Nästa artikel
Bygglovsfri vinterförvaring?
NYHETER

Bygglovsfri vinterförvaring?

Publicerad 19 augusti 2015 (uppdaterad 2 oktober 2019)
Boverket går Villaägarna tillmötes i sin nya rapport om huruvida bygglov ska krävas vid vinterförvaring av husbil på den egna tomten. Många kommuner kräver i dagsläget bygglov för vinterförvaring av husbil.

Efter att föreningen Villaägarna föreslagit regeringen att det ska vara tillåtet att vinterförvara fritidsbåtar, husvagnar och husbilar på tomten, gav regeringen Boverket i uppdrag att utreda detta skriver Villaägarnas Riksförbund på sin hemsida.

Nu är rapporten färdig och Boverket föreslår att bygglov inte ska krävas för förvaring av säsongskaraktär för sammantaget högst två fritidsbåtar, husvagnar eller husbilar på tomter i omedelbar närhet till en- eller tvåfamiljshus. Förutsättningen är att det som ställs upp inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Bakgrunden till Villaägarnas förslag till regeringen var att medlemmar avkrävts bygglov vid vinterförvaring av både husvagnar, husbilar och fritidsbåtar.

– En undersökning som Villaägarna gjorde visade att vissa kommuner kräver bygglov för vinterförvaring medan andra inte gör det, trots att lagstiftningen är densamma i hela landet, säger Ulf Stenberg i Villaägarnas artikel. Ulf Stenberg är chefsjurist på Villaägarna och den som driver frågan för Villägarnas räkning.

I samband med att frågan kom upp gjorde Villaägarnas en undersökning och där svarade 83 procent att det inte ska krävas bygglov för att vinterförvara nämnda saker, när tomten är tillräckligt stor och vinterförvaringen inte innebär trafikfara, brandrisk eller störande utsikt och att det som ställs upp inte är alldeles för stort, är i dåligt skick eller innebär någon annan stor nackdel.

Det mesta talar för att lagförslaget kommer att bli verklighet, säger Ulf Stenberg i Villaägarnas Riksförbunds artikel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.