Nästa artikel
Dåliga bromsar inte OK enligt ARN
NYHETER

Dåliga bromsar inte OK enligt ARN

Publicerad 11 december 2017 (uppdaterad 20 december 2017)
Även en begagnad husbil ska ha bromsar som fungerar utan problem. Allmänna Reklamationsnämnden har avgjort ett ärende till köparens fördel.

Borås Tidning uppmärksammar ett ärende om en begagnad husbil vars bromsar blev underkända fem månader efter köpet.

Köparen, en kvinna från Gällstad, hade köpt en husbil av en handlare. Fem månader efter köpet reparerades de defekta bromsarna men trots detta underkändes bilen vid besiktningen. Bromsarna var så pass dåliga och felmonterade, skriver BT, att de var tvungna att bytas.

Handlaren hävdade att det var normalt slitage och därför inte omfattades av konsumentköplagens definition av "fel". Allmänna reklamationsnämnden höll inte med handlaren utan rekommenderar att kvinnan ersätts med de 12 785 kronor som reparationen samt ombesiktningen kostade.

ARN har inte mandat att juridiskt kräva att kvinnan ersätts men de flesta företag följer ändå deras beslut. Om företaget inte gör som ARN tycker kan den som klagat föra frågan vidare till domstol som nästan utan undantag dömer efter ARN:s rekommendation.

Många är dåligt insatta i det som i dagligt tal kallas "garanti" men konsumentköplagen stadgar inte någon sådan konsumenträtt. Lagen ger däremot en "reklamationsrätt" under tre år. Felet ska ha funnits från början och de sex första månaderna bedöms "felet" ha funnits från början och företaget ska kunna visa att så inte varit fallet för att slippa ansvar. Efter sex månader är det köparens ansvar att visa att felet funnits vid köpet men inte visat sig före den tidpunkt när varan reklamerats. Lämnar företaget "garanti", vilket är frivilligt, är det företagets sak att visa på att garantin inte gäller. En sådan sak kan exempelvis vara att tillverkarens serviceschema inte följts.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.