Nästa artikel
Dethleffs Alpa A 6820-2
Nytt 2024

Dethleffs Alpa A 6820-2

Publicerad 28 november 2023 (uppdaterad 28 november 2023)
Dethleffs Alpa A 6820-2 är en alkovbil som riktar sig till par – som vill ha hotellkänsla och flera rum, även på rull.

Är alkover på väg bort eller kommer de tillbaka?

Svaret du får beror på vem du frågar. Just nu är kanske inte den bästa tiden för den här klassiska husbilsmodellen, som kanske främst varit populär bland barnfamiljer. För vilka barnfamiljer har råd att lägga 1–2 miljoner på en ny husbil?

Men alkover är också ett smart sätt att få plats med mycket på liten yta och något för den som vill ha en husbil som liknar ett litet hem med flera rum. Det har Dethleffs tagit fasta på i sin lyxiga Alpa A 6820-2 som riktar sig mot par. Den är tillverkad både för sommar och vinter – med dubbelgolv och vattenburen värme – och inredd som en härlig hotellsvit.

Vi tittade in i den på Caravan Salon i Düsseldorf. Häng med på husesyn i den mysiga alkoven!

Välkomna in i en alkov som har det illa extra. Redan när man kommer in genom dörren känns det att Dethleffs lagt ner lite extra kärlek på layout och inredning. 

Till vänster finns utrymme att hänga av jackor, rakt fram köket och till vänster duschen. Vi börjar med att svänga till vänster för att ta en titt på bäddlösningen. Det är trots allt det som är finessen med alkovbilar.

För bäddarna, över förarhytten, har man valt en långbäddslösning som förvandlas till lite mer av en dubbelbädd när man drar ut "hyllan" mellan dem och stänger dörren till förarhytten. Det är också där man placerar stegen upp till bäddarna.

Takfönster och ett sidofönster ger extra ljus och smala hyllor möjlighet till småförvaring av sådant som glasögon, och mobil. Nedanför bädden finns en liten men smart förvaring.

 

En halv snurr runt från bädden och man är inne i hygienutrymmet. 

Till vänster toaletten, där väggar och dörr är mer eller mindre täckt i speglar. Det är fräscht och gott om förvaring. Smart också att dörren går att ställa upp så att hygienutrymmet – och även sovdelen – kan skärmas av från resten av husbilen.

Mittemot toaletten finns duschen, som ger känslan av en lyxig duschkabin, med trägolv och transparenta dörrar. En rejäl stång ger också möjlighet att använda den som torkutrymme.

Ett par steg till och vi befinner oss i köket. Här har vi en trelågig spis och 153 liters kylskåp som går att öppna åt båda hållen. Plus även en ugn. Vi noterar att det inte bara finns generösa lådor och gott om skåp utan även är gott om småförvaring: hängare, integrerade hyllor och en liten hylla ovanpå stänkskyddet mot sittdelen. Så himla smart. Tack också för det lättavtorkade stänkskyddet precis intill hällen.

Här är det meningen att man ska laga mat – för att sedan njuta av det i den generösa U-soffan. Den kan man också få som ombäddningsbar och öka alltså antalet bäddplatser till fyra, dock är det ett tillval.

Det är tydligt att Dethleffs Alpa A 6820-2 är tänkt för längre vistelser, året om, med tanke på komfort och uppvärmning. För den som föredrar en helintegrerad husbil finns också Dethleffs Alpa i 6820-2 med samma typ av inredning och i liknande längd och prisklass.

Dethleffs Alpa A 6820-2

Chassi: Fiat Ducato
Motor: 180 hk MultiJet 3 Power
Mått (L/B/H): 7330/2330/3270 mm
Totalvikt: 4800 kilo
Bältade platser: 4
Sovplatser: 2 (4 tillval)
Spis: 3-lågig
Kylskåp: 153 liter
Värme: Vattenburen
Pris: 1 931 000 kr

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.