Nästa artikel
Därför ökar camping i popularitet
Nyheter

Därför ökar camping i popularitet

Publicerad 1 oktober 2023 (uppdaterad 6 oktober 2023)
De senaste åren har camping haft en boom. Experten förklarar varför.

De senaste åren har vi sett en campingboom utan dess like i Sverige. Det började under pandemiåren, men har bara fortsatt efteråt.

Campingforskaren Hege Høyer Leivestad, vid Universitetet i Oslo tror att det finns två anledningar till utvecklingen:

  • Camping rusade i höjden under pandemiåren på grund av ökad smittorisk i andra sammanhang. Med en husvagn eller husbil kunde man semestra tryggt.
  • Att ha det egna boendet med sig på semestern skapar trygghet och frihet.
  • Närheten till naturen. Du bor på markplan, kan höra regnet smattra mot taket och bor ofta nära en sjö, havet eller naturområde. Trots att du kanske bor bara några meter från närmsta campinggranne.
  • Möjligheten att vara mobil. Många väljer att stå på samma plats eller camping, men vetskapen om att du kan flytta när du vill är viktig.

Camping har också blivit ett mer accepterat sätt att semestra bland alla grupper i samhället. Det associeras inte bara med personer i matchande träningsoveraller framför husvagnen.

– Där har det verkligen ändrat sig, vilket jag anser är helt korrekt. Att bo i husvagn eller husbil är ett medvetet val som i högre grad blivit attraktivt. Därför ser vi också campare från alla samhällsklasser numera, säger Hege Høyer Leivestad.

Hon tror att att camparna tilltalas av kombinationen av frihet och trygghet. 

– Det är lättsamt och innebär mindre ytor att exempelvis städa. Man hejar, hälsar och är i samma sits som de i vagnen bredvid. Det är ett lugnt grannskap i miniatyr.

– På en campingplats vet alla vad som gäller och det finns en stor trygghet i att man både är omhändertagen och samtidigt själv ha uppsikt över andra.

Källa: Husvagns och husbilsbranschens riksförbund, HRF

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.