Nästa artikel
Ledaren: "Åk helst med fötterna på golvet"
Krönikor

Ledaren: "Åk helst med fötterna på golvet"

Publicerad 2023-10-31 07:00
Husbil & Husvagns chefredaktör har tvingats till en ny insikt – av en oroad lastbilschauffför.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Häromdagen ringde någon som varken var läsare eller campare.

Han presenterade sig som lastbilschaufför. 

Bakom ratten längs semestervägarna hade han lagt märke till något som visade sig så vanligt att han till slut kände sig tvungen att leta upp en tidning i ämnet husbilar och husvagnar.

Han berättade att han ser rakt ner i omkörande husbilar och att det är mer regel än undantag att passagerare (han sa ordagrant: fruarna) sitter nonchalant med fötterna på instrumentbrädan.

Lätt provocerad svarade jag att jag minsann sett tradarchaffisar med vänsterfoten på instrumentbrädan... ett dåligt svar av mig.

Efter samtalet tänkte jag först att det kan vara värt att ta lite risker i livet ibland. Små äventyr har väl ingen dött av..? Eller? Okej, jag forskade ändå lite mer i ämnet. Några snabba sökningar på nätet räckte för att få mig att ändra inställning.

Vad är det då som är så dumt med att åka med fötterna i bekvämt högläge?

1. Säkerhetsbältet gör mindre nytta med benen på instrumentbrädan. Risken är att man glider under bältet och flyger genom vindrutan vid krock.

2. De flesta husbilar och personbilar har en passagerarairbag och när den löser ut riskerar den som sitter med fötterna ovanför krockkuddden att bli dubbelvikt. Vissa drabbade har fått knäna med full kraft mot ansiktet så att alla ansiktsben krossas, inklusive pannben.

3. Även en ”odramatisk” köolycka i 40–50 km/h – där andra kliver ut oskadda – har resulterat i att personer, som haft fötterna i högläge, fått men för livet. Det är det inte värt.

Slutsatsen får därmed bli, för din egen – för dina anhörigas – och för alla övriga skattebetalares skull;

Åk helst med fötterna på golvet!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.