Bild
Nästa artikel
Snart är det vinterdäck på
Snart är det vinterdäck på

Dubbdäck från 1 oktober

TRAFIK

Från och med den 1 oktober får man ha dubbdäck på sin bil men om väglaget kräver är det tillåtet även innan det datumet.

Sverige är ett avlångt land med stora skillnader i väderlek vilket innebär att det kan bli aktuellt med dubbdäck i vissa delar av landet redan innan 1 oktober. Dubbdäck får då användas när det är eller befaras bli vinterväglag, det vill säga när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Om personbilar och lätta lastbilar har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Dubbdäck är tillåtet till och med den 15 april, men även efter detta datum om det råder vinterväglag.

Kommuner har möjlighet att meddela förbud mot trafik med fordon som har dubbdäck på viss väg eller vägsträcka. Detta regleras av kommunerna själva i lokala trafikföreskrifter och inte av Transportstyrelsen. Kontakta din kommun om du har frågor om vad som gäller där.

Du kan läsa mer om dubbdäck och vinterdäck på Transportstyrelsens webbplats

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.