Nästa artikel
Restips: Malcesine vid Gardasjön
ITALIEN

Restips: Malcesine vid Gardasjön

Publicerad 20 mars 2018 (uppdaterad 20 mars 2018)
Malcesine vid Gardasjöns östra kust är ett måste om du är i omgivningen. Det vackra fortet nås via vindlande gränder genom den typiskt italienska stadskärnan från den Venezianska hamnen och vägen till Malcesine går direkt efter Gardasjöns vackra kust. Det här är Italien när det är som bäst.

Fortet är det mest utmärkande byggnadsverket i Malcesine men stadens arkitektur är så typiskt italiensk som man kan tänka sig. Här går du i de smala gränderna, smiter in på någon trattoria eller kanske bara njuter av det stillsamma livet över ett glas vin lyssnandes på skor som klapprar mot kullerstensbelagda gränder.

Castello Scaligero, som fortet heter, är från 1200-talet men tornet är ännu äldre. Fortet beboddes av familjen della Scala som regerade regionen under hela 1200-talet. Klockan är från 1442 och används fortfarande och innanför vallarna har man till och med funnit lämningarna efter en etruskisk grav. Som kuriosa kan nämnas att Johann Wolfgang Goethe blev misstänkt för att vara österrikisk spion när han tecknade av fortet 1786. Fortet har även använts som fängelse och har en lång och brokig historia. Idag är det klassat som nationellt minnesmärke och används delvis som museum där du kan se mycket intressant om Gardasjön och berget Baldo som når en höjd av 2218 meter. Har du inte varit vid Gardasjön kan nämnas att den har vissa likheter med vår egen sjö Vättern.

Den mycket speciella kringbyggda hamnen huserar turistbåtar som tar dig ut på en tur på sjön och när du åker till Malcesine får du inte missa utsiktspunkten vid avfarten i norr mot motorvägen. Missa inte heller linbanan som tar dig upp till 1750 meters höjd.

Det finns ett flertal campingar i närområdet.

Om du inte är rädd för smala vägar kör du den gamla vägen mot Trento som bjuder på fantastiska scenerier eller kanske passar på att även titta på sjöarna Como och Maggiori som ligger på bekvämt avstånd. Det är inte heller långt till Venedig, Grotti di Fresassi, Florens, Sienna och Pisa. Vackra vägar finns i överflöd om du åker genom bergskedjan Dolomiterna, även det inom rimligt avstånd och därifrån kan du ta dig mot Gross Glockner hochalpenstrasse med underbara Heiligenblut. Du kommer absolut inte att lida brist på näraliggande resmål.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.