Nästa artikel
Hur betalar jag biltullar i Norge?
Fråga experterna

Hur betalar jag biltullar i Norge?

Publicerad 2023-01-10 12:08
Kan bli dyrt om inte betalningen görs i tid.

Fråga: Jag funderar på att ta en tur till Norge men undrar hur det funkar med biltullar. Betalar man med kontanter, kort eller registreras bilens registreringsnummer och så kommer det en räkning hem?

Kenneth

Svar: Vägmyndigheten Statens Vegvesen anger på sin hemsida två möjligheter att betala vägavgifter. Där rekommenderas man att registrera ett konto och bilen vid EPass24 (www.epass24.com) för att garantera rätt taxa och smidig betalning. Det lär också vara nödvändigt om man kör en hyrd eller leasad bil, annars hamnar troligen fakturan fel. Och det kan bli dyrt om inte betalningen görs i tid.

Eller så går man in på AutoPASS (www.autopass.no), som ägs av Statens Vegvesen, och skaffar en egen transponder. Enligt den senaste uppdateringen finns sju företag som erbjuder den servicen. Troligen finns depositionsavgift för transpondern men med en sådan kan det finnas pengar att spara via rabatter.

Transpondern måste anskaffas i förtid, den finns inte vid norska gränsen. Kör man utan att registrera bilen kan avgiften sättas fel och fakturan dröja. Det finns också mindre vägar med avgifter som betalas kontant eller via telefonöverföring.

Erik Rönnblom

Frågan har tidigare publicerats på vår systertidning Vi Bilägares sajt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.