Bild
Nästa artikel
Stanna vid en skånekrog

Stanna vid en skånekrog

Dagens tips

Vintern har varit lång och nu vill vi ut och resa! Dessutom är vi hungriga så trevliga tips på krogar längs med vägen sitter fint. Häng med på matresan – turen går genom Skåne!

Lite svårfunnet, mitt ute på en åker på Österlen ligger Allé, en högklassig restaurang för dig som är beredd att betala mer men också att få valuta för det. Vägen hit är lång och trädkantad innan man når en grusplan med plats för de största husbilarna. Fem minuter bort ligger den vackra nationalparken Stenshuvud. 
Vanligtvis serveras en à la carte-meny men vissa fredagar och vid högtider som påsk och jul dukas en buffé upp med både varma och kalla rätter. De två matsalarna får naturligt ljus som strömmar in från stora fönster. Den ena är en pampig festsal helt i vitt med tio meters takhöjd. Då och då hålls här konserter. Den andra mindre salen erbjuder en mer ombonad känsla. Klart är att åt Allé bör man ge sig tid att avnjuta under en helkväll medan solen sakta går ner över det öppna landskapet. Servering utomhus finns också när vädret tillåter.   
– Jag är väldigt mätt men på ett skönt sätt, säger en besökare vid bordet bredvid. Det beskriver maten väl, den är fräsch, lätt och smakrik. Områdets råvaror svängs ihop på kreativa sätt och spänner över hela smakspektrumet, till exempel krassesill eller knallorange syltade morötter. 
 
Grundaren av restaurangen har belönats för sina vinkunskaper så vinerna som finns att välja till maten är bra. Missa för den skull inte den lokalt producerade äppelmusten. 
– För oss är det viktigt med presentationen och miljön. Det ska vara en helhetsupplevelse att äta här, säger Eva Thuresson som öppnade restaurangen 2003. I år ska verksamheten utökas med trädgårdscafé. 
Allé är bra att ha som utgångspunkt eller mål i en Österlenresa. Det är nära till konsttäta Kivik, natur och några av Sveriges bästa stränder. Restaurangen är också delaktig i det årliga återkommande evenemanget Matrundan där företagare på Österlen samarbetar med matturism i början på maj. &
www.alle.se
 
N 55° 39' 11" / E 14° 13' 30" 
Marc Malmqvist (text och foto)
Taggar: Dagens tips, Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.