Bild
Nästa artikel
Färre klarar teoriprov och uppkörning

Färre klarar teoriprov och uppkörning

NYHETER

Färre än hälften klarade körkortetsprovets uppkörningsdel under perioden till oktober. Trenden har varit sjunkande under en längre tid.

Siffrorna avser uppkörningarna i Trafikverkets Malmöregion där nästan 57 procent klarade uppkörningen 2004 men fram till och med september under 2014 hade andelen sjunkit till strax under 50 procent. Samma förhållande gäller för såväl övriga Skåne och Sverige och även för kunskapsprovet där antalet godkända sjunkit men ligger marginellt högre.

– Det finns ganska många teorier kring varför det är så här. En är att man chansar mer på att klara körprovet nu, istället för att verkligen bli klar med övningskörandet. Man tycker det är för dyrt att ta lektioner helt enkelt, eller vill göra annat för pengarna, säger Nils Petter Gregersen vid forskningsinstitutet VTI till Malmötidningen City.

Fler väljer numer att köra upp som privatister och dessa har alltid haft en lägre godkännandenivå jämfört med dem som går i körskola.

– Då har man inte fått lika mycket utbildning, och har ingen trafikskola som kan bedöma om man är klar för uppkörning.

När det gäller teoriprovets sämre resultat så går det inte, enligt forskaren Susanne Alger vid Umeå universitet, att säga att detta skulle bero på att proven blivit svårare.

– Man försöker göra provet lika svårt hela tiden. Och om man godkänns eller inte beror ju dels på hur svårt provet är, dels på hur mycket man kan, enligt City.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.