Nästa artikel
Planera din semester
RESTIPS

Planera din semester

Publicerad 16 mars 2018 (uppdaterad 2 november 2019)
Många som åker lite längre för första gången planerar in i minsta detalj. Läs några av vår resereporter Pelle Kjörlings råd inför ditt sommaräventyr!
Står du inför ditt livs största äventyr? Ska du för första gången bege dig ut i Europa med ditt mobila boende? Då är det säkert dags att planera!

Men trots att planeringen är halva nöjet skall jag komma med detta råd. Planera inte in i minsta detalj. Även om vi alla har lite olika inställning till resandet så tror jag att många tar för hårt på planeringen vilket riskerar att ta bort den spontanitet som är det mobila boendets största fördel. Det är på semestern du skall kunna känna att det är du som rår över tiden! Jag gjorde själv dessa misstag i början men nuförtiden tar jag det ganska lugnt, problemen blir ytterst sällan så stora att de inte enkelt löses utomlands på samma sätt som om du åker några tiotal mil i Sverige.

De flesta tror sig kunna resa längre än det är rimligt. Räkna i snitt 25 mil om dagen. Då har du möjlighet att stanna och ta det lugnt där du vill. Räkna milen över en period, inte dag för dag.

Lås inte upp dig med att du skall vara på en viss plats alla dagar. Lägg däremot in etappmål som det datumet skall jag vara där. En vecka senare skall jag vara där. Allt för att inte hemresan skall bli en mardröm.

Kolla i mina restips. Under hastighetsregler för respektive land finns förutom dessa regler även tips om annat som vägavgifter, utrustningskrav, mobilanvändande och liknande.

Det finns i allmänhet så gott om campingar/ställplatser att det inte skapar några problem. Exempelvis Tyskland har en hemsida med fler än 1200 campingar samt en app om ställplatser, har du internet hittar du dem enkelt.

Hittar du en fantastisk väg som du tycker ser mysig ut, kör den! Det du kommer att ångra mest är det du inte gjorde. Stress är semesterns fiende. Kör hellre färre mil men njut av det du ser. Du kommer inte att kunna se allt under en resa.

Stora vägar stressar mer än mindre vägar gör. Dessutom missar du oftast alla smultronställen. Det finns inget mer stressande än att sitta fast i oändliga motorvägsköer. Det är mycket roligare att åka vanliga vägar även om varje mil tar längre tid än köfri motorväg.

Jag lägger succesivt ut orter som har betytt mycket för mig när jag varit ute och åkt. Det finns otaliga fler jag inte har sett och inte hinner skriva om. Men jag är övertygad om att du kommer att hålla med mig om att de som vi tar upp här på sajten ger det där extra som många önskar.

Men det viktigaste, planera inte bort spontaniteten och friheten!

Restips hanterar platser, våra resereportage hanterar förslag på vägar och evenemang sådant som är trevligt att åka till på helgen eller pricka in på rundresan.

Kom gärna med egna tips i kommentarsfältet eller ställ frågor här eller via mail!

Trevlig semester!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.