Nästa artikel
Får jag köra husbil?
Fråga experterna

Får jag köra husbil?

Publicerad 2023-09-26 08:28 (uppdaterad 2023-09-26 10:19)
"Vilka restriktioner gäller för husbilar då vissa kan vara väldigt stora?" Experten svarar.

Fråga:
Jag har haft körkort sedan 1970. Men 2013 förlorade jag körkortet vid en hastighetskontroll. Därefter har jag tagit B96 (utökat) för att kunna köra hästsläp. Vi har dessutom hyrt hästbuss som jag vet jag får framföra på mitt B-körkort. Min fråga gäller om jag får köra husbil, exempelvis en Weinsberg R58 som jag sett till salu? Vilka restriktioner gäller för husbilar då vissa kan vara väldigt stora?
Björn

Svar:
Det här är lite klurigt. Bra att du håller reda på det här med indraget körkort, eftersom det har betydelse för vad man får köra när det gäller husbilar. Det är nämligen så att om man har ett B-körkort utfärdat före 1 juli 1996 så får man köra personbil (alltså även personbil klass 2, husbil, reds anm) med totalvikt över 3 500 kg. Då kan man köra vilken husbil som helst – så länge den är registrerad som personbil, vilket kan innebära en husbil med totalvikt över 3 500 kg. Men det förutsätter att du innehaft detta körkort oavbrutet. Läs mer om det här!

 

Att du haft återkallat körkort innebär alltså att gränsen för dig är personbil med en högsta totalvikt av 3 500 kg. 

Den husbil du nämner som exempel får du köra eftersom den är registrerad som personbil och har en totalvikt som inte överstiger 3 500 kg. Den ligger de facto på maximalt tillåten totalvikt för din del. Läs mer om körkortsreglerna för husbil här! Med B96 har du däremot utökad rätt att köra personbil och släp med maximal tågvikt av 4 250 kg. Läs mer om B96 här!
Erik Rönnblom

 

Frågan har tidigare varit publicerad på vår systertidning Vi Bilägares sajt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.