Nästa artikel
Ny toppmodell från Bürstner
2021

Ny toppmodell från Bürstner

Publicerad 17 juni 2020 (uppdaterad 16 juli 2020)
Efter Bürstner Lyseo M, som introducerades 2020, blir ​​den helintegrerade Bürstner Elegance fabrikatets andra serie husbilar som byggs på Mercedes Sprinter och finns i versionerna I 910 G samt I 920 G.

Erwin Hymer Group (EHG), där Bürstner ingår, har inte gjort någon hemlighet av att man i större utsträckning än hittills kommer att använda sig av Mercedes Sprinter som basfordon. Grunden för Mercedes ökande marknadsandel är det bredare SLC-chassiet som möjliggör byggen på motsvarande sätt som på marknadsledande Fiat Ducato och EHG håller sig till planen när de till 2021 utvidgar Bürstners Mercedes-sortiment när de nu börjar bygga toppmodellen Elegance på det chassit.

Den helintegrerade framhjulsdrivna modellserien med plats för fyra bältade eller sovande blir rejält uppdaterad. Det speciella med SLC-konstruktionen är en längsgående isolering i dubbelgolvet som ger en helt plant undre golv vilket ger aerodynamiska fördelar. I det 36 centimeter höga utrymmet ryms dessutom en hel del av tekniken men även exempelvis färskvattentanken på 140 liter samt förvaringsfack vid sittgruppen.

En annan nyhet är att Elegance utrustas med Thetfords nya toalettsystem Indus, som vi tidigare beskrivit, vilket gör både svart- och gråvattenhanteringen mer hygienisk. Det är dessutom sagt att Bürstner kommer att ha ensamrätt till detta system, till att börja med är nog bäst att tillägga. En väsentlig del av den nya Indus-tekniken är att toaletten spolas med gråvatten vilket spar färskvatten för mer väsentliga användningsområden.

Elegance får två olika planlösningar, I 910 G har separata bäddar med måtten 200 x 104 centimeter medan I 920 G har en dubbelbädd med måtten 197 x 140. Båda har separat dusch och toalett, vinkelkök med både induktions- och gashäll, 177-liters absorbtionskylskåp samt ett garage som rymmer cyklar. Bäddarna är placerade längst bak och sittgruppen med motstående soffor  i mitten.

Ovanför framsätena finns en elektriskt höj- och sänkbar takbädd med måtten 194 x 147. Sängen har en speciell lyftkonstruktion med styrskenor i förarhyttens A-stolpar som leder sängen diagonalt fram och ner över instrumentbrädans förlängning. Detta möjliggör en elegant, sömlös anslutning till möblerna, speciellt till överskåpen vid sittgruppen.

I standardutförandet har Elegance den euro 6 D-klassade 143 hästkrafter starka motorn och som tillval finns en motor med 170 hästkrafter. Längden är 891 centimeter, bredden 232 och höjden 303.

Inget är i dagsläget känt om svenskt utbud eller priser.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.