Nästa artikel
Elvägar börjar testas i höst
NYHETER

Elvägar börjar testas i höst

Publicerad 30 september 2017 (uppdaterad 30 september 2017)
Är eldrivna lastbilar med motsvarande teknik som de stadsbussar vilka tog sin el via luftledningar en lösning på nytt drivsystem för vägtransporter? Nu inleder Tyskland och Sverige ett samarbete och startar test av elvägar redan i höst.

Ett samarbetsavtal mellan Sverige och Tyskland är undertecknat av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och Dr Norbert Salomon skriver Trafikverket på sin hemsida. Samarbetet ska verka för fossilfria vägbundna godstransportfordon i Tyskland och Sverige.

I överenskommelsen som undertecknades i september 2017 står bland annat att det för närvarande finns tre alternativ i forsknings- och testfasen:

  • Luftledning med test på allmänna vägar i Sverige och Tyskland, planeras att vara i drift i slutet av 2018.
  • Teknik med el-skena i vägbanan är planerad att testas på allmänna vägar i Sverige hösten 2017.
  • Induktiva system som fortfarande befinner sig i forskningsstadiet.

Det pågår flera projekt kring ERS i både Tyskland och Sverige och båda länderna har enats om att dela med sig av kunskaper och erfarenheter från både forskning och tester. Dessutom planeras ett nytt gemensamt forskningsprojekt som ska starta under hösten 2017 i samarbete mellan tyska och svenska forskningsinstitut.

Hur man ska minska fossilberoendet, inte minst i städerna, för vägbundna godstransporter är ett stort problem över hela världen. Parisavtalet, där även transportsektorn behandlas, kräver åtgärder i alla delar av samhället. Ett gemensamt samarbete ska stimulera till vidare utveckling av olika tekniker för elvägar samt att leverera ERS-teknik (Electric Road Systems) i en kommersiell miljö.

Om elen som används kommer från förnyelsebara källor kan detta även leda till en kraftig minskning av växthusgasutsläpp från transportsektorn. Vindkraften står idag för cirka elva procent av Europas elproduktion och bedöms kunna stå för 30 procent år 2030 (källa: Norwea)

I flera städer testas nu system där frikörande bussar drivs med el från batterier vilka snabbladdas vid ändstationerna, läs även den artikeln!

Siemens har gjort en förklarande video för hybridlastbilar som tar sin energi från luftledningar, kolla in den! 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.