Nästa artikel
Dags att se upp för vilt
TRAFIK

Dags att se upp för vilt

Publicerad 24 september 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Nu är det dags att se upp för vilda djur igen på vägarna. Nationella Viltskyddsrådet genomför en landsomfattande kampanj men i år i mindre skala än förra året.

Varje år inträffar över 40 000 viltolyckor i Sverige och både djur och människor skadas svårt. Nationella Viltskyddsrådet jobbar intensivt med att minska dessa olyckor och genomför just den här veckan en kampanj för att påminna om att hösten är viltolycksperioden.

Trots att det i år inte genomförs en lika stor kampanj som förra året vill vi påminna om vad man ska tänka på om man råkar ut för en viltolycka samt belysa vikten av att anmäla en viltolycka till polisen.

Det övergripande budskapet är att bilister ska använda sig av appen Viltolycka, sänka hastigheten och använda viltolycksremsan. Viltolycka är en app som man laddar ner i sin mobiltelefon. Den varnar när man passerar viltolycksdrabbade vägsträckor och gör bilisten uppmärksam på att sänka hastigheten.  Viltolycksremsan innehåller information om hur en bilförare kan förebygga en olycka, vilka åtgärder man måste vidta om man råkar ut för en olycka samt när man måste anmäla till polisen. Den kan också hängas upp för att markera en olycksplats, något som är viktigt för att eftersöksjägare ska kunna hitta platsen där viltet ligger eller har försvunnit. Både viltolycksremsan och appen  finns att ladda ner på Nationella Viltskyddsrådets hemsida. Appen och remsan är helt gratis.  

Mer information hittar du på www.viltolycka.se

Gör så här om du råkar ut för en olycka:

  • Alla viltolyckor med älg, hjort, rådjur, vildsvin, lodjur, järv, mufflonfår, björn, utter, varg eller örn ska anmälas till polisen på 112. Gör du inte en polisanmälas riskerar du böter för ”smitning”.
  • Olyckor med tamboskap som renar, hundar och hästar ska i första hand anmälas till ägaren och i andra hand polisen.
  • Undvik att gå fram till djuret, är det skadat kan det bli stressat och gå till attack.
  • Har djuret avlidit och ligger vid sidan av vägen – kontakta polisen snarast på 114 14.
  • Varna andra genom att sätta ut en varningstriangel.
  • Du är skyldig att märka ut platsen för sammanstötningen så att eftersöksjägare lättare kan hitta den. På Nationella Viltolycksrådets hemsida www.viltolycka.se kan du beställa markeringsremsa. Det går även bra att märka ut med ex. en färgad plastpåse.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.