Nästa artikel
AL-KO förvärvar Aguti
NYHETER

AL-KO förvärvar Aguti

Publicerad 4 oktober 2019 (uppdaterad 4 oktober 2019)
Mer exakt än rubriken är att det är AL-KO:s moderbolag DexKo Global Inc som inkluderar den tyska sätestillverkaren Aguti Produktentwicklung & Design GmbH. Aguti är specialiserade på tillverkning av säten till specialfordon, däribland fritidsfordon, och kommer att bli en del av AL-KO.

AL-KO är väl känt för alla som kommit i kontakt med husbilar eller husvagnar och är specialiserade på chassin och till dessa relaterade produkter. Under DexKo:s paraply har dock verksamheten successivt växt genom förvärv och nu är det dags för ytterligare ett steg i samma riktning.

Våren 2017 var siktet inställt på konkurrenten BPW Fahrzeugtechnik, som bland annat Polar bygger sina husvagnar på, och redan i december var det dags för det holländska företaget E&P Hydraulics som är specialiserade på hydrauliska stödben till husbilar och husvagnar att införlivas i AL-KO. I maj 2019 utökades kärnverksamheten i AL-KO Vehicle Technology ytterligare genom att förvärva det 1959 startade Bankside Patterson Ltd som tillverkar chassier för villavagnar. Det är därför inte förvånande att förvärven fortsätter med Aguti som har sin bas i Langenargen som ligger i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland där Stuttgart är största stad.

Aguti är specialiserade på inredning av den typ som säten i vidare perspektiv representerar och beskrivs som ledande inom sitt segment och de innehar flera patent. Inredningstillverkningen är i första hand inriktad på fritidsfordon, eldrivna fordon samt specialfordon vilka har krav på speciallösningar som ergonomi, flexibilitet och säkerhet. Kanske har du kommit i kontakt med deras produkter utan att veta om det då de producerar vridbara stolar till flera stora husbilstillverkare som Hymer, Carthago, Dethleffs, Knaus, Bürstner, Westfalia, Adria, Laika, Rapido och Pilote. Bolaget som grundades 1992 har egen testverksamhet med ett expertteam för att kunna utveckla egna speciallösningar och det nuvarande utvecklingsteamet som leds av grundaren Andreas Grieger kvarstår. I och med förvärvet förväntas bolaget kunna utveckla produkterna ytterligare och bredda sortimentet. Produktnamnet Agusti komer även fortsättningsvis att användas.

– Vi är glada att Aguti blir en del av DexKo koncernen. Aguti skiljer ut sig genom sina högkvalitativa och innovativa produkter med ett utmärkt rykte bland affärspartners och kunder. Det är en utmärkt kombination till DexKo. Vi kommer att fortsätta att erbjuda dessa värden i samarbeten för att även i framtiden kunna ha ledande produkter och service, säger Fred Bentley som är VD för DexKo i ett pressmeddelande.

– Genom att integrera Aguti expanderar vi vår kärnverksamhet. Tack vare bolagets expertcenter är Aguti ledande inom sitt segment och kan erbjuda kundanpassade lösningar. Vi värderar särskilt bolagets tekniska kunnande och kreativitet. Det är av särskild betydelse att hela Agutis expertteam behålls i sin nuvarande form, säger Harald Hiller som är styrelseordförande och VD för AL-KO.

Inga detaljer om köpesummor eller villkor är offentliggjorda. DexKo är ett investmentbolag som ingår i KPS Capital Partners. KPS Special Situations Funds är en grupp av investeringsfonder som förfogade över tillgångar på ungefär 5,1 miljarder USD vid halvårsskiftet 2019.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.