Bild
Nästa artikel
I oktober hade vi anledning att fira när Norge började acceptera svenska körkort med samma behörigheter som i Sverige!
I oktober hade vi anledning att fira när Norge började acceptera svenska körkort med samma behörigheter som i Sverige!

Lucka 18 i vår adventskalender

ADVENTSKALENDER

Nedräkningen fortsätter! Vi bjuder dagligen på en överraskning fram till jul. Det kan vara våra mest lästa artiklar, roliga videor och något som får dig att glömma julstressen och vinterns väder. Se vad som döljer sig bakom vår artonde lucka.

Den i särklass mest lästa artikeln i år var när Husbil & Husvagn uppmärksammade att Norge inte följde körkortsdirektivet och inte tillät förare av husbilar med en totalvikt över 3,5 ton att framföra dessa utan att ha C/C1 behörighet. Diskussionen som följde ledde till att Norge backade och sedan i oktober gäller det svenska körkortet i Norge med samma villkor som om du kör i Sverige.

NU GODTAR NORGE B-KORT FÖR TUNG HUSBIL

Efter att Husbil & Husvagn och andra lyft frågan godtar nu Norge det svenska undantaget för B-kort utfärdade före 1996-07-01 för husbilar över 3,5 ton. Hurra!

För många slog vår nyhet ned som en bomb om att det undantag som i Sverige ger personer med körkort tagna innan 1/7-1996 rätt att framföra Personbil klass 2 (husbil) över 3,5 ton inte accepterats i Norge. Diskussionens vågor gick höga och en del läsare hade svårt att tro att Norge verkligen tolkade körkortsdirektivet på det beskrivna sättet.

Grunden till problemet är att det EU-direktiv, som även omfattar EES-länderna, är så klart i sin utformning att det enligt många inte borde vara någon tvekan om vad som gäller. Norge höll dock fram till idag fast vid sin ståndpunkt.

Därför är det glädjande att Norge nu accepterar undantaget. Nu är det fritt fram att njuta av allt vad Norge har att erbjuda även för er med husbil över 3500 kilo och med "gammalt" B-kort.

Här nedan är ett mail som vi fått av en läsare, tack för det!


" Pettersen Mari <mari.pettersen@vegvesen.no>
Till: nn <nn@comhem.se>
Hei igjen,

Viser til tidligere henvendelse vedrørende svensk rett til å føre personbil med vekt over 3500 kg med førerkort klasse B ervervet før 1. juli 1996. Sender med dette oppdatert informasjon om anerkjennelse av denne rettigheten i Norge.
Rett til å kjøre personbil med vekt over 3500 kg med svensk førerkort klasse B, ervervet første gang før 1. juli 1996, har frem til nå ikke vært anerkjent i Norge. Begrunnelsen for dette har vært at Vegdirektoratet har hatt som standpunkt at slike rettigheter skal markeres på førerkortet med en harmonisert førerkortkode, samt en eventuell passende beskrivelse i parentes for at den skal anerkjennes i Norge.
Etter en nærmere vurdering av våre forpliktelser etter direktiv 2006/126/EF (tredje førerkortdirektiv) og beslutning 2014/209/EU har Vegdirektoratet kommet frem til at dagens praksis med manglende anerkjennelse ikke kan videreføres. Da den svenske rett til å føre personbil med vekt over 3500 kg med førerkort klasse B ervervet før 1. juli 1996 fremgår av beslutning 2014/209/EU om ekvivalenser, plikter Norge å anerkjenne rettigheten. Det fremgår også direkte av førerkortforskriften § 8-1 første ledd at rettigheter som fremgår av beslutning 2014/209/EU gir førerett i Norge.
Oppsummert betyr dette at innehavere av svensk førerkort klasse B med dato for førstegangsutstedelse før 1. juli 1996, og som ikke har fått nytt førerkort utstedt etter inndragelse av førerett, altså kan føre personbil med vekt over 3500 kg også i Norge.

27 oktober 2016 12:34

Med hilsen Mari Pettersen

Taggar: Dagens tips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.