Nästa artikel
Köra husbil i Stockholm: Så gör du!
Guide

Köra husbil i Stockholm: Så gör du!

Publicerad 20 juli 2023 (uppdaterad 9 oktober 2023)
Att köra i Stockholm är en utmaning för många besökare och än värre är det med husbil eller husvagn. Men det är inget som bör avskräcka från en semester i stan. Här är sex smarta trafiktips.
Innehåll

1. Kolla kartan!

Innan du ska köra i större städer brukar det vara bra att studera en karta innan. Vilka är huvudlederna, var ligger vattendrag, kanaler, kust och andra riktmärken som höga byggnader eller dylikt?

2. Kör tidigt!

Om du är osäker på stadstrafik är ett råd att anlända en tidig helgmorgon för att ha vägen för dig själv. Det underlättar filbyten och liknande. Med husvagn är det bäst att hålla sig till de större vägarna om du är nybörjare.

3. Titta framåt – och uppåt!

Vänj dig vid att informationstavlorna hänger ovanför vägbanan när det är många filer. Håll blicken riktad långt fram mot dessa skyltar för att i tid se vilken fil som gäller ditt resmål. Det är lätt att bli nervös när man kör fel men det gör även vana förare titt som tätt.

4. Byt inte fil i onödan!

Stockholmstrafikanter är gans­ka bra på att släppa in andra trafikanter i köer och filer. Slå på blinkersen så lämnas i regel en lucka. Detsamma förväntas kanske av dig, men undvik att byta fil i onödan om du kör större fordon. Håll alltid extra koll innan du byter från vänster- till högerfil på grund av den dåliga sikten till höger om husbilen. Färdas normalt sett i högerfil istället för att brottas med alla som vill köra i mittfilen och omkörningsfilen.

Snabba tips i storstadstrafiken
  • Håll avstånd. Ofta tar någon luckan framför, men det är det värt.
  • Visa din avsikt med tydlig placering och alltid använda blinkers.
  • Vrid huvudet och försök se i döda vinkeln.
  • Låt passageraren bredvid hjälpa till att hålla koll på husbilens högersida.
  • Håll koll på informationstavlorna ovanför vägbanan långt fram.
  • Glöm inte de målade cykelbanorna, ibland mitt i vägbanan, där stadens cyklister susar fram i hög fart.
  • Behåll lugnet, även om du eller andra gör fel.
  • Kör mycket tidigt på morgonen, särskilt om du är väldigt osäker.

Klaratunnelns infart när man svängt av från Centralbron, är tydligt skyltad med maxhöjden tre meter.

Klaratunneln från andra hållet, nedfarten från Sveavägen.

5. Undvik Klaratunneln!

Har du GPS:en inställd på personbil och kör Sveavägen från Norrtull in mot Sergels Torg kan det hända att den visar vägen ner i Klaratunneln intill Hötorgsskraporna för vidare färd söderut. Den här tunneln är bara 3 meter hög, så undvik den. Kommer du söderifrån mot samma tunnel ska du vara uppmärksam när du passerar Riddarholmen och Gamla Stan. Följer du höger körfält och avfart in mot city hamnar du i den här tunneln. Uppdatera och ställ in GPS:en på rätt fordonstyp så undviker du troligen problemet. Det gäller förstås att du har en GPS avsedd för husbil. Men som alltid visar skyltar tydligt var du kan köra.

6. Var skattesmart! Juli är fritt.

Kommer du in i centrala delarna av Stockholm måndag till fredag klockan 06.30-18.29 kostar trängselskatten några kronor. Varje passage kostar 11–45 kronor beroende på tidpunkt, maxbeloppet per dag och fordon är 135 kronor för högsäsong och 105 kronor för lågsäsong. Summorna är inte så mycket att orda om men påminnelseavgiften på 500 kronor är inget att hurra över.

Vill du komma undan trängselavgift kan du anlända kväll, helg eller i juli månad eftersom det då inte tas ut någon trängselavgift.

Slutligen ska det nämnas att när man väl hittar rätt och får kläm på trafiken och geografin kan stadskörningen kännas riktigt rolig. En del tar rentav extra kvällsturer genom stan i glädje över att ha lärt sig hitta. Det blir roligare att turista om man slipper vara nervös i trafiken!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.