Ha koll på dörrar och gör ren vattentanken och kylskåp. Det är tre av tipsen för att husbilen eller husvagnen ska hålla längre.

Nästa artikel
10 åtgärder som förlänger livslängden på din husbil eller husvagn
Checklista

10 åtgärder som förlänger livslängden på din husbil eller husvagn

Publicerad 26 september 2023 (uppdaterad 26 september 2023)

Ha koll på dörrar och gör ren vattentanken och kylskåp. Det är tre av tipsen för att husbilen eller husvagnen ska hålla längre.

Håll din husbil eller husvagn i toppskick med hjälp av tio enkla åtgärder.

Håll din husbil eller husvagn i gott skick och den kommer att hålla längre – och inbringa en högre summa när du bestämmer dig för att sälja den.

Det handlar också om säkerhet. Den vanligaste anmärkningen vid besiktning av  husbilar är bromssystemet. Det är framför allt parkeringsbromsen som det är problem med, eftersom den inte används tillräckligt ofta. Även för husvagnar är brister i bromsarna det vanligaste felet som upptäcks vid besiktning.

Lyckligtvis är det ganska lätt att hålla koll på dem. Här är de tipsen och ytterligare åtta för dig som vill kunna använda din husbil eller husvagn länge.
 

Underhållsladda både start- och bodelsbatteri.

Så förlänger du livslängden för din husbil eller husvagn: 

  1. Rengör brännare och skorsten på panna och kylskåp med jämna mellanrum. Det minimerar risken för problem som uppstår på grund av sotbildning.
  2. Var noggrann med rengöring av vattentankar för att slippa bakterie- och oxidbildningar i dricksvattnet. Byt även ut vattenfiltret en gång om året.
  3. Underhållsladda både start- och bodelsbatteri för att minska risken för djupurladdning.
  4. Testa tätningen kring dörrar och fönster med jämna mellanrum för att undvika läckage utifrån. Förebygg genom att smörja gummilister för att vara säker på att de håller sig fräscha och tätar bra mot karmen.
  5. Undvik skador på kyl- och värmesystem genom att med jämna mellanrum kontrollera och byta glykol enligt tillverkarens rekommendationer.
  6. Glöm inte dörrarna! Smörj låskolvar och gångjärn årligen för att minska risken för större problem.
  7. Använd parkeringsbromsen i husbilen regelbundet. Om husbilen stått stilla länge: Testa om den fungerar genom att lägga i den i en kraftig backe.
  8. För husvagn: Var uppmärksam på om det "dunkar till" vid inbromsning. Då kan bromsarna behöva justeras.
  9. Kolla lyktorna före avfärd om din husbil stått stilla en längre tid.
  10. Lämna in din husbil på motor- och drivlineservice en gång om året för att upptäcka fel innan större problem uppstår.

Källa: Veronica Antonsson, Forsbergs Fritidscenter och bilprovningen.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.