Nästa artikel
Världspremiär - skidor till Fritidsvagnen
CS2014

Världspremiär - skidor till Fritidsvagnen

Publicerad 3 februari 2014 (uppdaterad 3 februari 2014)
På Kistamässan sker en världspremiär då Fritidsvagnen tar klivet ut på skidor. Det är för att göra husvagnen tillgänglig även för den stora mängden skoterälskande människor.
Den här vagnen har vi skrivit om både här på sajten och i tidningen nr 6.12 och den tillverkas av polska Romer Niewiadow Sp.z.o. Vagnen saluförs även i Finland under namnet Poksi och nu som Fritidsvagnen i Sverige. Fritidsvagnen lanserades i Sverige i augusti förra året och särskiljer sig genom sitt kompakta format och en låg prisnivå. Köptryggheten hanteras via Mekonomens servicenät och Fritidsvagnen Falck vägassistans.

- Vi tror att användningsområdet är mycket stort för den här typen av husvagn och utrustad med skidor bör den vara intressant för bland annat renskötare, polis, tull, eventbolag och företag inom upplevelseturism. Listan kan göras betydligt längre och i princip så är det bara fantasin som sätter begränsningarna för Fritidsvagnen, säger försäljningschefen på Fritidsvagnen Martin Stenport.

Utvecklingen av skidorna har gjorts tillsammans med Mora Products AB som har stor erfarenhet av denna typ av produkter. Målet var att ta fram en skidsats så att man på ett enkelt sätt kan skifta från en vagn på hjul till en vagn på skidor utan några extra specialverktyg. När man skiftar så vevar man ner vagnens stödben och tar bort hjulet sedan monterar man skidorna i samma bultmönster som hjulen och vevar upp stödbenen. Några få minuter senare är man redo för att dra vidare ut på nya äventyr längs skoterleden. Husvagnens skidor är uppbyggda på en stålkonstruktion och skidornas beslag är av polyetenplast. Vikten per skida är ca 30 kg, längden 163 cm, bredden 30 cm och bultmönstret är 4/100.

Fritidsvagnen är tillräckligt kort för att få plats i en vanlig parkeringsficka och det finns tre olika planlösningar. Vagnarna är utrustade med bland annat  elförzinkat Al-Ko-chassi, Truma värmesystem, kylskåp med frysfack, 2-lågig gasspis, elsystem med laddare, jordfelsbrytare och dessutom så har två av modellerna kassettoalett som standard. Den låga totalvikten på 750 kilo gör att den är skattebefriad och alla med B-körkort får dra husvagnen.

Fritidsvagnen kostar från 89.900 kr med fri hemleverans över hela Sverige. Skidtillsatsen kostar 18.900 kronor men under mässan säljs den för 14.900.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.