Nästa artikel
Begagnad Carado T 345
BEGTEST

Begagnad Carado T 345

Publicerad 22 december 2015 (uppdaterad 21 april 2017)
Mitt i smällkalla vintern, körde vi Carado T 345 på Fiatchassi. Trots minusgraderna höll vi värmen och trivdes riktigt bra i den ombonade bodelen.

Artikeln är tidigare publicerad i Husbil & Husvagn nr 1.15.

Med Fiats standardchassi blir insteget en aning högt men den elektriska trappan hjälper till att komma in i den välplanerade husbilen. Vi har åkt till LW Husvagnar i Smedjebacken och den välbehållna bilen vi testar har gått 1 400 mil. Inredningen är i nyskick och ger ett sobert intryck. Ljusinsläppet är generöst eftersom det finns både Hekilucka och skyroof över förarplatsen. Runt den sistnämnda har Carado utrustat bilen med små fack för stuvning – praktiskt.
Dinetten är generös med tanke på att bilen är gjord för två. Här kan man enkelt ha middagsgäster, då soffan på bilens högersida ger god plats för två personer. Golvet i bodelen linjerar med förardelen, vilket gör att de vändbara framfåtöljerna passar utmärkt till matbordet.
Klädseln är i en pigg blå kulör med grå fält och en vit rand – snyggt och lite annorlunda.
Över dinetten på båda sidor finns skåp med luckor.
 
Köket är ganska enkelt men praktiskt. Kylskåpet är placerat under köksbänken och spisen som är placerad precis ovanför har tre lågor. Diskhon är stor i förhållande till bänkstorleken vilket inkräktar på avlastningsytan. Det har tillverkaren avhjälpt med att utrusta hon med en anpassad skärbräda. Under finns en besticklåda och ett skåp. Över finns två skåp för porslin. En fiffig detalj är kryddhyllan i hörnet. Hela köket har belysning både från taket och under skåpen.
Under den franska bädden finns bagageutrymmet som man kommer åt även från utsidan. Med ett enkelt grepp lyfter man hela sängen och det gör stuvutrymmet lätt åtkomligt. En del av det tas dock upp av den luftburna Truma-värmaren som har elpatron.
Över sängen fortsätter skåp­raden även ovanför huvudändan, vilket ger gott om plats för kläder.
I det andra hörnet av bilens bakdel, hittar vi hygienutrymmet; en toalett med separat duschkabin. Carado har löst det bra, trots att utrymmet är litet. Den svängbara toalettstolen gör att det går enkelt att ta sig förbi och in i duschen. Vikdörren till duschen gör duschandet privat även om din husbilskompis rotar runt i toalettskåpen. I det främre hörnet av utrymmet har ett vinklat handfat placerats.
 
Framför dörren in till hygienrummet finns en bra garderob med utdragbar skena för klädhängare och fack för att vikta kläder ska få plats. Här hittar vi ännu en fiffig detalj: tänder man utebelysningen är den perforerad inåt så att garderoben blir belyst. Smart och enkelt!
Carado har tänkt på förvaringen. På fler ställen finns enkla men funktionella hängare för kläderna och i ett nät av gummiband är det lätt att förvara tidningar.
Förarplatsen är Fiats välkända  och här finns farthållare, AC i bildelen, elhissar och elektriskt ställbara speglar. Man sitter bra i stolarna och åkkomforten i fjädringen är bra. Överhänget är inte allt för långt och den känns smidig, även i trång stadsmiljö.
Trots att den är helvit på utsidan, ser den exklusiv ut tack vare en diskret men väl genomförd dekor. Luckor på utsidan till gasol och toakassett ger ett gediget intryck och bytet av gasoltuber är en fröjd med enkel in- och urlastning.
På det hela är det en trevlig bil och med sina blyga 1 400 mil borgar det för en trygg och god reskamrat i många mil och år framåt.

Carado T 345
Årsmodell: 2010
Chassi: Fiat Ducato
Antal mil: 1 444
Antal ägare: 3
Motor: Fiat 2,3 Multi Jet 130 hk
Längd/bredd/höjd: 6 781/2 325/2 905 mm
Tjänstevikt: 2 745 kg
Maxlast: 750 kg
Totalvikt: 3 495 kg
Däck: 215/70R15CP
Uppvärmning: Luftburen Truma Combi
Utrustning på provkörd bil: Ac bildel, farthållare, cd-stereo, markis, Heki taklucka, skyroof, myggnätsdörr, elspeglar med uppvärmning, elhiss förar- och passagerardörr, airbag x 2, eltrappa och cykelställ.
Pris på lappen: 449 000 kr

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.