Nästa artikel
Fricampare orsakar problem i naturreservat
NYHETER

Fricampare orsakar problem i naturreservat

Publicerad 14 augusti 2021 (uppdaterad Idag 13:23)
SVT uppmärksammade nyligen problemet med fricampare vid bland annat Ekstakusten. Inslaget tar upp frågan ur perspektivet att allt för många övernattar på platser som förstör den känsliga naturen.

Rubriken SVT satt på inslaget är "Okunniga campare ett problem – kör sönder marken i naturreservat". Frågan är inte ny och i takt med att husbilarna blivit fler har också problemet växt på många platser i Europa. Populära destinationer som strandnära områden i Spanien och Portugal har infört förbud mot fricamping för att åtminstone begränsa problematiken. SVT menar att det inte är alla som har koll på lagar och regler samt att terrängkörning, latrintömningar och tjuvcamping orsakar problem i naturreservaten längs den svenska kusten.

Som grundprincip råder det förbud att köra ett fordon på andra platser än vägar och regelverket finns samlat i terrängkörningslagen.

SVT har ringt runt till olika länstyrelser och funnit att det finns problem på ett flertal ställen, framför allt längs kusterna och skriver

– Gotland har sedan länge stora problem med husbilar som står ute i terrängen i naturreservat, likaså Öland. På de båda kalkstensöarna finns körvänliga, men känsliga, strandängar och andra platser som förstörs av tunga fordon.

De visar även på problemen på Öland där antalet husbilsburna besökare ökat under de senaste åren, framförallt på öns norra delar samt hur situationen är efter den skånska kusten.

– Det har medfört trafik- och parkeringsproblem, i vissa fall i känslig natur. Vi får många mejl och telefonsamtal från både boende och besökare kring detta, säger Karin Bergman, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen i Kalmar län till SVT.

– Den här tiden på året är det fullt vid kusten. Det har ökat markant de senaste åren och det märks i de skyddade områdena. Många beter sig bra, men alltför för många är på platser där man inte får vara, säger Fredrik Ståhlberg som är chef vid Stenshuvuds nationalpark till SVT.

Fredrik Ståhlberg ger uttryck för en utveckling där allt fler husbilar riskerar att leda till begränsad frihet då även Halland och Västra Götaland har problem med husbilsförare som bryter mot regler.

Här kan du se inslaget och här hittar du Naturvårdsverkets information om gällande regelverk.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.