Nästa artikel
Ford producerar skyddsutrustning mot corona
NYHETER

Ford producerar skyddsutrustning mot corona

Publicerad 17 april 2020 (uppdaterad 17 april 2020)
Fordonsbranschen drar sitt strå till stacken i kampen mot corona genom egen tillverkning av skyddsutrustning, nu senast meddelar Ford att de tillverkar både ansiktsskydd och skyddsrockar.

I mars beodrades Ford i USA att börja tillverka respiratorer men det händer mycket mer i fordonsbranschen när det gäller kampen mot corona. Häromdagen meddelade Dethleffs att de tillverkat ansiktsmasker i egen regi inför öppnandet av produktionen, något vi också rapporterade om, och det är viktigt att alla bidrar med det som är möjligt.

När nu Ford meddelar att de utvidgar sin produktion av skyddsutrustning är det glädjande, inte minst för att det inte enbart är för eget bruk. När det gäller Ford ska utrustningen gå till sjuvårdspersonal som står i frontlinjen samt till patienter. Produktionen sker i fabriken i Plymouth i delstaen Michigan.

Hittills har de hunnit producera tre miljoner andningsmasker men de har även utvecklat en mer avancerad mask med andningshjälp (PAPR - Powered Air Purifying Respirator) vars produktion just startat vid Fords Vreeland-fabrikk i Michigan. Produktionsmålet för de heltäckande andningsmaskerna är satt till 100 000. 3M och Ford kommer att donera vinsten av produktionen av PAPR till organisationer som deltar i kampen mot coronaviruset.

– Vi visste att vi måste göra vårt yttersta och samarbeta med experter för att snabbt kunna utveckla nödvändig medicinsk utrustning för att bidra i kampen mot coronaviruset. Först under de senaste tre veckorna, genom vår unika tillverkningserfarenhet och inköp och utvecklingskompetens, har vi börjat tillverka medicinsk skyddsutrustning och hjälpt till att öka produktionen och tillgängligheten till andningsskydd, skriver Jim Baumbick som är vicepresident i Ford Enterprise Product Line Management.

PAPR-skydden tillverkas i samarbete med 3M och Ford använder sin teknologi från sätesventilationen i sin pickup, Ford F-150. Ford samarbetar även med Joyson Safety Systems när det gäller användandet av materialet som används i air-bags som kan användas till heltäckande skyddskläder. 75 000 är redan producerade och innan juli är målet 1,3 miljoner.

När det gäller koronatester har Ford hjälpt Termo Fisher Scentific att tredubbla sin produktion med start i nästa vecka och för att producera respiratorer byggs en del av Fords fabrik i Rawsonville i Michigan om. I samarbete med GE Healthcare ska hela 50 000 respiratorer vara färdiga före den 4 juli men därutöver förbereds även Fords fabrik i Dagenham i Storbritannien för respiratorproduktion.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.