Två husbilar på bilder intill varandra
Nästa artikel
11 prisvärda husbilar för hela familjen
Köpguide

11 prisvärda husbilar för hela familjen

Publicerad 24 augusti 2022 (uppdaterad 24 augusti 2022)
Två husbilar på bilder intill varandra
Sunlight T68 Adventure Edition och Sun Living C 65SL
Varje år testar Husbil & Husvagn mängder av husbilar. Här är några prisvärda favoriter för familjer.

Halvintegerade husbilar på cirka 7,4 meter långa är populära.

Och vi förstår varför. De är rymligare än plåtisar, kan kännas tryggare att köra än helintegrerade och far inte upp lika högt i pris.

Många av dem fungerar också utmärkt som familjebilar. Vi har valt ut 11 modeller: fem nya och sex som finns på begagnatmarknaden. De nya modellerna kostar mellan 714000–811800 kr.

Här är 11 bra köp för familjer på mellan tre till sex personer:

Våningssängar är inte vanliga i husbilar. Men Chausson Titanium Premium är en fransk husbil på Ford, med just våningssäng som passar barnfamiljen. Husbil & Husvagn har provkört den, en kompakt bil som ändå rymmer allt man behöver. 

Etrusco T 7300/7400 SB marknadsförs med gott om utrymmen, italiensk stil och god komfort. Den är dessutom flexibel och fungerar för 2–5 personer.

Husbil & Husvagn provkörde den och konstaterade att mycket av det som utlovas uppfylls och kompromisserna är få.

Et långsiktigt bra köp. Det är en av slutsatserna vid provkörningen av Sunlight T 68 Adventure Edition.

Den finns med flera olika planlösningar och kan inhysa 2–5 personer. Den vi provkörde hade långbäddar och separat toalett och dusch. Särskilt plus för den manuella taksängen, som lätt fälls ner utan krångliga elmotorer, och att den har gott om utrustning redan från start.

Glöm inte vikten!

Det är extra viktigt att ha koll på vikten om man ska åka en hel familj i husbilen.

Det är bara föraren som räknas in i tjänstevikten. Alla passagerare räknas som last. Och med fler personer följer också fler saker, kanske fyra cyklar istället för två, datorer, kläder, skor, mer mat … Familjens hund kanske ska med? 

Lastvikten räknas ut genom att man tar totalvikten minus tjänstevikten. Vi tar Sunlight T 68 Adventure Edition som exempel. Den har:

Totalvikt: 3500 kg

Tjänstevikt: 2962 kg

Lastvikt: 538 kg

Inom de 538 kilona ska alltså samtliga passagerare och övrig last rymmas.

Här skriver Transportstyrelsen om vikt.

Sun Living C 65 SL är något för den som vill ha en husbil som är lätt att manövrera på trånga gator, men ändå har hyfsat med utrymme. Den är smalare än liknande modeller, bara 2120 mm bred. Härligt när man tar sig fram, men lite märks det ändå i inredningen.

Den är byggd för två personer, men det finns bälten för fyra och sovplats för tre och passar alltså även för den lilla familjen. Vi provkörde den och konstaterade: "köregenskaperna är den största stycken och sovrummet komma som god tvåa".

CI Elliot 74 XT är 7330 mm lång. Ändå har an lyckats klämma in sex bältade platser lika många sovplatser. Perfekt för barnfamiljen.

Den är dessutom ljus och rymlig, trots den begränsade storleken. Mycket för pengarna konstaterade vi när den provkördes.

Kanske begagnat är vad ni är ute efter?

Halvintegrerade modeller med långbäddar och antingen bäddbar sittplats eller taksäng, är oerhört populära på begagnatmarknaden.  Ofta står de inte kvar länge hos handlarna. Adria Matrix Plus M 670 SLT, Hymer Tramp 674 ALDE, McLouis MC4 75, LMC Breezer Lift H737G, Rapido 665F, Sun Living S 75 SL testades för några år sedan med gott resultat. Att testen har några år på nacken innebär dock att prisbilden kan ha förändrats.

Weinsberg Cara Compact har stort garage och alltså mycket plats för packning, men den är byggd för två, därför räknar vi inte dem till familjebilarna.

Vill du få bättre koll är ett tips är att läsa tidigare nummer av Husbil & Husvagn. Varje nummer innehåller minst tre tester av husbilar och husvagnar.

Då lär du dig mer om modellserier, uppdateringar och förändringar år för år och även starka och svaga punkter. Du kan beställa tidigare nummer i vår shop. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.