Inom det gråmarkerade området förbjuds bensin- och dieselfordon helt från och med 31 december 2024.

Nästa artikel
Dieselbilar förbjuds helt i delar av Stockholm
Nyheter

Dieselbilar förbjuds helt i delar av Stockholm

Publicerad 10 oktober 2023 (uppdaterad 16 oktober 2023)

Inom det gråmarkerade området förbjuds bensin- och dieselfordon helt från och med 31 december 2024.

Från och med 31 december 2024 är det slutåkt för bensin- och dieseldrivna fordon i centrala Stockholm. Här får du inte längre köra.

Från och med 31 december 2024 förbjuds bensin- och dieseldrivna fordon i delar av centrala Stockholm. 

– Målet är att skapa en bättre luft- och ljudmiljö för dem som vistas här, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) till SVT.

Det är området som ligger innanför Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen som blir miljözon. Det kommer fortfarande att vara tillåtet att köra på de här fyra gatorna, men inte i de 20 kvarter som de ringar in (se kartan). Även Klaratunnelns in- och utfart vid Mäster Samuelsgatan berörs av förbudet eftersom den ligger inom miljözonen.

I miljözonen kommer endast elbilar, utsläppssnåla gasfordon och laddhybrider att vara tillåtna. Undantagna är endast utryckningsfordon, färdtjänst och de som har p-tillstånd för rörelsehindrade. Konsekvensen blir i praktiken att husbilar förbjuds på de här gatorna eftersom dessa så gott som alltid är dieseldrivna.

Det är första gången som Miljöklass 3 införs i Sverige. Redan nu gäller den mindre strikta Miljöklass 2 på Hornsgatan på Södermalm. För att få köra där måste bensin- och dieseldrivna fordon uppfylla Euroklass Euro V eller Euro VI, enligt Transportstyrelsen.

Under 2025 kommer beslut tas att utöka miljözonen i ytterligare en etapp. Tidigare ingick även Gamla Stan i planen, men den delen har skrotats.

Utvidgningen av miljözonerna utgör även ett hot mot de populära ställplatser som ligger i centrala Stockholm, i Tanto och på Långholmen, vilket Husbil & Husvagn skrivit om här.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.