Nästa artikel
Att hyra bil bra för nybörjaren
HYRBIL

Att hyra bil bra för nybörjaren

Publicerad 30 september 2014 (uppdaterad 30 september 2014)
Är du på gång att köpa husbil? Kanske vill åka i främmande land utan att köra hela vägen dit? Varför inte hyra en husbil!

Har du just börjat fundera på husbil men känner dig osäker på vilken typ av husbil som passar just dina behov? Då är hyrbil rätt sätt att inte hamna fel i ditt första köp. För som någon så klokt konstaterat, man skall ha ägt tre husbilar innan man köper sin första.

Ett annat tillfälle då hyrbil passar utmärkt är då resmålet är för avlägset. För tänk dig glädjen att kunna glida fram i ett drömlandskap som exempelvis Nya Zeeland om än inte i egen bil så i varje fall i en husbil du hyrt.

Men har du just börjat fundera på husbil kommer du säkert att känna dig lite vilsen med alla begrepp. Dessa lär du dig snabbt men erfarenheten av de olika lösningarna kommer först efterhand. Det pratas om dubbelgolv och olika sänglösningar, var hygienutrymmet är placerat men även tekniska lösningar med värmesystem och så inte minst olika karosslösningar.

Allt det här kan du egentligen glömma när du hyr. Passar inte konstruktionen till dina behov har du fått kunskapen utan dyra läropengar. Men vi ska ändå reda ut några begrepp som du har nytta av. Titta även i vår ordlista till höger om texten.

Husbilar delas in i grupper och viktigt är skillnader mellan helintegrerad (ser ut som en buss) och delintegrerad (förarhytt från chassitillverkaren). Delintegrerade finns även med alkov och de har sovmöjlighet i "bulan" ovanför förarplatsen med en nedsänkbar säng. Vilken som är bäst beror på dina behov.

Den första frågan du skall tänka på är hur många som ska färdas i husbilen. Oftast är gränsen fyra personer då alla måste sitta bältade under färd. Är ni fyra vuxna så kolla hur ni kan komma in och ut ur bilen med nedfälld taksäng eller bäddad sittgrupp så ni inte stör varandra i onödan.

Förvaringsutrymmen är viktiga så att ni kan hålla ordning och slipper ägna timmar åt att leta efter det ni behöver. Finns det ett garage, förvaringsutrymme i bak, så underlättar det en hel del.

Men detta i all ära, en husbilssemester betyder självständighet och frihet. Du stannar nästan var du vill och även om det är praktiskt med tillgång till el på en ställplats har du ju allt du behöver med dig hela tiden. Stanna och gör en kopp kaffe som du njuter av på den fantastiska rastplatsen utan café, övernatta där utsikten är hänförande och laga din egen favoritmat var du än är. Det finns varken tvång eller begränsningar eftersom du själv bestämmer hur dagen ska se ut. Blir vädret sämre där du är kan du enkelt förflytta dig till ett ställe som erbjuder sol och gillar du sportaktiviteter är det enkelt att ta med sig cyklar eller annan utrustning. Något som är nästan omöjligt med alla andra transportmedel.

Har du inte provat på att åka på semester i husbil tidigare så är det dags att känna på äkta frihet!

Fakta

Vi har tittat på Europas största uthyrare McRent men självklart finns det fler. McRent har 50 uthyrningsställen spridda över Europa och du har möjlighet att boka online.

Priserna per dygn i Sverige startar på 720 kronor under lågsäsong men stiger till 1375 under högsäsong för de minsta bilarna. Största husbil under högsäsong kostar 1790 kronor och under högsäsong är kortaste hyrtid en vecka.

Se vidare på deras hemsida för de säsongsvarierade priserna och olika storlekarna på husbilarna.

När du jämför priser får du inte missa att kontrollera vad som ingår, inte minst försäkring och självrisker, och vad du förväntas känna till om handhavandet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.