Bild
Nästa artikel
 Bilen ska ringa 112 – krav från 2015

Bilen ska ringa 112 – krav från 2015

NYHETER

Alla nya bilar ska utrustas med teknik som automatiskt ringer larmnumret 112 vid allvarliga olyckor. Kravet börjar gälla nästa år.

Enligt den nya lagen, som EU-parlamentet antog på onsdagen, måste alla biltillverkare installera så kallade E-Call-system i alla nya bilar från och med oktober 2015.

Bilar som är utrustade med sådana system kan automatiskt larma räddningstjänsten vid allvarliga olyckor och snabbt skicka information om var bilen befinner sig. På så sätt kan ambulans och brandkår snabbare ta sig till olycksplatsen.

Olga Sehnalova leder EU-parlamentets arbete med lagen:

– Ett europeiskt system för automatiska nödsamtal är ett viktigt steg på väg mot ökad säkerhet på våra vägar. Vi skulle kunna rädda 2 500 liv varje år och minska de allvarligaste skadorna i tiotusentals fall, säger hon i en kommentar.

Systemet kostar uppskattningsvis 100 euro per bil, vilket motsvarar knappt 900 kronor, och EU-parlamentet vill att tekniken ska ingå i bilarnas standardutrustning.

Exakt hur lagen ska utformas ska nu förhandlas med EU-ländernas ministerråd.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
conny-555
2014-02-28 21:49

Superlöjligt !

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.