara allt man kan tänkas behöva utan den får ses som ett komplement till det man redan har. Själva lådan är rejäl med kraftiga spännen, på Kamasa-vis är dock innehållsförteckningen i form att ett mellanlägg av ett neoprenliknande material som flyger iväg vid minsta vindpust om du skulle få för dig att skruva utomhus.
Artikelnr: K25012
Antal delar: 98
Pris: 2 626 kr


 

Smarta set av verktygslådor

Pela
Betyg:
4
Från Verktygsboden kommer en verktygssats i form av en låsbar rullväska som lystrar till det egna varumärkesnamnet Pela. Formatet gör den lätt att ha med sig och innehållsmässigt påminner den om Biltema med skillnaden att här finns både hylsnyckelsats och blocknycklar men inte såg, vinkelhake samt lite andra verktyg av mer ”snickarnatur”. Lådan som sådan är dock rymlig nog att kunna fyllas på med fler verktyg, en egenskap som Pela är ensam om i testet. Kvaliteten ligger över Biltema, det känns tydligast på skruvmejslarna, men det märks ändå att prislappen är i den lägre delen av spektrat. I skrivande stund är satsen prissänkt till 999 kronor, tidigare har den kostat 1 499. Pela levererar dock gott nog för att även passa dig som är lite mer kräsen än den sedvanlige nybörjaren.
Artikelnr: 496458
Antal delar: 126
Pris: 999 kr


 

Smarta set av verktygslådor

Biltema
Betyg:
3
Från Biltema kommer testets med råge billigaste verktygssats. Här finns allt från bits via vinkelhake och hammare till vattenpass och till och med penna. Är det något vi saknar så är det en kraftigare tång typ polygrip. Sedan kan man fråga sig varför Biltema har valt fyrkantsbits, som ju nästan aldrig används, istället för torx. Kvalitetsmässigt är innehållet på sin höjd medelmåttigt, framför allt skruvmejslarna sticker ut som rent undermåliga, men i övrigt levererar satsen som man kan förvänta sig. Med detta sagt är den inget för den mer erfarne mekanikern men som en första verktygslåda för dig som inte vet när, till vad eller ens om du någonsin kommer att använda den, är den perfekt. Eller som present till en mekintresserad junior. En fiffig detalj är att lådan går att hänga på väggen.
Artikelnr: 71005
Antal delar: 69
Pris: 349 kr


 

Smarta set av verktygslådor

Teng Tools
Betyg:
5
Dyrast i testet är satsen från Teng Tools men det förlåter vi i samma ögonblick som vi börjar använda den. Kvaliteten är genomgående mycket hög, vilket tydligt märks på tänger och skruvmejslar, som annars obönhörligt avslöjar låg kvalitet, och innehållet är komplett. Likt Pela ligger fokus mer på mekaniker än på snickare även om satsen innehåller både hammare och såg. För dig som vill ha en komplett verktygssats i ett smidigt format är det svårt att tänka sig ett bättre val. Innehållet är dessutom så att du i framtiden kan investera i en rejäl hylsnyckelsats utan att känna att du för den skull sitter med dubbel uppsättning av en massa verktyg helt i onödan. Vi gillar extra att Teng begåvat satsen med teleskopmagnet, en dröm när man som vanligt tappat en skruv på något oåtkomligt ställe.
Artikelnr: TM079
Antal delar: 79
Pris: 3 870 kr

LEVERANTÖRER

Bahco, www.bahco.com, 0171-478200.

Biltema, www.biltema.se, 077-520 00 00.

Kamasa, www.kamasatools.com, 08-923000.

Teng Tools, www.tengtools.com, 0322-606600.

Verktygsboden, www.verktygsboden.se, 033-202650.

Taggar: Tester

En bra vektygslåda är A och O för den som vill klara av mer kring fordon och hem än att på sin höjd byta en glödlampa. Med bara en liten samling av de viktigaste basverktygen kommer man ganska långt och tar man det ett steg ytterligare och skaffar lite mer avancerade verktyg (som spärrskaft med hylsor samt fasta nycklar) blir det till och med roligt. Dess-
utom är det både tids- och pengabesparande – tänk dig att behöva boka in en verkstadstid eller en hantverkare för att fixa en liten struntsak på grund av att du saknar det mest grundläggande i form av handverktyg.

 

Om du tillhör skaran av vana skruvare har du troli

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Testa Premium helt gratis

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

SÅ GJORDE VI

Vi har använt alla vertygssatser i vardagligt skruvande vilket innebär allt från att montera Ikea-möbler till att arbeta med olika fordon. I poängtabellen har vi framför allt tagit hänsyn till satsernas innehåll och kvalitet men som vanligt lämnar vi priset utanför.

Betygskala:  5 = Utmärkt. 4 = Bra.  3 = Medel. 2 = Mindre bra. 1 = Dåligt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.