Nästa artikel
Dembell och Ford Nugget
Caravan Salon 2023

Dembell och Ford Nugget

Publicerad 29 augusti 2023 (uppdaterad 30 augusti 2023)
Den lilla campingbilen får nästan plats i den stora linerns garage. Möt lyxiga Dembell och smarta Ford Nugget.

Alla mässhallar på mässan i Düsseldorf är i grunden likadana, ändå kan skillnaderna vara stora på Caravan Salon. Högt och lågt. Lyx och vardag. Här finns fritidsfordon och tillbehör för olika stora plånböcker – och behov.

Kontrasten blir extra tydlig, när vi under en av dagarna går från prisbelönta lyxlinern Dembell på MB Actros till campingbilen Ford Nugget som Westfalia bygger. 

De två Dembelljättarna står uppställda i utställningshall 5, där premiummärkena samlats. Hela hallen andas klass, den liknar en jättelik lounge där fordon till ett svindlande värde samsas på ytan.

Två slideouts och garage. Dembells Large Garage Model är inget litet fritidsfordon.

Dembell med garage och shoppingbil.

Cylindern på väggen i garaget är en tvättmaskin. Världens minsta, enligt Dembells Attila Török.

Attila Török varnar den första som går in i litern. ”Var försiktig, du kanske ramlar av den positiva chocken.”

Det är inte fullt så tätt med besökare som i en del av de andra hallarna, folk verkar mest passera på väg någon annanstans. Utställarnas attityd är vänlig, men inte helt välkomnande. Här är det inte bara att gå in och titta om man blir nyfiken. De flesta har sitt område omringat av någon typ av avspärrning, om än elegant, och du måste ha tillåtelse för att gå in i fordonen.

Vi är där före rusningen och får en personlig visning av Dembells försäljningschef Attila Török. Den börjar vid garaget, där en Mini Cooper står uppställd på rampen. Dembells stora husbil med garage har den extra finessen att golvet i den bakre delen höjs när bilen förs in i garaget och sänks när den tas ut. Allt med ett knapptryck.

Attila Török rabblar finesser kulsprutesnabbt.

– Den här lilla saken, ni kan aldrig gissa vad det är, säger han och pekar på en rund trumma på väggen i garaget.

– Det är faktiskt en tvättmaskin, den minsta i världen. Vi säljer inte husvagnar, vi säljer inte vanliga husbilar. Det här är husbilarnas Bugatti. De som köper en Dembell, och spontant bestämmer sig för att åka någonstans, tar bara med några få plagg och sedan köper de nya kläder på vägen. Om de behöver tvätta är det sannolikt bara underkläder. Så det är bara att slänga in dem och tvätta.

Vi säljer inte husvagnar, vi säljer inte vanliga husbilar. Det här är husbilarnas Bugatti.

Blank och exklusiv inredning.

Induktionshällen har inbyggd fläkt. Den lilla cylindern med kontakter som skymtar vid fönstret kan fällas upp och ned efter behov. 

Skåpen bakom sängen öppnas med fjärrkontroll. AC:n kan ställas in så det blir olika temperatur vid sängens sidor.

Lyxigt badrum, med regndusch och toalett som ger massage och uppvärmning.

Kontrollpanel i väggen. Dembells system är specialdesignat och kan fjärrstyras från en app.

Visningen tar oss vidare, genom dörren med soft close-mekanism upp i husbilens hjärta. En miljö som hämtad från en James Bond-film, med glänsande skåp, ljusa mjuka mattor – och förvånansvärt liten soffa.

Allt är genomtänkt in i minsta detalj: Dragfritt AC som kommer från alla håll, stolar med samma typ av skinnklädsel som Ferrari och Bentley, vinkylare, stor diskmaskin.

– När du kommer fram går du och handlar, under tiden fäller du ut slideouts och sätter på AC på distans, sedan är det bara att gå in och öppna en flaska kylt vin, säger Attila Török.

Det mesta går att skötas med en knapptryckning. Attila Török stänger och öppnar jalusier (det finns ett night mode, så att alla i hela husbilen stängs i ett), drar för myggnät, tar fram kontakter, öppnar skåp. Allt med ett tryck på rätt knapp.

Badrummet har inte bara regndusch utan även en Techno Breeze Toilet. Det vill säga en toalettstol som kan tvätta, massera och värma upp dina ädlare delar.

– Jag brukar säga till kunder: Du kommer inte att veta om du helst vill softa i vardagsrummet eller på toaletten, skojar Attila Török.

Efter 20 minuters intensiv visning måste han vidare, för att ta hand om riktiga kunder. Dembell har en svensk spekulant på just en sådan här liner, avslöjar han.

På det några siffror:

Storlek, L/B/H: 12000/2500/4000 mm
Färskvattentank: 1000 liter 
Gråvatten: 600 liter 
Svartvatten: 400 liter 
Sängplatser: 4

Priset? Uppåt en 17 miljoner kronor, lika mycket som du får ge för en Östermalmsvåning – eller en liten herrgård i glesbygd.

Westfalia bygger Ford Nugget campingbil.

Många vill kolla in de smarta lösningarna.

Efter jättarna hälsar vi på pysslingarna. Campingbilarna står i hall nummer 17 och där presenteras nya Nugget på Ford som tillverkas av Westfalia.

Den nya campingbilen står uppställd under en stor banner som meddelar att vi har en världsnyhet framför oss. Här har vi inte bokat någon visning, så det blir till att trängas för att komma nära. Att säga att det är fullt med folk är en underdrift.

Alla vill se nyheten – och inga avskärmningar hindrar dem.

Människor pressar sig in i den lilla campingbilen. Stundtals ser det ut som en rekordförsök till Guinness rekordbok: Maximalt antal människor som kan få plats i en liten campingbil.

Fyra sängplatser rymmer den lilla campingbilen. Två av dem här, när stolarna fälls...

... två i popuptaket som också ger ståhöjd bak i bilen.

Campingbilar har inte slagit i Sverige än, men är enormt populära ute i Europa. Att se hela familjer komma utklättrande ur en VW med popuptak på campingplatsen är inte ovanligt.

Så det är inte orealistiskt att tänka sig att en familj på fyra ger sig ut på resa i Ford Nugget, som har fyra små sovplatser, bäddmåtten är 120 x 190 mm i nedbäddad sittdel och 125 x 205 mm i popup-delen.

Här finns ingen AC eller finesser som man får tillgång till med en knapptryckning. Det är hederlig mekanik, att vrida och dra som gäller. Till exempel när den lilla campingtoan, som står i ett skåp längst bak ska fram. Den kan garanterat inte ge massage och värme – men säkert en vacker utsikt om Forden står naturskönt parkerad.

Ja, och så var det siffrorna:

Storlek, L/B/H: 5500/2032/2050 mm
Färskvattentank: 34 liter 
Gråvatten: 31 liter 
Sängplatser: 4

I dagens läge är det inte fyndläge ens för den här sortens enklare campingfordon. Prislappen på Ford Nugget ligger på dryga miljonen i svenska kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.