Antal olyckor på E6 mellan Vellinge och Helsingborg vardagar under perioden mars till juli under rusningstid.

Nästa artikel
Halvering av olyckor efter införande av omkörningsförbud på E6
NYHETER

Halvering av olyckor efter införande av omkörningsförbud på E6

Publicerad 13 september 2019 (uppdaterad 13 september 2019)

Antal olyckor på E6 mellan Vellinge och Helsingborg vardagar under perioden mars till juli under rusningstid.

I mars infördes omkörningsförbud för tunga lastbilar, samt ändrade dispensregler för långsamtgående mobilkranar, på E6 mellan Vellinge och Helsingborg. Nu visar den första uppföljningen på ett positivt resultat – antalet olyckor har halverats.

Åtgärderna är en del av en större satsning för att minska störningsrisken på E6. Små störningar, till exempel en hastig inbromsning, skapar snabbt långa köer med längre och osäkra restider samt en ökad risk för kökrockar.

Den första uppföljningen av olycksstatistiken efter att omkörningsförbudet och de ändrade dispensreglerna för långsamtgående mobilkranar infördes i mars visar nu på ett positivt resultat. Antalet olyckor, varav de flesta är så kallade upphinnandeolyckor, har halverats jämfört med samma period förra året.

– Att vi redan nu ser ett så fint resultat är glädjande och ger en signal om att åtgärden var rätt och att vi faktiskt kan förbättra framkomligheten även utan att göra fysiska ombyggnader. Vi är medvetna om att uppföljningen görs i ett tidigt skede, men vi fortsätter att följa upp olycksstatistiken och hoppas att det positiva resultatet fortsätter framöver, säger Jack Bårström, samhällsplanerare på Trafikverket.

Omkörningsförbudet är den första åtgärden i ett större paket för att förbättra framkomligheten på E6 genom Skåne som Trafikverket genomför.

Källa: Trafikverket

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.