Nästa artikel
40 års samarbete mellan FCA Italy och PSA France fortsätter
NYHETER

40 års samarbete mellan FCA Italy och PSA France fortsätter

Publicerad 15 februari 2019 (uppdaterad 16 februari 2019)
Fiat Ducato är det viktigaste basfordonet i den europeiska husbilsindustrin och totalt har långt fler än sex miljoner tillverkats men då ingår även Peugeot Boxer och Citroën Jumper som tillverkas i samma fabrik.

När ett samarbete som pågått i 40 år fortsätter känns det kanske inte som någon kioskvältare att skriva om att det fortsätter till 2023. Ändå är det en viktig händelse eftersom samarbetsavtalet måste förlängas då och då, inte minst mot de rykten om uppköp från Kina som nyligen florerade. Men det går inte att förneka att Fiat Ducato blivit en framgångssaga som exempelvis Mercedes Sprinter nu på senare tid försöker hantera med spännande teknik. Ändå, runt 80 procent av de husbilars basfordon sålda i Sverige bedöms vara från Fiat vilket visar att det är det vanligaste valet för samtliga husbilstillverkare. Det tål dock att påpekas att Fiat fått känna av en ökande konkurrens från Mercedes Sprinter men Fiat är större än samtliga konkurrenter från Volkswagen, Mercedes, Ford, Citroën, Peugeot och Iveco sammantaget.

Eftersom FCA Italy och PSA France är de som fortsätter samriskföretaget för de lätta transportbilarna på Sevel-fabriken i Italien har det lett till att även Peugeot Boxer och Citroën Jumper tillverkas där. Och det är en rejäl anläggning som upptar ett område på 1,2 miljoner kvadratmeter och sysselsätter 6 200 personer. I september 2018 meddelade Fiat att de passerat sex miljoner tillverkade fordon i fabriken.

Fabriken invigdes 1981 och ligger i Val di Sangro i regionen Atessa och beskrivs som Europas största fabrik för yrkesmässiga fordon. Sevel sägs också vara en av världens mest avancerade fabriker för LCV, Light Commersial Vehicle, både vad gäller specialisering, organisation och effektivitet. De har sin egen yrkeshögskola, eller akademi med deras egna ord, där studenterna tränas till bättre yrkesskicklighet men även för att utveckla bättre innovationsförmåga.

Med en ökande efterfrågan i ryggen har de två parterna kommit överens om att öka produktionskapaciteten i Sevel med ytterligare skift från och med i år. Dessutom ska ytterligare enheter tillverkas för att uppfylla behoven hos Opel- och Vauxhall.

Kolla in videon från fabriken!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.