Nästa artikel
Är det tillåtet att köra om A-traktorer?
Fråga experterna

Är det tillåtet att köra om A-traktorer?

Publicerad 2023-03-01 14:49 (uppdaterad 2023-03-09 09:12)
Så ska man tolka skylten.

Fråga: Jag funderar på vad som gäller efter skylten för omkörningsförbud? Får man ändå köra om en A-traktor? Och måste en A-traktor vara utrustad med vinterdäck, på samma sätt som en vanlig personbil?

Erland Lindau

Svar: Det här är ett så kallat förbudsmärke. Och i vägmärkesförordningen kan man läsa följande: ”Märket anger förbud mot att köra om andra motordrivna fordon än tvåhjuliga mopeder och tvåhjuliga motorcyklar utan sidvagn. Förbudet gäller på den väg märket är uppsatt och till den plats där märke C28, slut på förbud mot omkörning, är uppsatt.” 

Du får med andra ord inte köra om en A-traktor efter vägmärket omkörning förbjuden om inte tilläggsskylten ”Traktor och motorredskap får omköras” finns undertill och då får inte heldragen mittlinje överskridas.

När det gäller A-traktorers däckutrustning så finns för närvarande inget krav på vinterdäck. Men det är däremot ett av de förslag som Transportstyrelsen gått ut med för att höja säkerheten och som redan är ute på remiss. Så med största säkerhet blir det ett krav inför nästa vintersäsong.

Frågan har tidigare publicerats på vår systertidning Vi Bilägares sajt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.