Nästa artikel
Circle K börjar sälja HVO100 i Stockholm
NYHETER

Circle K börjar sälja HVO100 i Stockholm

Publicerad 5 maj 2017 (uppdaterad 8 maj 2017)
I början av året lanserade Circle K HVO100 till personbilar i Göteborg och nu tas nästa steg när HVO100 lanseras på sex fullservicestationer i Stockholmsområdet.

Under de senaste åren har Circle K ökat tillgängligheten av den fossilfria dieseln HVO100 för tung yrkestrafik. HVO100 är ett alternativ till fossil diesel som minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent. I början av året lanserade Circle K HVO100 till personbilar i Göteborg och nu tas nästa steg när HVO100 lanseras på sex fullservicestationer i Stockholmsområdet.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, är baserad på animaliska och vegetabiliska oljor, avfall och restprodukter och fungerar utmärkt i vanliga dieselmotorer. HVO100 har en europeisk standard, men än så länge är det enbart Citroën och Peugot som godkänt HVO100 på personbilssidan för Euro5- och Euro6-dieselmotorer, men sannolikt kommer fler följa efter. Till dess gäller det att få godkännande från fordonstillverkaren. Fiat godkänner dock i dagsläget inte att HVO100 används i deras Euro5 samt Euro6-motorer, vilket de dock påpekar kan komma att ändras.

– För att nå målsättningen om ett fossilfritt Sverige så måste utsläppen minska. Vi vill göra det enkelt för våra kunder att välja fossilfria alternativ. Här vill vi tillsammans med våra kunder aktivt bidra genom att även erbjuda tankställen med HVO100 för personbilar i Stockholm, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Circle K.

ERBJUDANDE:

Stationerna i Stockholmsområdet som får HVO100 för personbilar är; Circle K Arlanda Flygplats, Akalla, Upplands Väsby, Frescati, Midsommarkransen och Södertälje Verkstadsvägen.

Idag erbjuder Circle K flera förnybara drivmedel för att minska klimatpåverkan från transporter. Förutom HVO100 säljs även miles diesel som innehåller upp till 40 procent förnybart, varav 35 procent är HVO. Under 2016 uppgick andelen förnybart till 20,5 procent av Circle K:s totalt sålda drivmedel. Det gav, enligt Circle K, en utsläppsminskning på över 900 000 ton CO2 vilket motsvarar utsläppen från 400 000 personbilar och gör Circle K till Sveriges största leverantör av förnybara drivmedel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.