Så här såg den första generationen av Iridium ut när den hade världspremiär på CMT i januari 2019.

Nästa artikel
Eldrivna WOF Iridium får längre räckvidd
NYHETER

Eldrivna WOF Iridium får längre räckvidd

Publicerad 7 augusti 2019 (uppdaterad 7 augusti 2019)

Så här såg den första generationen av Iridium ut när den hade världspremiär på CMT i januari 2019.

När det som betraktas som den första helt eldrivna husbilen till salu kom i januari var det många som menade att dess räckvidd var alltför kort. På mässan i Düsseldorf är det dags för nästa generation med utökad körsträcka jämfört med den första versionen.

Det är många som står i startgroparna när det gäller alternativ drivteknik för husbilar och häromdagen rapporterade vi om en stilstudie byggd på Tesla Semi. Men vare sig den, Mercedes Sprinter med bränsleceller, Fiats aviserade eldrivna version eller någon utöver WOF Iridium finns att köpa. Iridium hade premiär på CMT i januari 2019 men redan nu är det dags för nästa generation med en uppgiven räckvidd på 40 mil.

Den snabba utvecklingen när det gäller räckvidd kan illustreras med att när de första pressmeddelandena dök upp uppgavs 20 mil, på mässan hade denna ökats till 30 och i den version som kommer som årsmodell 2020 blir det möjligt att köra 40 mil.

Uppgifterna om den nya generationen är ännu sparsamma men huvudfokus ligger på teknikförbättringar. Med Li-Fe-batteriteknik där det uppges användas keramiska separeringar nås trettio procents högre lagringskapacitet och snabbladdningen sker med CCS-standard upp till 100 kW.

Än så länge har efterfrågan på den i förra generationen 4,2 ton tunga modellen inte kommit i nivå med husbilar där konventionell teknik används och den planerade produktionen för 2020 ligger på blygsamma 30 enheter. Där får även priset antas ha betydelse, 2019 års tyska priser startade på 169 000 euro vilket är väsentligt högre än motsvarande dieseldrivna.

Kolla in bilderna vi tog på mässan i januari när första versionen hade världspremiär!

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.