Nästa artikel
Vinterförvaring av husbil och husvagn: Bästa tipsen inför vintern
Guide

Vinterförvaring av husbil och husvagn: Bästa tipsen inför vintern

Publicerad 14 september 2022 (uppdaterad 6 december 2023)
Dags för vinterförvaring! När vintern närmar sig finns en viktig checklista som du behöver bocka av för att husbilen eller husvagnen ska klara den kalla årstiden.
Innehåll

Det är dags att börja tänka på vinterförvaring av husbilen eller husvagnen. Det är ett ämne som Husbil & Husvagn skrivit om många gånger tidigare. Det finns några punkter som är viktiga att komma ihåg för att förlänga livslängden på ditt fordon och minska slitaget. Häng med i vår guide!

Tittut! Nu är det dags att ta fram husbilen igen.

Hitta uppställningsplats

Det brukar finnas ganska gott med företag och privatpersoner som har plats för uppställning av campingfordon, om du inte har plats på egna tomten. Tänk på att gärna välja en plats med eluttag för underhållsladdning och att underlaget är torrt. 

Plocka ur allt stöldbegärligt och lämna aldrig stöldbegärliga föremål väl synliga utifrån, varken vid avställning eller brukande. Veva ner stödben och ta hem veven. Slå av huvudströmmen och ta hem lilla vredet om det är löstagbart.

Vad är den optimala temperaturen för uppställning av campingfordon – och varför ska du undvika att låta fordonet stå i 2–10 plusgrader? Det kan du se här.

Hur hittar man en bra uppställningsplats? Här finns tips!

Se över försäkringen

Både fordonsägare och den som erbjuder vinterförvaring bör se över sitt försäkringsskydd – det kan nämligen bli dyrt om de fordon som förvaras blir skadade, till exempel vid ett takras eller besök av skadedjur.

En vanlig fastighetsförsäkring ersätter normalt inte skador på förvarad egendom. Många fastighetsägare som erbjuder vinterförvaring saknar en försäkring som täcker denna typ av skador.

Här kan du läsa mer om varför det är viktigt att se över försäkringen.

Serva och ställ av

Boka eller utför service innan avställning och ställ sedan av fordonet i Vägtrafikregistret. Det är smidigast att göra i Transportstyrelsens app.

En eller ett par torrbollar hjälper till att hålla luftfuktigheten i fritidsfordonet på en rimlig nivå.

Tvätta och gör rent

Tvätta fordonets utsida och glöm inte underrede och hjulhus. Vaxa karossen. Passa på att rengöra vattentanken innan och efter avställning. Det gör du enkelt med en diskborste. Vid behov finns rengöringsmedel för vattentank hos handlaren.

Läs gärna våra bästa tips för att tvätta husbilen eller husvagnen här!

Praktiskt inför förvaringen

  • Töm ledningar och tankar på vatten. Frysskador ersätts inte av försäkringen.
  • Öppna kylskåpsdörren i husbilen eller husvagnen för att undvika dålig lukt.
  • Ta foton för att vara säker på att få rätt ersättning vid en eventuell skada på fordonet.
  • Dra inte åt handbromsen, varken på husvagn eller husbil, eftersom den lätt kärvar fast vid längre stillastående. Lägg hellre i växel (P-läge) och klossa hjulen.
  • Placera en fuktslukare (ev. framtill och baktill) i fordonet. Placera stadigt och säkert ifall behållaren råkar välta, t.ex på duschkaret. Låt alla innerdörrar stå öppna.

Ska tanken vara full eller tom? Det kan du läsa mer om här.

I den här artikeln finns mängder med smarta tips, till exempel om hur du ska göra med toaletten, varmvattenberedaren, duschkranen och vindrutetorkarna.

Hur gör man med vattensystemet? Det går vi igenom i den här artikeln. Där bjuder vi också på ett smart husmorstips för att skapa en egen fuktslukare.

Fyll däcken med högsta tillåtna tryck.

Hur gör man med gasolen vid vinterförvaring?

Generellt gäller max 19 stycken P11:or i en brandtekniskt avskild lagerbyggnad. Ibland erbjuds låsta och ventilerade plåtskåp där gasolflaskor kan förvaras om tillstånd finns.

Gasolflaskor får aldrig förvaras i garage för flera hushåll, vind, källare eller på inglasade balkonger.

Hur slipper man möss, råttor och andra skadedjur vid vinterförvaring?

Det finns råttskrämmor med ultraljud att köpa som drivs med batteri eller 230V. Dessa sägs även funka på möss och kackerlackor. Placera skrämman rakt under fordonet nära platsen där du tror de tar sig in. Ett alternativt knep ska vara att ställa fordonets alla hjul på enris.

Missa inte den här guiden som går igenom mer detaljerat kring att hålla skadedjur borta.

Vilken typ av vinterförvaring är bäst?

Det finns många olika typer av vinterförvaring, men alla är inte lika bra. I den här artikeln kan du läsa mer om de olika typerna och hur bra eller dåliga de är.

Kan jag vinterförvara husbilen i Spanien?

Ja, det går bra. Här kan du läsa mer om hur det kan fungera.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.