Nästa artikel
Sverige är störst på camping i Europa
Nyheter

Sverige är störst på camping i Europa

Publicerad 28 september 2023
I vilket land äger folk flest husvagnar och husbilar? Just det – Sverige! Här är anledningen, enligt forskaren.

Vi svenskar är Europas mesta campare. Åtminstone om man går efter antalet husbilar och husvagnar per capita. Där toppar vi statistiken, följda av nederländare och danskar.

Men vad beror det på?

Det finns förstås flera orsaker, men Sverige utmärker sig på några punkter, enligt Hege Høyer Leivestad, universitetslektor och socialantropolog på Universitetet i Oslo, som studerat camping och långtidscamping.

Att campingsemester blev stort gick hand i hand med utvecklingen i samhället.

– Går vi tillbaka i tiden finns det ett tydligt samband. Dels för att Sverige tidigt fick en längre, lagstadgad semester. Dels att svenskar, jämfört med andra nationaliteter, blev bilägare snabbare, säger hon.

– Framför allt tog det fart under 1960- och 1970-talet då vi tydligt kan se att camping blev en ny semesterupplevelse för arbetarklassen.

Nyckelorden är frihet och trygghet.

Gårds- och markägare tog tillfället i akt och byggde campingplatser i natursköna områden, ofta utmed kusten eller sjöar. Det gjorde att camparna fick mängder med platser att välja mellan – där de kunde njuta av naturen, inte minst tack vare allemansrätten. Det kan också ha ökat intresset, tror forskaren.

Och det har hållit i sig.

– Det är tydligt i forskningen att åtskilliga som var barn på 70- och 80-talet och campade med sina föräldrar har fortsatt med samma semesterform, säger Hege Høyer Leivestad.

I dag är campingsemester populärt i bredare lager, men kanske inte lika mycket bland barnfamiljer som förr. De typiska camparna är ett par med utflugna barn som bor i en mindre eller mellanstor stad, företrädesvis i villa.

Anledningen till campingens popularitet kan sammanfattas med två ord, enligt Hege Høyer Leivestad. 

– Nyckelorden är frihet och trygghet. Det är lättsamt och innebär mindre ytor att exempelvis städa. Man hejar, hälsar och är i samma sits som de i vagnen bredvid. Det är ett lugnt grannskap i miniatyr, säger hon.
 

Källa: Husvagns- och husbilsbranschens riksförbund, HRF

Här finns flest husvagnar och husbilar i Europa
Land
1. Sverige
2. Nederländerna
3. Danmark
4. Finland
5. Tyskland

Topplistan bygger på totalt antal campingfordon i landet, enligt senaste statistiken (till och med år 2020) från ECF, European Caravan Federation.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.