Nästa artikel
Restips: Vinfestival i Moseldalen
Tyskland

Restips: Vinfestival i Moseldalen

Publicerad 8 augusti 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Finns det något härligare än att vandra omkring i gamla medeltidsmiljöer? Ta en tur till Bernkastel-Keus och vandra runt i historiska kvarter med hus som knappast har en rät vinkel och njut av en god middag och ett glas vin. Här är ett tips om en pärla efter Moseldalen.

Den gamla och mycket speciella stadsmiljön för dubbelorten Bernkastel-Keus breder ut sig på ömse sidor om Mosel. Staden, med 700 år gamla anor, är en gammal kurort men det som mest lockar idag är den härliga stadsmiljön. Här är gränderna smala, vindlande och kullerstensbelagda samt omgärdade av de gamla husen utan några som helst raka vinklar.
Det är en miljö med gamla anor och här hålls allt som oftast något spektakulärt evenemang. Närmast på gång är den stora vinfesten som hålls på den historiska marknadsplatsen mellan den 29 augusti och 2 september och i år firar dessutom vinfesten sitt 65:års jubileum. Det är en unik vinfest där ungefär 100 vinodlare erbjuder smakprov från sina sortiment. Du ska definitivt vara där på invigningen som hålls på fredagen klockan 15:30 då du även har möjlighet att få se en skymt av borgmästaren och Mosella, stadens vindrottning. Kvällen avslutas med en festmottagning. På söndagen hålls en parad och måndagens avslutning är dagen då alla lokalbor bevistar evenemanget. Alla spektakulära evenemang har ett ståtligt fyrverkeri som här håller på i tjugo minuter på lördagkvällen.

Hela Moseldalen är för övrigt väldigt sevärd och den fina men ofta kraftigt trafikerade vägen bjuder på fantastiska scenerier och mängder av slott på toppen av bergskammen. Har du tur träffar du dessutom på tidstypiskt klädda soldater som kanske skjuter med någon gammal kanon för att återskapa stämningen. Det mullrar och ryker mer än det är farligt och är även det spektakulärt att uppleva.

Moseldalen börjar i staden Trier i väster som du når på en vindlande väg norrifrån där utsikten över Mosel är extra spektakulär. Fortsätter du österut når du senare Rhendalen.

Lämpliga ställplatser finns i närheten av Keus men bäst är kanske campingen Sunpark i Graach för 10-15 euro/dag. Notera att campingen ligger på Keus-sidan av Mosel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.